ACTUALITATE 26 octombrie 2009

Donatorii de sânge, căutaţi în stradă

de Covasna Media | 768 vizualizări
Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu Gheorghe şi filiala Covasna a Crucii Roşii demarează la sfârşitul acestei săptămâni acţiunea „Salvează şi tu două vieţi!”, [singlepic=483,250,250,,left]menită să popularizeze donarea de sânge şi să conştientizeze populaţia cu privire la importanţa acesteia. După ce colaborarea dintre Crucea Roşie şi centrele de transfuzie sangvină a trecut printr-o pauză în ultimii cinci ani, instituţiile au decis reluarea relaţiilor, prima dintre acţiunile comune vizând donarea de sânge. „Scopul nostru este să existe auto suficienţă de sânge, iar acesta din urmă să fie de cea mai bună calitate, sigur pentru primitori, iar donatorii să poată presta acest act de civism care este donarea de sânge în mod cât mai accesibil şi comod”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie, Andy Rosin.

Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu Gheorghe şi filiala Covasna a Crucii Roşii demarează la sfârşitul acestei săptămâni acţiunea „Salvează şi tu două vieţi!”, menită să popularizeze donarea de sânge şi să conştientizeze populaţia cu privire la importanţa acesteia.

După ce colaborarea dintre Crucea Roşie şi centrele de transfuzie sangvină a trecut printr-o pauză în ultimii cinci ani, instituţiile au decis reluarea relaţiilor, prima dintre acţiunile comune vizând donarea de sânge.

„Scopul nostru este să existe auto suficienţă de sânge, iar acesta din urmă să fie de cea mai bună calitate, sigur pentru primitori, iar donatorii să poată presta acest act de civism care este donarea de sânge în mod cât mai accesibil şi comod”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie, Andy Rosin.

Potrivit acestuia, acţiunea programată pentru vineri va avea sprijinul voluntarilor de la Crucea Roşie, care vor amplasa vizavi de Centrul de Transfuzie un cort în care îi vor primi pe viitorii potenţiali donatori de sânge. Potrivit lui Andy Rosin, cortul se va deschide de la ora 8 şi se va închide în jurul orei 12, aici oamenii urmând a afla tot ceea ce trebuie să ştie despre donarea de sânge.

„Explicându-le oamenilor ce anume înseamnă donarea, vom încerca reducerea timpului de realizare propriu-zisă a acesteia. Voluntarii Crucii Roşii vor pretria astfel donatorii, pentru ca oamenii să ştie dacă pot sau nu dona”, a explicat, la rândul său, preşedintele Crucii Roşii Covasna, Papp Adolf.

4-5 donări pe an ar fi ideal

Andy Rosin a subliniat că acţiunea de vineri va selecta potenţialii donatori, urmând să li se explice oamenilor că nu pot dona sânge dacă au avut Hepatita C sau D, dacă au o greutate sub 50 de kilograme sau dacă au primit sânge la un moment dat, în vreme ce femeile care au născut recent nu pot dona sânge la mai puţin de trei luni de la naştere. De asemenea, oamenilor li se va explica şi faptul că nu pot merge la donare fără să fi mâncat înainte - orice în afară de grăsimi, în vreme ce fumătorii trebuie să ştie că nu au voie să fumeze înainte de donare.

Referindu-se la numărul de donări ideale într-un an, Andy Rosin a arătat că acesta este de patru ori pentru femei şi de cinci ori pentru bărbaţi.

Organizatorii plănuiesc şi o colectare de sânge, motiv pentru care donatorii vor fi conduşi de la cort la Centru, unde li se va oferi apă, suc sau ceai, urmând ca două cabinete să funcţioneze pentru consultaţii iar luarea de sânge să se deruleze în paralel la mai multe persoane, urmărindu-se colectarea sângelui de la 50 de donatori, în trei ore.

Dacă acţiunea de vineri va fi una de succes, ea se va repeta, exisând totodată planuri pentru demararea unei campanii de identificare a donatorilor prin căutarea acestora, din casă în casă.

Donatorii fideli, preferaţi celor noi

Cu toate că în România nu există încă o conştiinţă dezvoltată a donării de sânge, Andy Rosin susţine că atitudinea oamenilor s-a modificat totuşi în ultimii ani, cel puţin în judeţul Covasna. Directorul Centrului spune că, dacă în urmă cu câţiva ani numărul donatorilor era de 7 pe zi, acestea a crescut acum la 15. „Cred că acest număr nu este deloc mic, dar nici nu este suficient. Nu este suficient la nivel de ţară, căci judeţul Covasna, unde nu avem transplanturi sau proceduri medicale sofisticate, sângele ne ajunge. Cu toate acestea, noi dăm sânge şi pentru cei din judeţ care se oprerează în spitalele din alte judeţe, deci trebuie să acoperim acest necesar”, a explicat Andy Rosin.

În ceea ce-i priveşte pe donatori, Rosin susţine că cei fideli sunt preferabili celor noi, deoarece prezintă o mai mare siguranţă, existând deja un istoric medical bine cunoscut al donatorilor.

Analize gratuite pentru donatori

Pentru evitarea greşelilor ori a transmiterii unor boli, Centrul de Transfuzii analizează eprubete din fiecare pungă cu sânge colectat, realizând cele mai minuţioase analize. Astfel, nu de puţine ori s-a întâmplat ca unii dintre donatori să afle de la Centru detalii despre starea lor de sănătate.

„Există analize dintre cele mai pretenţioase şi suntem singurii din judeţ care le realizăm, ceea ce duce la depistarea unor boli de care oamenii nu ştiu”, a arătat Rosin, menţionând că în aceste cazuri sunt realizate noi seturi de analize, iar doar după ce acestea se confirmă este anunţat şi donatorul.

Monica Rizea

Teme articol: crucea rosie sange donatori
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Szekely Arpad, 27 octombrie 2009
io am donat singe dar a spus doamna doktor ke singele meu se evaporeaza foarte repede pentru ke kontzine prea multa palinka .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.