ACTUALITATE 15 februarie 2010

Domnia pumnului

de Covasna Media | 289 vizualizări
16feb2010-violentaJudeţul Covasna pare a fi un loc în care dreptatea se face cu pumnul. Cel puţin aşa s-ar putea interpreta o statistică întocmită la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, potrivit căreia, în 2009, numărul infracţiunilor comise cu violenţă a crescut cu 7 procente faţă de anul 2008. Deşi sunt suficiente legi care incriminează faptele comise cu violenţă, mulţi le ignoră şi ajung să fie cercetaţi de poliţişti.

16feb2010-violentaJudeţul Covasna pare a fi un loc în care dreptatea se face cu pumnul. Cel puţin aşa s-ar putea interpreta o statistică întocmită la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, potrivit căreia, în 2009, numărul infracţiunilor comise cu violenţă a crescut cu 7 procente faţă de anul 2008. Deşi sunt suficiente legi care incriminează faptele comise cu violenţă, mulţi le ignoră şi ajung să fie cercetaţi de poliţişti. Unii scapă relativ uşor, după ce plătesc amenzi usturătoare, iar alţii îşi pierd libertatea pentru câteva momente de rătăcire. Numai anul trecut, poliţiştii covăsneni au început urmărirea penală în 440 de dosare. Cele mai multe, adică aproape 190, sunt pentru loviri şi alte violenţe. 70 pentru violare de domiciliu şi 65 pentru ameninţare. Scandaluri de pomină au avut loc în Barcani şi Băţani.

În luna august, un bărbat de 42 de ani, din Barcani, a stat 24 de ore în arestul poliţiei după ce a tulburat grav liniştea şi ordinea publică. S-a luat la ceartă cu nevasta, a lovit-o de câteva ori, după care a început să alerge după ea pe stradă cu o drujbă pornită în mâini – ameninţând pe cine îi ieşea în cale.

Bărbatul s-a potolit doar după ce s-a văzut cu cătuşe la mâini. Tot în Barcani, doi localnici de 32, respectiv 42 de ani, s-au ales cu dosare penale după ce s-au luat la bătaie într-un bar şi au distrus tot ce le-a ieşit în cale: scaune, mese, o vitrină frigorifică - până şi lambriul de pe pereţi. Tot în luna august, poliţiştii din Băţani au fost nevoiţi să folosească forţa pentru a-i linişti pe doi fraţi, de 31 şi 35 de ani, care au provocat o încăierare într-un bar. Unul dintre aceştia s-a automutilat cu o lamă şi a încercat să-l taie şi pe unul dintre poliţişti.

Alcoolul – principalul vinovat

Circa 80% dintre oamenii care apelează la numărul de urgenţă 112 se plâng că sunt implicaţi în diferite scandaluri. Cele mai multe au loc pe fondul consumului de alcool. Deşi este bine ştiut că băutura duce la afectarea neuropsihică, înlătură inhibiţiile şi constrângerile, şi, în cele din urmă, se ajunge la scandaluri sau agresiuni, mulţi nu ţin cont de asta. Beau două, trei pahare în plus şi lucrurile scapă de sub control. Vecinii se iau la harţă pentru lucruri de nimic, bărbaţii îşi terorizează soţiile şi copiii, iar cei mai impulsivi îşi varsă nervii chiar şi pe necunoscuţi. De aici şi până la comiterea unor infracţiuni de mare violenţă nu mai este decât un pas.

În 2009, în judeţul Covasna s-au comis 3 omoruri – cu 4 mai puţine decât în anul precedent – şi 2 tentative de omor. Majoritatea acestor evenimente nefericite au avut un numitor comun: alcoolul băut în exces. Spre exemplu, în luna martie, o tânără de 17 ani din cătunul Hetea, comuna Vâlcele, a comis o crimă în localitatea Ozun. Ea a lovit în cap, cu un topor, un bătrân de 64 de ani, care o invitase la el în garsonieră. A fost prinsă de poliţişti după trei zile. Aceasta le-a declarat anchetatorilor că s-au luat la ceartă după ce au băut împreună mai multe pahare de tărie. Înainte să abandoneze cadavrul, minora a luat din locuinţa bărbatului un telefon mobil şi 400 de lei.

O altă crimă înfiorătoare s-a petrecut în localitatea Zălan, în luna septembrie. O tânără de 19 ani, însărcinată în luna a şasea, a fost ucisă cu o lovitură de briceag de către un bărbat de 52 de ani. Acesta era băut şi s-a supărat pe fată întrucât nu a vrut să întreţină relaţii sexuale cu el. După ce a înjunghiat-o, criminalul a fugit de la faţa locului. A fost încătuşat de poliţişti câteva zile mai târziu.

În luna octombrie, un tânăr de 19 ani, din Târgu Secuiesc, a murit în Spitalul Judeţean Braşov, după ce a stat o săptămână în comă. El fusese lovit în cap cu un pahar de către un bărbat de 37 de ani, în timpul unui scandal petrecut în curtea unui local din oraşul breslelor. Oamenii legii au stabilit că şi acest scandal s-a declanşat tot pe fondul consumului excesiv de alcool.

Cum să reacţionăm când suntem agresaţi

În primul rând, trebuie să fim calmi. Psihologii sunt de părere că a răspunde unui comportament agresiv cu un comportament agresiv dovedeşte lipsa capacităţii de autocontrol şi a încrederii în sine. Un răspuns calm, civilizat, este în măsură să detensioneze aproape orice situaţie. Nu este recomandat să ne lăsăm angrenaţi într-un astfel de conflict, pentru că nu se ştie niciodată cum se va termina. Cât despre decizia de a ne face singuri dreptate lovind „adversarul“, trebuie să ne gândim că violenţa poate avea consecinţe nefaste. De la o palmă sau o îmbrânceală, victima se poate dezechilibra şi lovi în cădere, ceea ce ne creează complicaţii grave.

Mai trebuie ştiut că, în general, în cazul infracţiunilor comise cu violenţă – cum ar fi lovirea şi alte violenţe, ameninţarea, vătămarea corporală, violarea de domiciliu sau violul - acţiunea penală se pune în mişcare doar la plângerea victimei.

Dumitru Ungureanu - Biroul de presă al IPJ Covasna

Teme articol: bătaie violenta
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.