ACTUALITATE 29 iunie 2010

E nevoie de bani pentru diguri

de Covasna Media | 54 vizualizări
Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, zona de risc a acestei perioade cu ploi în judeţ a fost reprezentată de zona Baraolt, unde digul dintre oraş şi Căpeni a creat probleme foarte mari, nivelul apei tinzând să-l atingă pe cel al digului, ceea ce ar fi inundat întreaga aşezare de la Căpeni. „Digul de la Baraolt este inclus de multă vreme în programul de înălţare al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF)

Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, zona de risc a acestei perioade cu ploi în judeţ a fost reprezentată de zona Baraolt, unde digul dintre oraş şi Căpeni a creat probleme foarte mari, nivelul apei tinzând să-l atingă pe cel al digului, ceea ce ar fi inundat întreaga aşezare de la Căpeni.

„Digul de la Baraolt este inclus de multă vreme în programul de înălţare al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) şi al Sistemului de Gosodărire a Apelor (SGA), însă acum a venit momentul să facem unele presiuni pentru primirea de finanţare în vederea ridicării acestuia. Sigur, pericolul de inundaţii a fost sporit şi de colmatarea pârâurilor, care ar trebui decolmatate pe viitor”, a explicat prefectul Gyorgy Ervin, arătând că nu se ştie deocamdată care este suma de care ar fi nevoie pentru ridicarea digului.

Prin intermediul SGA Covasna, până în luna mai a acestui an s-au alocat 781 de mii lei pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii la albii, precun şi lucrări curente. Banii au venit prin ANIF, care primeşte regulat subvenţii pentru lucrări curente; aşa se face că ANIF Covasna a primit aproximativ 450 de mii lei, în timp ce lucrările executate (distrugere de vegetaţii ierboase şi lemnoase pe canalele de desecare, urmărirea comportării digurilor) s-au ridicat la aproximativ 880 de mii lei.

Final fericit comparativ cu alte judeţe Făcând un “tur al inundaţiilor” din judeţ, prefectul Gyorgy Ervin a arătat că zone problematice precum Întorsura Buzăului sau Hăghig - unde autorităţile se aşteptau să aibă probleme cu apa după atâtea zile cu ploi, au fost ferite de această dată de inundaţii.

“Râul Negru a deversat mai peste tot, începând de la cursul superior până la satul Leţ - unde accesul în sat se poate realiza numai dinspre Moacşa, în Bita se poate intra numai cu tractorul, neexistând însă probleme grave, la Reci două familii au fost evacuate, în Sântionlunca localnicii s-au implicat în înălţarea unui dig pentru a salva 70 de case de la inundaţii. La Boroşneu pârâul Covasna a ieşit ca de obicei, dar am scăpat relativ uşor. E păcat pentru aceste pierderi, e păcat pentru cultura compromisă, pentru fiecare casă, gospodărie, beci şi fântână inundate, dar totuşi, consider că faţă de celelalte judeţe am scăpat ieftin”, a mai spus prefectul György Ervin.

Monica Vajna

Foto: ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.