ACTUALITATE 8 iunie 2010

Dosar final pe revendicările urmaşilor contelui Mikes

de Covasna Media | 89 vizualizări
Comisia judeţeană de retrocedări a finalizat unul dintre cele mai importante dosare referitore la stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – dosarul urmaşilor contelui Mikes. Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că, în urma analizării cererilor urmaşilor contelui Mikes de către Comisia judeţeană de retrocedări, s-a ajuns la concluzia că solicitările acestora erau neîntemeiate, drept pentru care propunerile comisiilor locale au fost refuzate.

Comisia judeţeană de retrocedări a finalizat unul dintre cele mai importante dosare referitore la stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – dosarul urmaşilor contelui Mikes.

Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că, în urma analizării cererilor urmaşilor contelui Mikes de către Comisia judeţeană de retrocedări, s-a ajuns la concluzia că solicitările acestora erau neîntemeiate, drept pentru care propunerile comisiilor locale au fost refuzate.

Potrivit prefectului, comisiile locale au propus spre retrocedare 400 de hectare de teren în Zăbala, 200 de hectare la Bixad şi alte 100 de hectare la Ghelinţa.

„Avocaţii contelui au solicitat în aceste comune aproximativ 1.200 de hectare, iar în afară de acestea au mai solicitat alte 1.200 de hectare în comuna Nistoreşti, judeţul Vrancea” , a explicat Gyorgy Ervin. Prefectul de Covasna a mai arătat că cererile s-au bazat pe un extras de carte funciară ce datează din anul 1905, însă Romsilva a prezentat dosare întregi cu coresepondenţe şi referate prin care s-a dorit dovedirea faptului că respectivele suprafeţe au fost expropriate, s-au plătit despăgubiri şi că acestea au intrat aşadar în inventarul Romsilva.

„Este clar că avocaţii contelui vor ataca decizia la judecătorie, dar orice decizie ar fi luat Comisia, una dintre părţi ar fi fost nemulţumită – în acest scop fiind importantă finalizarea dosarului”, a mai spus prefectul, adăugând că în următoarea perioadă se doreşte finalizarea unui alt dosar încâlcit - cel al terenurilor de la Zagon, disputate între autorităţile locale, composesorate şi persoane fizice.

Comisia Judeţeană pentru retrocedări intenţionează să finalizeze în acest an cele trei mari cazuri de revendicări referitoare la terenuri şi bunuri din judeţul Covasna – cele ale urmaşilor familiilor Mikes şi Apor, precum şi o serie de cazuri din comuna Zagon. Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că, în toate aceste trei cazuri, se intenţionează să se facă „lumină“ în acest an, astfel încât apoi să se poată finaliza cazurile de revendicări mai mici.

La nivelul judeţului Covasna nu există nicio localitate în care retrocedările să fi fost finalizate în totalitate; din 172.000 de hectare de suprafaţă revendicată, până în prezent au fost retrocedate 140.000 de hectare.

Monica Vajna

Teme articol: retrocedari contele Mikes
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.