Doar 16% din adolescenţii români vor să emigreze
Tinerii români nu sunt descurajaţi de oportunităţile pe care le pot avea dacă rămân în ţară pentru studii sau pentru angajare, doar 16% din ei contemplând emigrarea ca opţiune de viitor, se arată într-un studiu.
Majoritatea adolescenţilor români consideră că România este o ţară în care sunt recompensaţi pe măsura muncii depuse şi pot avea succes fără să emigreze, arată un studiu realizat în rândul tinerilor de 14-18 ani de către agenţia de cercetare Open-I Research, la iniţiativa Educaţia Azi, se arată într-un comunicat de presă.
Astfel, foarte mulţi tineri sunt hotărâţi
să îşi construiască viitorul în ţară, doar 16% dintre cei chestionaţi fiind de părere că pot accede la un trai mai bun doar dacă pleacă în străinătate. Mai mult, „73% dintre adolescenţi sunt optimişti şi spun că îşi doresc foarte mult să contribuie, prin muncă, la schimbarea în bine a societăţii româneşti“, se mai arată în comunicat.
Studiul mai arată că majoritatea adolescenţilor români (84%) sunt convinşi că pot primi recompense pe măsura eforturilor lor, iar 54% consideră că pot realiza ceea ce îşi propun fără nepotisme. Mai mult decât atât, educaţia joacă un rol central în viaţa tinerilor, 85% dintre aceştia susţinând că este cea mai importantă bază pe care îşi pot construi succesul profesional.
De asemenea, tinerilor le place să se implice în activităţi extraşcolare (39%), să practice un sport de care sunt pasionaţi (27%, din care majoritatea sunt băieţi), să aibă activităţi artistice (25%), să facă voluntariat pentru diferite cauze sociale sau pentru protecţia mediului (23%) şi să participe la olimpiade şcolare (23%).
Pasiunea pentru artă apare mai frecvent la tinerii de 14-16 ani decât la cei de 17-18 ani (59% dintre adolescenţii tineri vs. 42% dintre adolescenţii mai maturi). În plus, o parte dintre ei au căutat moduri noi şi moderne de a se exprima în mediul online, 13% dintre ei deţinând un blog sau un canal de comunicare video de tip vlog.
Tinerii care au participat la studiu vin din familii în care nu s-au întâmplat situaţii traumatice precum divorţ, asistarea la abuz fizic/verbal sau alcoolismul unui părinte. De asemenea, părinţii adolescenţilor intervievaţi au relaţii bune, cu conflicte minore şi rare, iar tatăl nu este absent din familie, fiind implicat în creşterea copilului.
Studiul despre stilul de viaţă al adolescenţilor din România a fost desfăşurat în perioada septembrie-octombrie 2015, la iniţiativa Educaţia Azi, şi a fost realizat pe un eşantion reprezentativ naţional urban de 357 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 14-18 ani.