ACTUALITATE 19 februarie 2015

Eduard Hellvig, propus la conducerea SRI

de Covasna Media | 613 vizualizări

Klaus Iohannis: Am considerat că este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe europarlamentarul Eduard Hellvig la conducerea Serviciului Român de Informații. El trebuie să fie votat și de Parlament pentru a ocupa această funcție.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis despre numirea lui Eduard Hellvig:

„Serviciile secrete au rămas în ultima perioadă fără directori. Datorită unor evoluții în viața politică și în mediul public, SRI a fost în atenția publicului. Am considerat că este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar.

Am decis să fac o nominalizare pentru poziția de director al SRI. Am semnat scrisoarea către președinții celor două Camere și l-am propus pe Eduard Hellvig.

În cursul zilei de astăzi am avut întâlniri cu liderii partidelor politice parlamentare și le-am adus la cunoștință această intenție. Am vorbit cu președintele Senatului și cel al Camerei Deputaților. Probabil, în cursul săptămânii viitoare Parlamentul va lua în dezbatere această chestiune.”

Președintele a luat trei întrebări din partea presei.

Întrebat ce-l recomandă pe Eduard Hellvig pentru asemenea funcție, șeful statului a spus că a căutat pe cineva pregătit pentru o astfel de poziție, care să aibă energia necesară și care cunoaște bine actorii politici, cineva care să aibă suficiente cunoștințe despre activitățile SRI, o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spațiu.

„Pentru mine dl. Hellvig reprezintă garanția unui parcurs de europenizare, de modernizare și pentru SRI”, a spus Klaus Iohannis, menționând că progresele obținute de SRI trebuie duse mai departe.

În ceea ce privește persoana pe care o va numi în fruntea SIE, Klaus Iohannis a refuzat să spună dacă are deja un nume, precizând că nominalizarea șefului acestui serviciu o va face la o altă dată.

Pentru DIICOT, Klaus Iohannis a spus că așteaptă încă propunerea ministrului Justiției. „Aici nu sunt eu inițiatorul”, a mai spus președintele.

Eduard Hellvig, reacție după anunțul președintelui Iohannis

„Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații. Sper că, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate.

Interesul național înseamnă, în actuala etapă a democrației românești și conform voinței cetățenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanței – în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar și al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esențiale două coordonate de acțiune: combaterea corupției și dezvoltarea capacităților de apărare a siguranței naționale.

Țin, totodată, să precizez de pe acum că sunt ferm convins că o democrație funcțională are resorturile necesare pentru ca statul și propriii cetățeni să se afle întotdeauna de aceeași parte a baricadei. Cu o condiție: ca toate instituțiile să acționeze conform regulilor democrației și ale societății deschise”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Șefii SRI între 1990 – 2015:

Virgil Măgureanu: mai 1990 – aprilie 1997

Costin Georgescu: mai 1997 – decembrie 2000

Alexandru Radu Timofte: februarie 2001 – 20 iulie 2006

Florian Coldea: iulie – octombrie 2006

George Cristian Maior: octombrie 2006 – ianuarie 2015

Florian Coldea: ianuarie 2015 – prezent.

Cine este Eduard Hellvig

Eduard Hellvig este în prezent europarlamentar, funcție pe care a mai ocupat-o și în 2007, anul aderării României în Uniunea Europeană.

El a fost numit ministru al Dezvoltării în 2012, în primul guvern condus de Victor Ponta, funcție din care a demisionat însă în decembrie 2012, după ce Agenția Națională de Integritate l-a găsit incompatibil întrucât pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

Înainte de a demisiona, Eduard Hellvig declara că acuzaţiile care i se aduc de către ANI sunt „o mizerie”, că motivul atacurilor la adresa sa este legat de funcţia pe care o deţine în PNL, pe atunci aliat cu PSD în Uniunea Social Democrată, şi de faptul că se doreşte ca USL să piardă parlamentarele din 2012 şi prezidenţialele din 2014.

În decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia europarlamentarului privind raportul ANI, stabilind astfel că Eduard Hellvig nu a fost incompatibil.

După alegerile din noiembrie 2014, numele lui Eduard Hellvig figura pe listele cu posibili consilieri ai noului președinte Klaus Iohannis.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.