Distilerie premiată cu 30 de medalii la un concurs internaţional
Printre noutăţi - distilatele din ţelină şi dovleac
O mică distilerie din municipiul Sfântu Gheorghe a obţinut 30 de medalii la un concurs internaţional desfăşurat recent în Ungaria, printre băuturile care au impresionat juriul numărându-se distilatele din ţelină şi dovleac.
Füstös Imre, unul dintre proprietarii distileriei, a declarat marţi, pentru AGERPRES că la concursul "Quintessence", organizat pentru a noua oară în localitatea Onga din Ungaria, au fost prezentate 1.739 produse realizate de 311 producători din patru ţări, Ungaria, România, Serbia şi Bulgaria, iar cele produse la Sfântu Gheorghe au obţinut 30 de medalii, dintre care cinci titluri de "Champion" şi 11 medalii de aur.
"Cu acest nou record de participare, concursul a devenit al doilea cel mai relevant concurs de distilate din Europa, după 'Destillata' din Austria (...) Noi am participat cu 30 de produse, fiecare produs înscris obţinând o medalie. Astfel, au obţinut calificativul de 'Champion' palinca de cireşe, prune, coacăze negre, distilatul de ţelină şi lichiorul de coacăze negre. Medalii de aur au mai obţinut palinca de caise, scoruşe negre, prune, distilatul de dovleac şi palincile de cireşe şi gutui maturate pe pat de fructe. Alte 11 produse au obţinut medalie de argint şi 8 produse medalia de bronz", a precizat acesta.
Cei doi proprietari ai distileriei, Füstös Imre şi Dezső Tibor, au început să facă palincă din hobby în urmă cu aproape şase ani, iar de-a lungul timpului au preparat tot felul de sortimente de palincă, inclusiv din porumbe, pere pădureţe şi nuci verzi.
Instalaţia de distilare au cumpărat-o din străinătate şi au ales-o după un principiu devenit pentru ei "literă de lege" - să păstreze şi să aducă în pahar cât mai mult din gustul şi aroma fructului.
Aceştia spun că au vizitat multe distilerii din Europa înainte de a alege utilajul şi au făcut şi cursuri de arbitraj, învăţând de la cei mai buni specialişti care sunt defectele unei băuturi şi care sunt cauzele acestora.
"Primul lucru la care ne-am gândit a fost să ne iasă ceva bun, curat şi de calitate, fără compromisuri (...) Nu putem încă să numim afacere, e tot mai mult un hobby în care am investit foarte mult timp şi bani (...) Instalaţia am cumpărat-o din Germania, de la o firmă cu o tradiţie foarte veche în producerea de aparate de distilat (...) Noi suntem foarte mulţumiţi de rezultatele pe care le-am obţinut (...) şi suntem mândri că am adus medalii pentru România de la cele mai bune concursuri de distilate din Europa, iar ţelul nostru este să ajungem cât mai sus în topul european", a mai spus Füstös Imre.
Agerpres