ACTUALITATE 23 martie 2012

Duminică este Ziua Poliţiei Române

de Covasna Media | 370 vizualizări

Duminică,  25 martie, de Sfânta Sărbătoare a Bunei Vestiri, aniversăm 190 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române, ca instituţie fundmentală, modernă a statului român.

În 1822, la 25 martie, de Buna Vestire, domnitorul Ţării Româneşti, Grigorie Dimitrie Ghica, a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, Steagul Agiei, care a fost primul drapel al Poliţiei Române şi pe care era pictat chipul Maicii Domnului şi al îngerului aducător al „Bunei Vestiri”. Practic, înmânarea acestui steag al Agiei legalizează funcţionarea Instituţiei Poliţiei Române.

Poliţia Română, într-o formă incipientă, apare încă din secolul 14 în documentele vremii, care fac referire la instituţia Marelui Vornic, ale cărui atribuţii se limitau la paza curţii domneşti şi judecarea slujbaşilor de pe lângă curte. Marele Vornic avea ca subaltern pe Vătaful de Vânători care era, de fapt, comandantul gărzii personale a domnitorului. Odată cu trecerea anilor, atribuţiile Vătafului de Vânători schiţează aproape toate serviciile poliţiei contemporane fiind considerat ca „străbunic” al prefectului de poliţie.

Primele atestări despre poliţie în spaţiul românesc datează din vremea lui Neagoe Basarab şi Mihai Viteazul.

Începând cu 1791 lucrurile au început să fie tot mai clar reglementate, în Iaşi şi Bucureşti Agia având obligaţia de a asigura ordinea, liniştea şi curăţenia oraşului.

În 1821, în Muntenia, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietăţile cetăţenilor.

Istoria ne învaţă că într-un stat de drept, Poliţia trebuie să se dovedească a fi o organizaţie flexibilă, capabilă să se tranforme, să se adapteze la cerinţele vremii, să aplice legea cu fermitate şi nepărtinire, să acţioneze ca un serviciu public, în folosul cetăţenilor.

Aniversăm 190 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române, iar ultimii dintre aceştia n-au fost unul uşori nici pentru poliţişti, nici pentru comunitatea căreia ei îi aparţin şi pe care o slujesc.

La ceas de sărbătoare, ţinem să mulţumim locuitorilor oneşti ai judeţului Covasna pentru atitudinea civică şi responsabilitatea pe care au manifestat-o întotdeauna.

De asemenea, le transmitem asigurarea că ne vom face în continuare datoria de a asigura ordinea şi liniştea publică, de a aplica legea cu fermitate şi intransigenţă în litera şi în spiritul ei.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.