ACTUALITATE 3 august 2015

Doar unu din zece români merge într-o vacanţă mai lungă de patru nopţi

de Covasna Media | 512 vizualizări

Doar unu din zece români îşi permite să plece în fiecare an într-o vacanţă de cel puţin patru nopţi, arată o statistică europeană. Suntem pe ultimul loc, după bulgari, şi la mare distanţă de locuitorii din ţările nordice. Motivele sunt, spun economiştii, veniturile mici. Din acest motiv, mulţi români îşi fac concediile fie la rudele de la ţară, fie la cele din străinătate.

Dintre europenii care bat lumea în lung şi lat în vacanţe, românii sunt cei mai puţini. Doar 10% îşi permit un concediu petrecut într-o staţiune sau un circuit turistic. Veniturile reduse sunt principalul motiv care îi ţine pe români acasă, în vacanţe.

Economistul Cristian Păun este de părere că „mulți români au rude în străinătate care lucrează acolo, de multe ori călătoresc fără a se înregistra la vreun hotel, stau la rudele care lucrează în Spania, Italia.”

Litoralul românesc trăiește mai mult din weekend-uri. Vedem chiar și în străinătate, cei care își permit mai multe concedii pe an preferă să plece două-trei nopți, se mai leagă de diverse zile libere, Rusalii”, spune Mircea Vladu, reprezentantul unei agenţii de turism.

Cu totul altfel stau lucrurile pentru locuitorii din ţările nordice, arată datele Eurostat pentru anul 2013. Suntem depăşiţi chiar de Bulgaria, unde veniturile sunt şi mai mici.

Cei mai mari călători sunt norvegienii care sunt de altfel şi europenii cu cele mai mari salarii medii nete, de aproape 4.000 de euro. În România salariul mediu net este de zece ori mai mic.

Locuitorii din ţări dezvoltate precum Norvegia, Danemarca sau Elveţia dau mai puţin de 15% din salariul lunar pe mâncare, faţă de o treime în România. Dacă mai adăugăm cheltuielile precum chiria sau utilităţile vedem că procentul se dublează.

Paradoxal, criza a adus o creştere cu 120 de mii a numărului de turişti români care au plecat în străinătate. O explicaţie ar fi şi reducerea preţurilor pentru cazare şi biletele de avion, iar Mircea Vladu spune de ce: „Am început să primim o serie de facilități, acele reduceri pentru înscrieri timpurii care erau acordate numai țărilor cu un volum de milioane de turiști, contează mult dacă te înscrii timpuriu, ai chiar 50% reducere”.

40 de la sută din ofertele cumpărate prin agenţii sunt de tip early booking. Ca un exemplu, un sejur în Grecia la un hotel de patru stele cu totul inclus, cumpărat din iarnă pentru luna iulie, costă 300 de euro de persoană.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.