Drept la replică la articolul „Turism Covasna SA ridică standardele în staţiune” din data de 2 decembrie 2013
În legătură cu nemulţumirile d-nei Olivia Stanislav, directoarea S.C. Turism Covasna S.A., legate de clădirea nefinalizată a ceea ce trebuia să fie Casă de Cultură a oraşului Covasna facem precizarea că şi autoritatea locală este nemulţumită dar, deocamdată, situaţia juridică a clădirii nu permite autorităţii locale să aloce bani pentru finalizare.
Nu este vorba de lipsă de determinare din partea noastră şi trebuie să se ştie că această clădire cu terenul aferent sunt în proprietatea unei societăţi comerciale la care oraşul Covasna este doar acţionar.
Dacă în februarie 2005 oraşul Covasna deţinea acţiuni în procent de 99,72%, reprezentând aportul în natură, în 2008, după întocmirea unui raport de audit comandat de către Consiliul local s-a aflat că oraşul Covasna mai deţinea doar 35,78% din acţiuni, că societatea se afla în încetare de plăţi, că societatea nu avea venituri dar cheltuielile cu personalul reprezentau 66% din totalul cheltuielilor, că societatea era datoare doar unui singur furnizor cu suma de 2.082.107,23 lei, societate care de altfel a şi acţionat S.C. Internaţional SPA în instanţă, pe rolul Tribunalului Covasna fiind şi un litigiu pe procedura insolvenţei.
În 2008 deci, Consiliul local a hotărât să acţioneze în instanţă societatea arătându-se că această autoritate n-a fost convocată legal la şedinţele AGA şi AGEA, autoritate care la rândul său trebuia să dea mandat expres împuternicitului său în AGA cu privire la exprimarea votului.
Astfel, din partea oraşului Covasna la şedinţele AGA şi AGEA se prezenta primarul oraşului fără însă să aibă mandat expres din partea Consiliului local, fără să existe informări către Consiliul local, fără ca în registrul Primăriei să se înregistreze vreun convocator.
Au fost cooptaţi trei noi acţionari, s-au efectuat majorări ale capitalului social cu votul acţionarilor reprezentând sub 1% din capitalul social ceea ce contravenea prevederilor legale şi statutare, hotărârile fiind lovite de nulitate absolută.
Ceea ce ni s-a părut foarte grav este faptul că chiar dacă prin hotărârea Consiliului local nr. 11/2005 primarul oraşului de la acea dată fusese mandatat să semneze actul constitutiv al noii societăţi, acesta şi-a depăşit limitele mandatului în sensul că a semnat o altă formă a actului constitutiv decât cea care fusese aprobată de către consiliul local.
Finalizarea construcţiei a fost cauza şi scopul asocierii oraşului dar din actul constitutiv în faţa Notarului Public s-a eliminat suma cu care ceilalţi acţionari urmau să participe la finalizarea investiţiei.
În concluzie, din 2008 oraşul este în proces cu societatea proprietară a construcţiei. S-a ajuns cu litigiul până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie instanţă care a casat decizia Curţii de Apel prin care s-a reţinut că primarul oraşului nu a avut mandat special pentru şedinţele AGA şi AGEA şi se anulaseră hotărârile adoptate urmând ca oraşul să redevină acţionarul cu 99,72% din acţiuni. Casându-se însă decizia Curţii de Apel, procesul va continua. Chiar dacă vom câştiga în final, se va constata probabil falimentul, SC International SPA Hotel Covasna urmând să-i satisfacă pe creditori.
Pe de altă parte, suntem conştienţi că aspectul urbanistic al centrului oraşului, datorat exclusiv clădirii S.C. Internaţional SPA Hotel S.A. este grav afectat. Dacă se constată că această clădire reprezintă un pericol pentru sănătatea, viaţa sau integritatea fizică şi siguranţa populaţiei se va putea dispune demolarea ei, cu respectarea prevederilor legale.
O altă soluţie ar fi găsirea unui cumpărător care să dispună de resursele financiare finalizării clădirii ca hotel, conform proiectului întocmit. Poate S.C.T. Covasna, prin SIF Transilvania ar fi interesată de o eventuală cumpărare.
Primar
Thiesz János