Ebola a ajuns în Europa
În Spania a fost confirmat primul caz de infectare cu febră hemoragică
Ebola a ajuns cu adevărat în Europa. Primul caz de infectare cu febră hemoragică în afara vestului Africii a fost confirmat în Spania. Este vorba despre o infirmieră din Madrid care l-ar fi îngrijit pe unul dintre cei doi preoţi infectaţi cu febră hemoragică în Sierra Leone şi aduşi în capitala Spaniei pentru tratament. Prelatul a pierdut lupta cu Ebola şi a murit la 25 septembrie.
Asistenta infectată cu Ebola are 44 de ani şi lucrează de 15 ani în secţia de boli contagioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid. Ea a fost una dintre cei care l-au îngrijit pe misionarul Manuel Garcia Viejo, după ce acesta a fost repatriat din Sierra Leone.
Acum autoritățile spaniole așteaptă rezultatele finale.
„Acum se investighează cum a ajuns să se infecteze. Ştim că a avut acces la camera pacientului cu Ebola de două ori, o dată pentru tratament şi a doua oară după moartea acestuia. Asistenta a intrat în vacanţă a doua zi după moartea pacientului Manuel Garcia Viejo. Ca simptome a prezentat doar febră şi un pic de astenie”, a spus Antonio Alemani, medic.
Misionarul îngrijit de asistentă a murit la câteva zile după repatriere. El era cel de-al doilea preot spaniol care și-a pierdut viața după ce a fost repatriat în urma îmbolnăvirii cu Ebola. Sunt 30 de oameni care au avut grijă de cei doi misionari bolnavi. Vorbim despre medici, infirmiere şi personal auxiliar. Toţi sunt acum sub supraveghere medicală.
„Verificăm care a fost sursa infectării şi dacă au fost respectat toate protocoalele stabilite. În ceea ce priveşte securitatea, vom pune toate resursele necesare la dispoziţia medicilor, infirmierilor şi personalului sanitar pentru a face faţă acestei situaţii”, a spus Ana Mato, ministrul Sănătății din Spania.
Angajaţii spitalului spun însă că toate aceste măsuri de precauţie promise de Ministrul Sănătăţii din Spania vin prea târziu. Ei reclamă faptul că echipamentul folosit în timpul tratării celor doi preoți nu-i izola perfect și nu avea sisteme de ventilaţie autonome.
În plus, rezervele în care au fost trataţi cei doi misionari au fost golite după moartea acestora, dar materialele contaminate au fost transportate cu acelaşi lift pe care-l foloseşte zilnic atât personalul sanitar, cât și pacienții acestui spital.
Extinderea maladiei Ebola dincolo de graniţele Africii de Vest pune în alertă autorităţile sanitare din toată lumea, inclusiv pe cele din România.
„Autoritățile de sănătate publică din România analizează toate aceste aspecte, încât încercăm în România să găsim o soluție, dacă vom fi puși într-o astfel de situație să existe o facilitate de îngrijire medicală”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi24.
Bruxelles-ul cere explicații Spaniei
Comisia Europeană a cerut „lămuriri” Spaniei pentru a depista ce nu a funcționat bine în sistemul său de sănătate, după ce o infirmieră care a îngrijit un bolnav într-un spital din Madrid a contractat virusul Ebola.
„A existat, fără îndoială, o problemă undeva”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Frédéric Vincent.
Statelor membre UE li s-a cerut să pună la punct proceduri naționale precise și coordonate cu Bruxelles-ul pentru a preveni intrarea virusului pe teritoriul european.
Infirmiera a tratat doi misionari infectați cu Ebola, care apoi au decedat. Ulterior, a contractat ea însăși virusul febrei hemoragice.
Cu toate acestea, Comisia spune că nu este îngrijorată și că propagarea virusului în Europa „rămâne puțin probabilă”.
Încă doi spanioli, suspectați că s-au infectat cu Ebola în spitalul din Madrid
Încă doi spanioli au fost internaţi în spitalul Carlos al III-lea din Madrid, sub suspiciunea de infectare cu Ebola. Este vorba de două cadre medicale care au intrat în contact cu asistenta care a contractat virusul.
Autoritățile din Spania au deschis o anchetă epidemiologică, însă cadrele medicale de la spitalul de cartier la care s-a prezentat asistenta când a manifestat primele simptome se pregătesc de un protest. Ele spun că spitalul Alorcon nu a fost pregătit pentru a face față unei asemenea situații și că nu au primit instructajul de rigoare.
Femeia – aflată în concediu – s-a prezentat la spital, dar pentru că nu prezenta febră, a fost trimisă acasă, unde a mai rămas câteva zile înainte de a fi pusă în carantină la spitalul Carlos al III-lea.
Îngrijorare la spitalul de boli contagioase din Madrid
Toată lumea este îngrijorată pe holurile spitalului Carlos al III-lea din Madrid, unde asistenta de 44 de ani i-a îngrijit pe cei doi misionari care s-au îmbolnăvit în Africa. După ce şi femeia a contractat virusul, angajaţii spitalului speră să nu se declanşeze o epidemie de Ebola pe pământ iberic.
„Cred că cei de aici ar trebui să ne ofere mai multe explicaţii cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva. E incredibil că aşa ceva s-a putut întâmpla într-o asemenea ţară”, spune un localnic.
Infirmierele şi asistentele susţin că în timpul tratamentului n-au fost luate măsurile elementare în astfel de situaţii – echipamentele folosite nu aveau sisteme de ventilaţie autonome, iar materialele contaminate ar fi fost transportate cu liftul pentru pacienţi.
„Nu au urmat procedurile de izolare, în sala de aşteptare erau ţinuţi membrii familiei, laolaltă cu alţi oameni”, afirmă o femeie.
Asistenta infectată cu Ebola lucrează de 15 ani în secţia de boli contagioase a spitalului din capitala Spaniei.
„Acum se investighează cum a ajuns să se infecteze. Ştim că a avut acces la camera pacientului cu Ebola de două ori, o dată pentru tratament şi a doua oară după moartea acestuia”, a declarat Antonio Alemani, medic la spitalul respectiv.
Simptomele Ebola se manifestă prin dureri de cap, febră şi stări de vomă. Boala se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav şi perioada de incubaţie durează între doua şi 21 zile. Nu există vaccin sau tratament pentru Ebola, iar virusul poate fi mortal în 90% din cazuri.