Două proiecte noi la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”
Unul dintre acestea valorează peste 2.800.000 de euro
Conducerea Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” a anunțat miercuri, 24 iunie, într-o videoconferință de presă, că recent au fost înregistrate două proiecte noi, finanțate din bani europeni. Unul dintre acestea se referă la consolidarea capacității de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19, iar celălalt pune accent pe dezvoltarea și punerea în funcțiune a aplicațiilor de inteligență artificială care se folosesc în imagistica oncologică.
„În perioada precedentă am înregistrat două proiecte. Amândouă de finanțare europeană, dar unul de finanțare la nivel național, iar celălalt este o participare la o finanțare pe lângă Comisia Europeană, proiecte finanțate din fonduri Horizon. Primul proiect include și țintește întărirea capacității de răspuns în perioada de pandemie, în perioada de criză a spitalelor. În acest context, noi ne-am axat mai mult pe întărirea capacității de tratament la secția de Terapie Intensivă”, declarat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.
Acesta a precizat că a fost propusă achiziționarea de ventilatoare, de infuzomate, de injectomate, precum și de alte echipamente folosite în Terapia Intensivă, iar o altă categorie importantă în această privință reprezintă cumpărarea echipamentelor de protecție pentru perioada următoare, folosite în diagnosticarea și tratamentul pacienților cu infecție COVID-19.
Valoarea proiectului care a fost înregistrat de către Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”, luni, 22 iunie, este de peste 2.800.000 de euro, a precizat managerul.
„Celălalt proiect despre care am vorbit se referă la un proiect de cercetare pentru dezvoltarea și punerea în funcțiune, testarea în condiții spitalicești a tool-urilor, a aplicațiilor de inteligență artificială ce se folosesc cu preponderență în speța de față, în domeniul oncologic, în imagistică oncologică. Valoarea cu care spitalul nostru poate să participe în cadrul acestui proiect este de 600.000 de euro. Proiectul a fost, cum spuneam, inițiat printr-un pol al Comisiei Europene, proiect Horizon. A fost înregistrat în data de 4 iunie 2020”, a explicat András-Nagy Róbert.
Acesta a adăugat că Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe este singurul spital din țară care participă la acest proiect.
„Colegii mei au lucrat mult timp la finalizarea proiectului. Beneficiul este, cum spuneam, dezvoltarea acestor aplicații care pot fi folosite în cadrul diagnosticării și perfecționării procesului de diagnosticare în domeniul oncologic”, a mai punctat managerul.