ACTUALITATE 23 octombrie 2009

DJT Covasna, axată pe proiecte viabile şi pe conştientizarea voluntariatului

de Covasna Media | 450 vizualizări
[singlepic=475,250,250,,left]Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Covasna a primit pentru finanţarea proiectelor organizaţiilor de tineret 3.669 de lei, iar din această sumă s-a decis finanţarea a două proiecte, dintre care unul se referă la promovarea şi sprijinirea voluntariatului iar altul la lărgirea cunoştinţelor referitoare la protecţia mediului şi curăţarea a trei izvoare. Pentru programul de promovare

Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Covasna a primit pentru finanţarea proiectelor organizaţiilor de tineret 3.669 de lei, iar din această sumă s-a decis finanţarea a două proiecte, dintre care unul se referă la promovarea şi sprijinirea voluntariatului iar altul la lărgirea cunoştinţelor referitoare la protecţia mediului şi curăţarea a trei izvoare. Pentru programul de promovare a voluntariatului au fost alocaţi 1.937 de lei, iar pentru cel de protecţie a mediului 760 de lei.

Directorul DJT Covasna, Ramon Grosos, a declarat că sumele destinate proiectelor ONG-urilor de tineret au fost aprobate în această vară de către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), explicaţia sumei atât de mici pentru judeţul Covasna putând fi scandalul în care era implicată Direcţia la acea vreme, când la conducerea acesteia se afla directorul-stripper Ciprian Grosu. În aceeaşi idee, directorul adjunct al DJT Covasna, Tischler Ferenc, a precizat că DJT Covasna a primit cea mai mică sumă din ţată pentru această sesiune de proiecte, subliniind că în aceste condiţii penultima sumă ca mărime a fost cea acordată DJT Mureş - 12.000 de lei. „Vestea bună este însă că noua conducere a DJT Covasna are o foarte bună colaborare cu MTS şi cu doamna ministru Sorina Plăcintă, astfel că ni s-a aprobat suma de 18.846 de lei, pentru finanţarea programelor în parteneriat şi a anumitor programe proprii, pentru acest an şi în perioada imediat următoare”, a declarat Ramon Grosos.

Directorul DJT Covasna a explicat că din această nouă sumă obţinută se vor finanţa toate activităţile de tineret ce se vor desfăşura în judeţ până aproape de finele anului, existând deja solicitări con crete în acest sens. Astfel, DJT aşteaptă tinerii şi organizaţiile de tineri cu proiecte pe acest segment, urmând să finanţeze activităţile organizate până la data de 10 decembrie.

„Ştafeta generaţiilor“, amânată pentru 2010

Referindu-se la proiectul fostului director DJT Covasna, Ciprian Grosu, „Ştafeta Generaţiilor“, actuala conducere a Direcţiei a admis că acesta este unul bun, însă nu prioritar la acest moment. „Nu mă pronunţ hotărât că se renunţă la acest proiect însă se reprogramează pentru anul viitor. Tematica este bună, deci credem că trebuie pus în aplicare acest proiect“, a declarat Ramon Grosos. Potrivit lui Tischler Ferenc, statutul direcţiilor de tineret prevede că acestea pot aloca bani pentru proiectele care au minim 60% tineri participanţi, adică între 14 şi 35 de ani. În cadrul „Ştafetei generaţiilor“ însă, tinerii reprezintă o pondere de 21%, iar specificul proiectului se pliază mult mai bine cu cel al Direcţiei pentru Sport. În acest context, DJT Covasna intenţionează să trimită „Ştafeta generaţiilor“ la Direcţia pentru Sport, urmând să se implice în materializarea acesteia ca partener activ.

Lobby pentru voluntariat

În perioada următoare, DJT Covasna va organiza cea de-a doua ediţie a Săptămânii voluntariatului, în care vor avea loc acţiuni de voluntariat şi de promovare a acestuia, precum şi Gala Voluntarilor, la care vor fi invitate toate structurile de tineret din judeţ. Potrivit conducerii DJT Covasna, voluntarii sunt aşteptaţi către toate organizaţiile de şi pentru tineret, existând o cât mai mare responsabilitate şi deschidere din partea tinerilor pentru voluntariat.

„Vom pune un accent foarte mare pentru promovarea voluntariatului, deoarece există foarte mulţi tineri implicaţi, iar generaţia viitoare va fi şi mai deschisă. Trebuiesc însă conştien tizaţi şi tinerii care nu simt o atracţie foarte mare către voluntariat, căci a fi voluntar este o mândrie. La noi sunt încă voci care spun că nu e normal să faci ceva fără a avea un câştig, dar trebuie ştiut că în stăinătate, dacă ai fost volun tar, eşti mult mai apreciat la locul de muncă şi în alte părţi”, a explicat Tischler Ferencz.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vero, 28 octombrie 2009
De ce nu lucreaza si cei din fruntea DJT-ului ca voluntari ? Acesta ar fi cel mai bun exemplu pentru ceea ce promoveaza ei!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.