Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă
Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi elevii, poliţiştii au organizat competiţia „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, în cadrul căreia tinerii se întrec în cunoştinţe rutiere.
La etapa finală naţională a competiţiei, desfăşurată în aceste zile la Sfântu Gheorghe, echipele de elevi şi profesori vor parcurge cu bicicleta un traseu prestabilit şi vor răspunde la întrebări de circulaţie.
În perioada 20-23 iulie se desfăşoară etapa naţională a concursului „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, în judeţul Covasna.
Competiţia are ca obiectiv prevenirea accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi elevii, prin formarea unui comportament rutier responsabil în rândul tinerilor, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie.
La start s-au aliniat 40 de echipe din 39 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, formate din câte trei elevi şi un profesor coordonator.
Participanţii au de parcurs probe practice ce constau în parcurgerea cu bicicleta a unui traseu, într-un parc şcoală, unde este punctată cunoaşterea regulilor şi semnelor de circulaţie, precum şi modul de respectare a acestora. De asemenea, este testată şi îndemânarea în deplasarea cu bicicleta într-un poligon amenajat cu diferite obstacole.
Ultima probă va fi cea teoretică şi va consta în rezolvarea unui chestionar cu 20 de întrebări din legislaţia rutieră.
După finalizarea probei teoretice, se va stabili clasamentul echipelor, iar miercuri, începând cu ora 18:00, va avea loc festivitatea de premiere a celor clasaţi pe podium.
Chiar dacă regulile concursului spun că vor fi câştigători cei care au acumulat cel mai mare punctaj în urma parcurgerii probelor, în final toţi participanţii vor avea de câştigat prin experienţa şi cunoştinţele acumulate.
Competiţia este organizată de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
În plan local, parteneri sunt Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Crucea Roşie, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, Prefectura Judeţului Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.