ACTUALITATE 24 iunie 2010

Drumul Apelor Minerale riscă să nu treacă prin Baraolt

de Covasna Media | 129 vizualizări
Autorităţile locale doresc să rămână în proiect, dar contribuţia proprie pe care o au de plătit depășește 900.000 de lei Lucrările din cadrul proiectului european „Drumul Apelor Minerale” au ajuns în faza de asigurare a infrastructurii și organizare a fundaţiilor pentru zidării, cu un procent de finalizare estimat undeva între 10-20%, apreciază arhitectul șef al judeţului, Biro Donat. Singura localitate cuprinsă în proiect în care nu au fost demarate deocamdată lucrările este Baraoltul, din cauză că, spune arhitectul șef, autoritatea

Autorităţile locale doresc să rămână în proiect, dar contribuţia proprie pe care o au de plătit depășește 900.000 de lei

Lucrările din cadrul proiectului european „Drumul Apelor Minerale” au ajuns în faza de asigurare a infrastructurii și organizare a fundaţiilor pentru zidării, cu un procent de finalizare estimat undeva între 10-20%, apreciază arhitectul șef al judeţului, Biro Donat.

Singura localitate cuprinsă în proiect în care nu au fost demarate deocamdată lucrările este Baraoltul, din cauză că, spune arhitectul șef, autoritatea locală nu are banii suficienţi pentru a acoperi contribuţia proprie necesară derulării investiţiei.

Astfel, Baraoltul ar avea nevoie de câteva sute de mii de lei pentru a asigura 36,12% din aproximativ 515.000 de euro, reprezentând valoarea totală a sumei destinată oraşului în cadrul acestui proiect.

„Contribuţia proprie nu poate fi satisfăcută, este un fel de impas, am solicitat și sprijinul ministerului și să vedem ce va fi. Dacă se rezolvă, încep lucrările și acolo, pentru că documentaţia există. Baraoltul s-a angajat la o contribuţie de 160.000 de lei, prin Hotărâre de Consiliu Local, atât ar putea să dea, dar nu este suficient”, a declarat Biro Donat.

În cazul în care orașul nu va putea plăti, varianta următoare ar fi ca Baraoltul să fie scos din program, iar sumele să fie direcţionate spre alte localităţi implicate în proiect, care doresc să mai facă investiţii în plus.

„Baraoltul va fi scos răspunzător”

Primarul din Baraolt, Nagy Istvan, spune însă că potrivit ultimelor socoteli care i s-au prezentat ar trebui ca orașul să asigure o contribuţie proprie în valoare de 950.000 de lei pentru Drumul Apelor Minerale, inclusiv TVA, după ce acum șase luni i s-a spus oficial că au de plătit 160.000 de lei.

„De unde până unde s-au scos aceste sume?! Sunt sigur că eu voi fi scos răspunzător de eșecul acestui proiect fantomă, ceea ce este o minciună gogonată. Când e pe cale să se termine cu un eșec, se spune că Baraoltul nu are bani”, a spus primarul supărat, afirmând că dacă va fi scos din proiect, îi va da în judecată.

Solicitarea edilului este să se respecte actele cu care orașul a intrat în proiect, el arătând totodată numeroasele alte obligaţii pe care le are Primăria, și care sunt legate de cămin cultural, de Spital și altele. În Baraolt, proiectul Drumul Apelor Minerale ar presupune reamenajarea și modernizarea ștrandului existent, cu apă mezotermală, respectiv realizarea unui ștrand pentru copii, amenajări exterioare, alei, trotuare, vestiar.

La nivelul întregului judeţ, proiectul trebuie să fie finalizat în proporţie de 60 – 65% până în luna septembrie, pentru a putea fi continuat.

Contractul de execuţie între părţile implicate a fost semnat la începutul lunii octombrie anul trecut, iar lotul 1 al lucrărilor, pentru judeţul Covasna, are o valoare de aproape 5,5 milioane de euro, fără TVA şi presupune execuţia următoarelor obiective în Baraolt, Belin, Bodoc, Breţcu, Vâlcele, Suşas Băi şi Bixad – pavilioane de odihnă, clădiri de băi, pavilioane de apă minerale, pltaforme, reamenajarea izvoarelor, amenajări de alimentare cu apă, staţii de epurare, iluminat exterior şi dotări urbane.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ladoga, 24 iunie 2010
Domnii Primari au intrat intr-un proiect si au picat in alta. Au intrat cu 10% cofinantare, au ajuns la 37% Au intrat cu niste locatii, au nimerit in alta. Numa' ca unii primari mai iau bani de citeste integral
pita-gora, 24 iunie 2010
Iata unde era competenta alesilor sau numitilor locali pusi sa faca treaba ! Dupa ce s-au cacait ani de zile cu demararea proiectului fantoma,in trei trimestre au facut rahatul praf urmand ca in citeste integral
oblio, 24 iunie 2010
Tare destept dl. Primar. Participa la un proiect fara sa cunosca costurile din timp. Ore ne mai miram ca Baraolt arata cum arata?????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.