ACTUALITATE 19 martie 2014

DSVSA începe verificarea cailor din judeţ

de Covasna Media | 652 vizualizări

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române și Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, în vederea întocmirii unui Plan comun de acțiuni pentru identificarea și înregistrarea cabalinelor.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, Sikó-Barabási Sándor, a declarat că în vederea aplicării Planului, la nivel judeţean va începe o amplă campanie menită să identifice deţinătorii de cabaline şi datele legate de aceste animale.

„Odată identificaţi deţinătorii de cabaline, vom trece la verificarea identificării cabalinelor cu ajutorul microcipurilor, verificarea pașaportului fiecărui cal, întocmirea fișei de identificare și înregistrarea electronică a animalului – dacă acest lucru nu a fost făcut deja de către proprietar”, a declarat Sikó-Barabási Sándor.

În cadrul acestor verificări, inspectorii DSVSA vor afla şi starea de sănătate a cailor, căci anemia infecțioasă la cai rămâne în continuare epidemia majoră a animalelor din întreaga țară, iar situația e identică și în județul Covasna. Din această cauză, Uniunea Europeană a elaborat în urmă cu câțiva ani o decizie prin care nu pot ieși din țară decât caii de concurs, într-un regim special, boala fiind contagioasă și mortală. Totul a început în 2006, când la nivel național au fost mii de îmbolnăviri cu anemie infecțioasă. Potrivit DSVSA Covasna, la acea dată în județul nostru au fost identificate 300 de cazuri cu anemie infecțioasă la cai. Animalele au murit sau au fost sacrificate, iar apoi, în timp, proprietarii au fost despăgubiți.

Astăzi, la șapte ani de la acel moment, numărul cailor cu anemie infecțioasă sacrificați în județ a scăzut la câteva zeci de cazuri, dar boala rămâne și continuă să amenințe cabalinele, iar o principală piedică în eradicarea acesteia o reprezintă vânzările necontrolate.

Şeful DSVSA a mai arătat că totodată s-a semnat și un protocol de cooperare pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul depozitării și comercializării produselor cerealiere și de panificație. În cadrul acestui protocol, inspectorii DSVSA au atribuții de verificare a operatorilor economici din domeniul depozitării, producției, procesării și comercializării grâului, făinii de grâu, a pâinii, produselor de panificație și patiserie, în vederea verificării conformității cu cerințele legislației privind siguranța alimentelor, iar în caz de suspiciune, pe linia trasabilității, vor colabora cu instituțiile abilitate competente în domeniu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.