ACTUALITATE 6 iulie 2014

E sezonul „îmbolnăvirilor la piscine”. Aflaţi cum să vă feriţi!

de Covasna Media | 570 vizualizări

Ştrandurile şi piscinele, atât de mult frecventate pe perioada verii, oferă o sursă inepuizabilă de contractare a multor boli, mai ales că numărul limitat al unor astfel de spaţii de agrement determină suprapopularea lor în sezonul cald, scrie csid.ro.

Specialiştii ne sfătuiesc să acordăm mare atenţie regulilor de igienă atunci când mergem în locuri publice să ne bălăcim sau să ne tolănim la soare. Feriţi-vă de umezeală, alimente alterate, apă murdară sau excesul de clor.

1. Nu mergeţi niciodată fără şlapi în toaleta publică. Chiar dacă în jurul piscinei sau al şezlongului ne e mai simplu să umblăm desculţi, la toaletă neapărat puneţi-vă şlapii în picioare! Pentru că umezeala din aceste locuri, asociată cu căldură reprezintă mediul perfect pentru virusul HPV pe care îl putem astfel contracta uşor, sub formă de negi plantari!

2. După câteva ore de bălăceală şi stat în soare, cu siguranţă vi se face foame. Abţineţi-vă să comandaţi mici, sandvişuri sau alte mâncăruri perisabile de la restaurantul său barul piscinei. Motivul? E foarte posibil ca materia primă să dateze de câteva săptămâni, gândiţi-vă că majoritatea piscinelor şi ştrandurilor sunt populate mai mult în weekend, iar mâncarea poate rămâne de la o săptămână la alta.

3. Nu faceţi cascadorii în piscină cu gândul că în caz de accident se va găsi cineva să vă salveze. Chiar dacă e multă lume în apă sau pe şezlonguri, până când vă va sări cineva în ajutor s-ar putea să fie prea târziu, nu vă riscaţi sănătatea sau viaţa!

4. Mirosul de clor e insuportabil? Nu vă bucuraţi la gândul că în apă s-a turnat suficientă substanţă încât să omoare toţi microbii! Mirosul puternic este determinat de reacţia chimică dintre fluidele corpului şi clorul din piscină. O piscină corect întreţinută nu trebuie să aibă un miros care ne taie respiraţia. Pe de altă parte, o cantitate mare de clor poate cauza accese de tuse, ameţeli, usturimi la nivelul ochilor, uscarea pielii, dermatită şi chiar afecţiuni ale smalţului dinţilor.

5. Chiar dacă este inevitabil la un bazin, ştiţi oare câte persoane, şi în special copii, urinează în apă?! Prin urmare, gândiţi-vă de două ori înainte de a face scufundări sau alte excentricităţi în urma cărora veţi înghiţi o cantitate de apă. Puneţi-vă aceste pasiuni în practică doar atunci când mergeţi la mare!

6. Aveţi copii? Staţi cu ochii pe ei! Nu mizaţi pe colăcel sau pe aripioa­rele pentru braţe, nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla în apă. Cei mici nu au voie să intre în bazinele cu apă adâncă decât însoţiţi de un părinte.

7. Nu vă expuneţi excesiv razelor ultraviolete doar de dragul frumuseţii. Un bronz frumos şi, atenţie! sănătos, se poate obţine uşor în câteva zile, dacă folosiţi loţiuni cu factor de protecţie care au o formulă baza pe extract de caroten. Acesta accentuează bronzul fără să fie nevoie să petreceţi zile în şir în soare, expunându-vă riscului de cancer de piele. Folosiţi cel puţin SPF 30 şi reaplicaţi-l la fiecare 2 ore sau chiar mai des dacă intraţi în apă. Nu rataţi nici o părticică a corpului, aplicaţi inclusiv pe tălpi şi degetele de la picioare, urechi sau gât.

8. Uleiul de măsline este sănătos, atât în alimentaţie cât şi aplicat pe piele, însă nu îl folosiţi pe post de loţiune pentru plajă! Mulţi români îl pun în sacoşă şi vin cu el la ştrand, fără să ştie ce pericol îi paşte. Nu are factor de protecţie, în schimb are „darul” de a atrage razele ultravio­lete precum un magnet transformându-vă într-o „pradă” sigu­ră. Protejaţi-vă de soare cu produse special concepute pentru aşa ceva dacă ţineţi la sănătatea voastră. Altfel nu faceţi decât să vă expuneţi inutil riscului de cancer de piele.

9. Nu consumaţi alcool, nici băuturi pe bază de cofeină. În combinaţie cu soarele foarte puternic, acestea vă pot provoca stări de ameţeală, greţuri, vărsături, palpitaţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.