ACTUALITATE 22 septembrie 2016

DSP Covasna: Gradul de vaccinare împotriva rujeolei este de aproape 95% la copiii de 1 an

de Agerpres | 995 vizualizări

Gradul de vaccinare împotriva rujeolei a copiilor care au împlinit vârsta de un an este de aproape 95% în judeţul Covasna, iar epidemiologii sunt optimişti în ce priveşte imunitatea populaţiei împotriva acestui virus.

Medicul Santa Ferenc, epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Covasna, a declarat joi că în mod categoric epidemia de rujeolă, despre care se vorbeşte, nu va ocoli judeţul Covasna, însă, având în vedere ponderea mare a persoanelor vaccinate, este de aşteptat să apară doar cazuri „sporadice”, la persoanele nevaccinate.

„E clar că se va extinde, nu putem spune că la noi nu va fi, că judeţul Covasna va fi ocolit de epidemie, dar la copiii de peste 12 luni gradul de vaccinare este de aproape 95%, deci avem o cifră bună. Cazuri sporadice vor apărea din cauza iresponsabilităţii unor părinţi, care s-au apucat să comenteze vaccinul şi se lasă duşi de poveşti pe internet. Deci, nu putem spune că vom scăpa, dar putem spune că virusul va merge în slalom şi îi va ocoli pe cei vaccinaţi”, a declarat medicul Santa Ferenc.

El a avertizat, totodată, că în rândul copiilor care nu au făcut al doilea vaccin împotriva rujeolei la vârsta de 7 ani există un risc mai ridicat de a contacta acest virus.

„Înainte, acest vaccin se făcea la şcoală, dar acum se face la medicii de familie. Este sarcina părinţilor să-şi ducă copiii la medic pentru a li se administra a doua doză, dar mulţi nu fac acest lucru. Dacă la vârsta de 12 luni rata de vaccinare este de aproape 95%, la preşcolari este de 85% la oraş şi mai scăzută la ţară. Avem şi comune sub 60%. Deci, părinţii trebuie să aibă grijă, copilul să ajungă la medic la vaccin”, a mai spus Santa Ferenc.

El a mai menţionat că, la ora actuală, în judeţul Covasna există suficiente doze de vaccin împotriva rujeolei.

Map ruje sept 16_16314_20148

 

Teme articol: vaccin DSP Covasna rujeola
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.