ACTUALITATE 5 iulie 2012

Donaţie de 100.000 de euro pentru Muzeul Cinegetic

de Covasna Media | 1514 vizualizări
Sárkány Árpád se implică în amenajarea Muzeului Cinegetic din Sfântu-Gheorghe, donând animale împăiate în valoare de 100.000 de euro. Omul de afaceri Sárkány Árpád va face o donație de aproximativ 100.000 de euro pentru Muzeul Cinegetic...

Sárkány Árpád se implică în amenajarea Muzeului Cinegetic din Sfântu-Gheorghe, donând animale împăiate în valoare de 100.000 de euro. Omul de afaceri Sárkány Árpád va face o donație de aproximativ 100.000 de euro pentru Muzeul Cinegetic al Țintului Secuiesc, pe care Primăria Sfântu-Gheorghe îl va înființa în Casa Bene, monumentul istoric recent renovat în centrul orașului. Sárkány Árpád prin firma sa de vânătoare – una dintre primele trei din Europa ca mărime și calitate a serviciilor, va dona viitorului Muzeu Cinegetic al Ținutului Secuiesc o colecție impresionantă de animale împăiate. Potrivit lui Sárkány, animalele sunt reprezentative și specifice pădurilor Covasnei și României, iar scopul donării este acela de a arăta tuturor bogățiile și frumusețile acestor zone. „Este vorba despre animale sălbatice împăiate, în mărime naturală – credem că este important ca oamenii să le cunoască, mai ales copiii care, din păcate, în prezent nu mai cunosc diferența dintre căprior și cerb, de exemplu. Colecția se va adresa tuturor – de la copii și până la bătrânii care-și amintesc partidele de vânătoare din Covasna, un județ iubit inclusiv de Nicolae Ceaușescu, care pe vremuri venea des aici, drept pentru care și-a construit inclusiv o cabană de vânătoare pe care astăzi o administrăm noi”, a declarat Sárkány, adăugând că va realiza pentru muzeu și diorame – pereți întregi cu toate speciile de animale, inclusiv unele specifice Africii și pe care nu oricine ajunge să le poată vedea.

Sárkány Árpád dorește să amplaseze în muzeu și un perete interactiv, unde vizitatorii să se poată fotografia alături de animale, cu exponate care să poată fi și atinse. În plus, muzeul va beneficia și de un ecran uriaș cu tehnologie touch-screen, de la care vizitatorii, atingând anumite puncte, vor putea declanșa sunete specifice animalelor reprezentate, zgomote ale pădurilor și formele excrementelor animalelor, astfel încât să le poată recunoaște atunci când ajung într-o pădure.

Pentru că autoritățile locale din Sfântu-Gheorghe și-au dorit realizarea unor imagini cu proiecții precum cele de la Muzeul Antipa din București, s-a luat legătura cu realizatorii acestora. Primăria Sfântu-Gheorghe a apreciat însă costurile ca fiind mult prea mari, drept pentru care s-a făcut lobby în Ungaria, urmând ca aceste proiecții să fie realizate din bani guvernamentali ungurești. Primarul Antal Árpád a declarat că Muzeul Cinegetic al Ținutului Secuiesc, amplasat în centrul municipiului, se va deschide la finele acestui an și va reprezenta ceva inedit pentru toată zona Covasna, Harghita, Mureș și Brașov.

Avem prea mulţi urși

Referindu-se la animalele specifice reprezentative pentru județul nostru, Sárkány Árpád a spus că acesta este ursul brun este, fără îndoială. Potrivit lui Sárkány, dacă în România trăiesc în jur de 7.500 de exemplare de urs brun, între 12 și 15% dintre acestea se află în pădurile județului Covasna; o statistică neoficială a Agenției de Protecție a Mediului Covasna arăta la finele anului trecut că în pădurile noastre ar trăi în jur de 900 de urși. Cu toate că urșii bruni sunt de o frumusețe rară, există însă și neajunsuri, iar acestea se leagă de faptul că, nu de puține ori, aceste animale coboară în sate, distrug culturi și gopspodării și chiar fac victime printre oameni şi animale. „În România, ursul brun este specie protejată, alături de lup și râs. De aceea, urșii bruni s-au înmulțit în ultimii ani și e normal că se văd aceste efecte, când potrivit unor norme posibilitatea pădurilor românești de întreținere a urșilor bruni este de 4.000 de exemplare. Noi am depășit însă numărul, ne apropiem de dublul acestuia, deci e evident că apar și probleme”, a explicat Sárkány. Potrivit acestuia, ar trebui obținută o derogare de la legile de protecție, pe baza unor studii amănunțite care să certifice problemele pe care le cauzează urșii, însă legislația este grea și stufoasă și implică cheltuieli prea mari. (monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.