ACTUALITATE 1 septembrie 2020

Dorința de a fi în formă nu are vârstă

de Daniela Luca | 2847 vizualizări

Câțiva seniori din Sfântu Gheorghe, coordonați de un antrenor de arte marțiale, fac mișcare în grup de două ori pe săptămână 

Niciodată nu este prea târziu să te apuci de sport. Important e să începi. Acest lucru ni-l demonstrează și câțiva seniori din Sfântu Gheorghe care, sub atenta coordonare a antrenorului de arte marțiale Szőke Attila, se întâlnesc de două ori pe săptămână și fac mișcare împreună. Chiar dacă pandemia îi ține în casă pe mulți dintre cei care nu obișnuiau să lipsească, cei care au rămas spun că abia așteptau să se reia antrenamentele, pentru că le face bine la trup și la suflet. Cel mai în vârstă participant are 80 de ani. 

În urmă cu cinci ani, antrenorul de arte marțiale Szőke Attila, multiplu medaliat la competiții interne și internaționale de ju-jitsu, a creat o grupă de gimnastică pentru diabetici. Cu timpul însă, acestora li s-au alăturat și alți iubitori de mișcare. 

Ulterior, s-au format două grupe, una pentru vârstnici și una pentru adulți, iar antrenamentele se bucurau de popularitate. Acum însă, au rămas prea puțini. Chiar și așa, cei care vin, spun că nu își mai imaginează viața fără doza de energie pe care o primesc la antrenamente. 

Exercițiile sunt adaptate vârstei și stării de sănătate 

Toate exercițiile sunt concepute în așa fel încât să fie potrivite și diabeticilor și persoanelor în vârstă, spune Szőke Attila. Acestea ajută la menținerea sănătății și au un impact scăzut asupra articulațiilor. Antrenamentul fizic poate ajuta atât în lupta cu unele boli ale bătrâneții, cât și în menținerea optimismului și a unei atitudini pozitive, a precizat antrenorul. 

„În primul rând, m-am interesat de tehnici pentru diabetici. Am pus accent pe exercițiile pentru picioare, în special, care sunt indicate celor care au diabet. De aici a pornit totul. Încet, încet am introdus și alte tehnici pe care le-am considerat utile și pentru cei mai în vârstă. Este important să punem în mișcare tot corpul și să pornească circulația sanguină. Mulți au venit cu bastonul și abia au urcat la etajul trei, iar după câteva săptămâni nu au mai avut nevoie el”, ne-a spus antrenorul de arte marțiale. 

Sedentarismul nu face altceva decât să degradeze intens corpul, iar acest lucru atrage după sine o serie de probleme nedorite, a mai spus acesta. 

„Odată cu vârsta, circulația sanguină încetinește. Organismul nu mai funcționează ca în tinerețe. Acest lucru se rezolvă cu ajutorul sportului. Încet, dar se rezolvă. Nu va reveni niciodată, dar totuși starea generală e mai bună. Sunt totuși mulți care nu fac mișcare și zic că se mișcă destul în grădină de exemplu, dar nu e același lucru. Trebuie să folosești musculatura întregului corp. Asta am vrut să fac cu gimnastica asta. Ar fi bine să vină mult mai mulți. A fost o perioadă când am fost și 24 de persoane”, a mai adăugat Szőke Attila.

Mama antrenorului, printre cei mai activi membri ai echipei 

Szőke Márta, mama antrenorului, e prezentă la antrenamentele lui încă de la bun început. Ea ne-a spus că a făcut handbal în tinerețe și chiar dacă înaintezi în vârstă, nu înseamnă că trebuie să renunți la o viață activă, explică femeia.  

„Am 67 de ani și am spondiloză cervicală. Am avut amețeli și de aceea am venit aici. De când fac gimnastică mă simt mult mai bine, în forță. În fiecare an mergem în tabără câteva zile cu diabeticii. Doar anul acesta nu s-a ținut. Și acolo facem gimnastică zilnic. Chiar dacă antrenamentele au fost adaptate pentru diabetici, pot veni și cei care au alte probleme de sănătate. Cei care nu au încercat niciodată să facă astfel de mișcare, ar trebui să vină măcar odată și să încerce. Și diabeticii ar trebui să profite de ocazie și să vină aici să se antreneze, indiferent ce vârstă au”, ne-a împărtășit Szőke Márta. 

Gyuszi bácsi – 80 de ani doar în buletin 

Cel mai în vârstă membru al echipei, Gyuszi bácsi, așa cum i se spune cel mai des, a precizat că în cinci ani nu a lipsit de la niciun antrenament.  

„Eu am împlinit 80 de ani în martie. Simt că întineresc. Aici suntem ca o familie. Sunt foarte mulțumit pentru că pot să vin și să fac aceste exerciții. Mă simt foarte bine. De cinci ani n-am lipsit niciodată de la antrenament. Parcă nici nu simt că am 80 de ani. Mă înviorează. Nu degeaba tot auzim și de la televizor și de la radio că cel puțin 30 de minute pe zi trebuie să facem mișcare”, ne-a spus luni, după antrenament, Gyuszi bácsi. 

„Într-o oră te relaxezi și te deconectezi de la toate problemele”

Sportul și mișcarea ajută și la menținerea unui echilibru emoțional, spune Klára, o femeie de 58 de ani. De trei ani, ea își găsește liniștea în sala de antrenamente. Problemele de sănătate o să apară inevitabil, dar sportul va ține cât mai departe acel moment, a precizat aceasta. 

„Eu am avut infarct. Sunt în pensie de boală și vin aici pentru mișcare. Stau foarte mult acasă, dar măcar știu că astea două ore pe săptămână oricum mă mișc. Aș recomanda tuturor să facă mișcare, chiar dacă de exemplu ești după o zi de muncă, pentru că îți face foarte bine. A fost greu la început. Și noi am avut febră musculară, pentru că majoritatea exercițiilor sunt de întindere, dar ne-am obișnuit cu timpul. Acum după pauza asta care a fost din cauza pandemiei, iar a trebuit să ne obișnuim. Am simțit lipsa antrenamentelor în pandemie. Eu am slăbit 15 kilograme în doi ani de zile. Bineînțeles, am ținut și un pic de regim, iar în lunile în care nu am avut voie să venim la antrenamente, iar am pus câteva kilograme. Și pentru psihic este foarte bună activitatea asta, pentru că într-o oră te relaxezi și te deconectezi de la toate problemele”, ne-a explicat Klára. 

Ea speră că din toamnă vor reveni la antrenamente și alți membri ai echipei. 

„Câteodată când mă întorc acasă de la gimnastică, parcă nici nu aș fi făcut efort fizic. Simt că am multă energie. Am avut un grup în care chiar ne simțeam ca într-o familie. Acum suntem mult mai puțini și din cauza pandemiei, dar și din cauza că în luna august lumea e în concediu. Și pentru tineri e indicat, dar pentru pensionari e cu atât mai bine să vină și să se miște aici o oră”, ne-a mai spus Klára. 

După antrenamente, cei cu care am reușit să discutăm radiau, iar obrajii le erau îmbujorați după o oră de sport. Se pare că acești oameni trăiesc pe propria piele beneficiile pe care le aduce mișcarea asupra sănătății.  Szőke Attila spune de asemenea că este important ca persoana în vârstă să aibă un program de antrenament bine pus la punct, deoarece acesta o va face mai activă și mai independentă. Nu în ultimul rând, este important ca cei care vor să înceapă să facă efort fizic, să consulte și medicul pentru o evaluare a stării de sănătate. 

Sursă foto: arhivă personală Szőke Attila.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.