ACTUALITATE 17 ianuarie 2017

Drama de la şcoala din Comandău, un moment al adevărului pentru societatea covăsneană

de Observatorul de Covasna | 3568 vizualizări

Gest exemplar al unui om de afaceri covăsnean, care donează ferestrele pentru noua școală!

Reconstrucţia Şcolii Gimnaziale „Horn David” din Comandău, mistuită de un incendiu la începutul săptămânii trecute, va începe în luna mai, arată planurile făcute publice de autorităţi. Noua şcoală va avea 1.000 de metri pătraţi şi nu va avea etaj. Autorităţile judeţene şi-au propus ca noua unitate de învăţământ, pentru care sunt necesari 500.000 de euro, să fie construită în acest an.

„Dorim ca în acest an elevii şi preşcolarii din Comandău să poată să meargă la o şcoală nouă, în suprafaţă de o mie de metri pătraţi. Clădirea fără etaj va fi adaptată profilului clădirilor din Comandău şi din împrejurime. Însă, înainte de începerea efectivă a lucrărilor, este nevoie de obţinerea a numeroase autorizaţii. Potrivit planurilor noastre, lucrările de construcţie vor putea începe în luna mai. Corpul rămas va fi demolat şi vom construi o şcoală nouă care va corespunde normelor în vigoare”, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

La auzul veştii că locuitorii din Comandău, comuna situată la cea mai înaltă altitudine din judeţ şi la circa 20 de kilometri de cea mai apropiată localitate, au rămas fără mai bine de jumătate din şcoală, mulţi s-au mobilizat şi au început să doneze şi să colecteze fonduri şi alte obiecte necesare elevilor.

„Sprijinul pentru reabilitarea clădirii continuă să vină. Noi suntem recunoscători şi ne bucurăm de orice donație, oricât de mică ar părea ea”, a spus directorul şcolii, Opra Béni Béla, care a mai precizat că sumele colectate până în acest moment abia au trecut de 480 de euro, circa 4.700 de lei şi 300.000 de forinţi.

Din spusele directorului „copiii încă nici nu îşi dau seama despre ce este vorba. Le lipseşte şcoala veche, dar învaţă în corpul rămas neafectat, aşa mai înghesuiţi, cum se poate. (...) E destul de greu. Mai sunt promisiuni de la grupuri care ne-au spus că strâng bani să ne ajute. Sperăm să avem rezultate”.

Campania „Le dăm şcoala înapoi” a debutat la Raliul Zăpezii de la Comandău

campanie scoala Comandau (3)Campania de strângere de fonduri „Le dăm şcoala înapoi” (#ledamscoalainapoi), iniţiată de Asociaţia pentru Comunitate (APC) şi Observatorul de Covasna, sprijinită de C.S. Motorsport şi R-Design Team, a debutat cu ocazia Raliului Zăpezii organizat chiar la Comandău, în perioada 13 – 15 ianuarie a.c. Aceasta a atras concurenţii şi fanii prezenţi la eveniment, care au donat bani pentru reconstrucţia şcolii din localitate. „Le mulţumesc tuturor celor care au donat bani pentru şcoala din Comandău, orice sumă e binevenită. Vom continua campania şi încurajăm pe toată lumea să se implice, deoarece donaţiile se pot face şi în conturi bancare”, a spus şi pilotul Szabó Csongor, care a promovat iniţiativa prin intermediul maşinii sale de concurs.

Primul om de afaceri covăsnean care întinde o mână de ajutor

În demersul de a strânge bani pentru şcoala din Comandău prin intermediul campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, reprezentanţii Asociaţiei pentru Comunitate au trimis câte o scrisoare către mai mulți oameni de afaceri, invitând, în acest context, la solidaritate.

Primele răspunsuri au început să apară în cel mai scurt timp. Fără să stea pe gânduri, omul de afaceri Bartok Árpád, de la firma covăsneană de tâmplărie termopan Servint, a făcut o donație în bani, oferindu-se în acelaşi timp să doneze şi ferestrele necesare noii școli.

campanie scoala Comandau (1)„Încă de anul trecut eu am tras un semnal către comunitatea de afaceri prin care încurajam „patriotismul local”. Pe o piață concurențială, în care competiția nu este întotdeauna corectă și echilibrată, eu consideram că e foarte important să achiziționăm produse și servicii de la furnizori din județ, ca o măsură de solidaritate în piața de afaceri. Drama produsă la Comandău este un nou moment al adevărului pentru comunitatea de afaceri de la noi. E o ocazie de a vedea care ne este de fapt forța și cât de capabili suntem să ne ajutăm reciproc în comunitatea noastră. Eu am făcut o donație în bani și vreau să ofer ferestrele pentru momentul în care școala va fi reconstruită”, ne-a declarat Bartok Árpád.

„Gestul domnului Bartok este exact răspunsul pe care noi îl așteptam de la oamenii de afaceri din județ. Eu sper ca el să reprezinte un exemplu și să reușim să-l multiplicăm. Așa cum a declarat-o și domnia sa, această campanie este mai mult decât ceea ce pare. Este un test de maturitate, de capacitate și de solidaritate pentru societatea covăsneană”, a subliniat preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, totodată directorul ziarului „Observatorul de Covasna”, Daniel Santa.

Donaţiile sunt aşteptate în continuare în conturile de mai jos ale Asociaţiei Pro Comandău:

RON: RO10BTRLRONCRT0288651301

EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301

HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301

CUI: 34385327

COD CLIENT: 2886513

Donatorii de peste hotare au la dispoziție și următorul cod SWIFT: BTRLRO22.

Pentru a fi la curent cu toate informațiile privind desfășurarea campaniei, vă invităm să vă alăturați paginii de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi). De asemenea, detalii privind campania pot fi obținute la numărul de telefon 0744.316.139 sau la e-mail-ul: cristina.cocerhan@comparty.org, unde va răspunde Cristina Cocerhan, reprezentant Asociația pentru Comunitate și Observatorul de Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.