ACTUALITATE 13 martie 2016

Dr. Cătălina Curceanu a primit premiul „Women in Physics Lecturer” pentru 2016

de Covasna Media | 1076 vizualizări

Cariera impresionantă a Cătălinei Curceanu continuă. Cercetătoarea română care spune că Sfântu Gheorghe va rămâne mereu „acasă” și care colaborează constant cu articole educative în paginile cotidianului nostru, reușește să obțină un nou premiu de prestigiu.

Institutul Australian de Fizică a selecționat-o, între numeroși candidați internaționali excelenți, pe Dr. Cătălina Curceanu pentru premiul „Women in Physics Lecturer” pentru 2016.

Dr. Curceanu a susținut seminarii în numeroase state australiene, în universități, centre de cercetare, dar și în școli și pentru publicul larg, cu referiri particulare la fizica modernă și la cercetările Institutului Național de Fizică Nucleară de la Frascatti. Activitatea sa educațională și rolul său în promovarea fizicii moderne au fost apreciate cu numeroase distincții, printre care iată și aceasta recent acordată.

Cătălina Curceanu este prim cercetător la Laboratorul național de la Frascatti – Italia și se numără de asemenea printre câștigătorii premiului „Science and the Big Question” („Știința și Marea întrebare”), oferit de Fundația John Templeton, cu scopul de a finanța cele mai bune proiecte de cercetare la nivel internațional, axate pe probleme științifice de maximă importanţă.

Proiectul – coordonat de Cătălina Curceanu și de cercetătorul american Oscar W. Greenberg de la Universitatea din Maryland – a fost unul dintre cele 30 propuneri câştigătoare, selectate dintr-o listă de 950 de proiecte.

Sfântu Gheorghe – orașul inimii sale

Cătălina Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Deși fizica este partea cea mai importantă a vieții sale, fiind domeniul în care a ales să profeseze, Cătălina este pasionată de citit și de tot ceea ce înseamnă cunoaștere și învățare, lucru pe care spune că îl datorează în primul rând părinților săi, care i-au alimentat curiozitatea, au sprijinit-o și i-au fost mereu alături dar și surorilor sale, Luminița Ana și Mona Laura precum și bunicii sale Ana, fiind foarte legată de tot ceea ce înseamnă familie, copilărie și rădăcini.

Deși a plecat din Sfântu Gheorghe încă de când era o copilă, Cătălina spune că acesta este orașul inimii sale, orașul pe care și astăzi, după atâția ani, îl simte cel mai aproape din toate locurile din România, aici simțindu-se întotdeauna și cu adevărat acasă, oricât de departe ar pleca și de oriunde s-ar întoarce.

Cătălina Curceanu și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. Ea conduce un grup de aproximativ 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 150 de publicații în reviste internaționale.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.