ACTUALITATE 27 iulie 2009

Disponibilizări în învăţământ

de Covasna Media | 956 vizualizări
Ministerul Educaţiei cere Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna reducerea cu 5% a personalului din învăţământ

La finele săptămânii trecute, Ministerul Educaţiei a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna o adresă prin care se arată că, din 1 septembrie ar trebui restructurate 146 de posturi din sistemul de învăţământ preuniversitar. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Henning Laszlo, a declarat că, din totalul de 4.550 de posturi existente la nivelul învăţământului din judeţul nostru, din data de 1

Ministerul Educaţiei cere Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna reducerea cu 5% a personalului din învăţământ

La finele săptămânii trecute, Ministerul Educaţiei a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna o adresă prin care se arată că, din 1 septembrie ar trebui restructurate 146 de posturi din sistemul de învăţământ preuniversitar.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Henning Laszlo, a declarat că, din totalul de 4.550 de posturi existente la nivelul învăţământului din judeţul nostru, din data de 1 sep tembrie a acestui an ar mai trebui să rămână 4.404 de posturi. Raportat în procente, 5% din totalul angajaţilor din sistemul de învă ţământ vor trebui disponibilizaţi.

Henning Laszlo a arătat că restructurarea va trebui realizată ţinându-se seama de discuţiile cu sindicatele, precizând totodată că sunt posibile viitoare acţiuni de protest din partea acestora.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, Ministerul Educaţiei ar fi greşit atunci când a publicat numărul posturilor didactice aprobate ulterior organizării concursurilor pentru ocuparea catedrelor didac tice, în acest moment respon sabilitatea deciziei fiind pasată inspectoratelor judeţene şcolare.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Covasna, reducerea posturilor ar fi posibilă prin reducerea nu mărului de clase existent la nivelul judeţului în învăţământul preuniversitar, însă şi aceasta va fi o misiune destul de dificil de realizat, chiar dacă numărul ele vilor scade cu aproximativ 1000, de la an la an, la nivelul întregului judeţ.

„Disponibilizările în învăţământ nu sunt atât de simple, având în vedere că nu este ca la un consiliu judeţean sau la o in treprindere, unde trebuie să dai afară zece oameni dintr-o sută şi e foarte simplu. Aici este vorba despre copii, sunt clase, la care trebuie să intre cineva să predea. Metodele cu care poate lucra IŞJ pentru a face aceste diminuări, asta trebuie identificat. Dacă sunt mai puţine clase de liceu, automat e o scădere, de cel mult 20 de posturi. Prin comasarea grupelor, estimăm încă 20- 25 de posturi”, a explicat Henning, arătând astfel că cadrelor didactice s-ar putea reduce cu maximum 45, restul restructurărilor trebuind, în acest caz, să fie realizate în rândul personalului nedidactic şi didactic auxiliar.

Vicepreşedintele CJ a mai arătat că IŞJ ar putea merge apoi pe număr minim de ore, afectate în primul rând urmând a fi marile licee. Henning a mai precizat că în situaţia provocată de scăderea numărului de posturi nu se pune problema pensionarilor care încă predau, problema fiind axată nu pe „cine anume ocupă postul, ci pe numărul de posturi“.

Henning Laszlo consideră că acest gen de probleme ar putea fi preîntâmpinat printr-o descentralizare financiară reală, astfel încât fiecare autoritate locală să poată şti cât anume îşi permite permite să cheltuiască cu învăţământul.

„Problema este nouă, trebuie dis cutată. În cadrul IŞJ este un grup de lucru care va analiza, va discuta cu sindicatele, vor trebui găsite soluţii în acest sens”, a mai arătat Henning Laszlo.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
amadeus, 27 iulie 2009
As incepe disponibilizarile chiar cu Inspectoratul scolar!Au personal supradimensionat, care pierde timpul de pomana, pe bani buni.Inspectorii de specialitate isi iau si norme la scoli, privadu-i pe citeste integral
Ion Ciobanu, 27 iulie 2009
Asta am spus şi eu, cum cred ei că disponibilizările sunt măsuri anti criză? Disponibilizări=şomaj=criză. Boc mai are tupeul să spună că banii "economisiţi" prin disponibilizări vor citeste integral
Ariel, 27 iulie 2009
Disponibilzarile incarca bugetul asigurarilor sociale, si atunci ce sens are daca intr-un loc se fac economii la capitolul salarii, iar in altul se pierd bani pentru plata ajutoarelor de somaj?
tudor, 27 iulie 2009
Sa scooateti profesorii care nu stiu nimic. Din pacate multi sunt din ei,nu pricep dar au tupeu sa ceara de la copii niste lucruri extraordinare. SA analizati pe profi inainte de reducere.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.