ACTUALITATE 3 februarie 2012

După ger, revin ninsorile abundente şi viscolul. Cod galben de ninsori în toată ţara

de Covasna Media | 64 vizualizări

Atenţionarea e valabilă până duminică seara

ANM a emis o atenţionare cod galben de ninsori, viscol şi polei pentru întreaga ţară. Până când aceasta intră în vigoare, rămânem sub avertizarea cod portocaliu de ger, valabilă în aproape toate judeţele ţării.

Administraţia Naţională de Meterologie a emis joi dimineaţă o avertizare de cod galben de ninsori, de vineri, 3 februarie, ora 10.00, până duminică, 5 februarie, ora 20.00. În intervalul menţionat, aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local, ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 de centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.

Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50-60 de kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 de km/h, viscolind sau spulberând zăpada.

Din dimineaţa zilei de sâmbătă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

În Oltenia, Muntenia şi în sudul Banatului ninsori şi intensificări ale vântului vor fi încă din cursul zilei de joi, 2 februarie.

Temperaturi foarte scăzute vor fi în timpul nopţii, dar nici ziua nu vor fi grade cu plus. Vântul va amplifica senzaţia de frig, iar temperaturile minime se vor încadra între -27 şi -17 grade Celsius. Vântul va bate în rafale cu viteze de 40-50 de km pe oră.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a informat Guvernul că potrivit datelor ANM codul galben pentru vânt şi ninsori viscolite va fi valabil cel puţin până vineri. În acest context Executivul a decis suplimentarea cu un milion de lei bugetul Ministerului de Interne pentru ca Jandarmeria, ISU sau Poliţia să aibă combustibil pentru a putea interveni acolo unde e cazul.

De asemenea, Inspectoratul teritorial de Muncă va face controale pentru a verifica dacă angajatorii îi feresc pe cât posibil pe salariaţi de ger. Ne referim aici la cei nevoiţi să presteze munci în aer liber.

Vineri, însă, ninsorile vor fi mai însemnate cantitativ, la stratul actual de zăpadă urmând să se adauge unul proaspăt, de 10-15 centimetri, îndeosebi în sudul şi sud-vestul ţării.

În weekend continuă să ningă în majoritatea regiunilor. Sâmbătă se înregistrează o pătrundere de masă de aer cald, iar temperaturile vor fi ceva mai ridicate, între minus 12 şi minus 2 grade, şi chiar pozitive pe litoral, unde mercurul din termometre ar putea urca până spre 2-3 grade Celsius. Datorită temperaturilor mai ridicate, precipitaţiile vor deveni mixte, ninsoarea transformându-se în lapoviţă şi, pe alocuri, chiar în ploaie, ceea ce va favoriza însă formarea poleiului.

Recomandări pentru şoferi

Având în vedere faptul că aceste condiţii meteorologice vor influenţa circulaţia rutieră, IPJ Covasna face următoarele recomandări conducătorilor auto:

- Nu porniţi la drum decât dacă deplasarea este absolut necesară!

- Înainte să plecaţi la drum verificaţi presiunea anvelopelor de iarnă şi starea tehnică a autovehiculului! Este recomandabil să aveţi în autoturism lanţuri de zăpadă, nisip şi o lopată.

- Pe cât posibil, încercaţi să porniţi la drum cu rezervorul plin!

- Să aveţi în maşină pături şi băuturi calde!

- Încărcaţi telefoanele mobile şi să aveţi încărcător de maşină pentru acestea.

Din cauza fenomenelor meteo amintite, este posibil ca unele sectoare de drum de pe raza judeţului să fie închise circulaţiei publice. Respectaţi semnalizările rutiere instituite în acele zone şi indicaţiile poliţiştilor! Nu vă aventuraţi dincolo de aceste semnalizări, vă puteţi expune la situaţii grave!

Informaţi-vă din timp asupra stării drumurilor! Ascultaţi buletinele de ştiri precum şi consultaţi site-ul www.cnadnr.ro!

Armata e pregătită să intervină

Armata este pregătită să intervină cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 militari, pentru misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicaţii, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră şi aeriană, scrie Mediafax. Anunţul vine după ce ANM a emis avertizare de ninsori, viscol şi polei, valabilă din 3 februarie.

Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul Gabriel Oprea a ordonat pregătirea efectivelor şi tehnicii militare de pe întreg teritoriul ţării pentru a fi în măsură să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor publice locale şi centrale, pentru limitarea efectelor ninsorilor abundente, ale viscolului şi temperaturilor negative extreme, preconizate pentru perioada 2 - 7 februarie.

„Astfel, Armata este pregătită să intervină în sprijinul populaţiei cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 militari, în funcţie de evoluţia situaţiei. Forţele şi mijloacele Ministerului Apărării Naţionale destinate intervenţiilor vor fi organizate pe detaşamente şi vor putea executa misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicaţii, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră şi aeriană”, se arată în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.