ACTUALITATE 26 ianuarie 2017

Dispute pe steagurile donate de Kulcsár Terza József către Consiliul Judeţean

de Agerpres | 1109 vizualizări

O donaţie făcută anul trecut Consiliului Judeţean Covasna de către liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsár Terza József, ales deputat pe listele UDMR, a stârnit, joi, dispute în forul aleşilor judeţeni, consilierii români votând împotriva acceptării acesteia.

Opoziţia celor cinci consilieri români faţă de această donaţie, constând în cinci steaguri, respectiv ale Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Israelului, Ungariei şi „Ţinutului secuiesc”, a vizat, în principal, arborarea lor în sala de şedinţe, aceştia fiind de părere că ar trebui arborate drapelele tuturor statelor Uniunii Europene.

„Donaţia este acceptabilă, dar întrebarea este ce facem cu steagurile, de ce ele şi numai ele. Suntem membri ai Uniunii Europene, de ce nu arborăm toate steagurile. (...) Dacă acceptăm donaţia şi le punem în sertar nu e nicio problemă, dar dacă le arborăm atunci e obligatoriu să arborăm toate drapelele statelor Uniunii Europene, dacă vrem să fim corecţi şi să fim la adăpost de orice critică”, a declarat consilierul judeţean Sabin Calinic.

Consilierul Florentina Teacă a ţinut să avertizeze conducerea Consiliului Judeţean că, potrivit legii, arborarea drapelelor altor ţări de către autorităţile locale poate fi făcută numai împreună cu drapelul României şi numai cu prilejul unor vizite cu caracter oficial, prin urmare, în condiţiile actuale, arborarea lor este ilegală.

În context, consilierii români au arătat că substratul acestei donaţii o reprezintă crearea contextului pentru arborarea steagului secuiesc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că din punct de vedere strict juridic aceste steaguri sunt „bunuri”, care în condiţiile acceptării donaţiei, vor intra în inventarul instituţiei, şi a fost de acord cu propunerea arborării pe viitor a tuturor steagurilor statelor Uniunii Europene.

„Nu ne ascundem după degete, cunoaştem semnificaţia acestor steaguri. SUA este un partener strategic, iar celelalte steaguri reprezintă comunităţile etnice din Transilvania, germanii, evreii, secuii şi maghiarii. (...) Aş cere consilierilor PCM să reflecteze la propunere şi să ne facă un dar complet”, a spus Tamás Sándor.

Cele cinci steaguri au fost donate în luna noiembrie anul trecut de către actualul deputat Kulcsár Terza József, care a intrat în Parlamentul României pe lista UDMR Covasna, în baza acordului electoral încheiat între cele două formaţiuni politice.

În primăvara anului trecut acesta mai donase un steag secuiesc, care a fost arborat în sala de şedinţe, însă Prefectura Covasna a cerut revocarea hotărârii de acceptare a donaţiei pe considerentul că este ilegală.

Prefectul Sebastian Cucu a explicat la acea dată că steagurile nerecunoscute legal, cum este cel secuiesc, nu pot fi arborate pe clădirile publice ori în incintele acestora, lucru confirmat şi de o serie de sentinţe judecătoreşti rămase definitive.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.