ACTUALITATE 9 decembrie 2024

Din Covasna la WorldSkills: Povestea tânărului pasionat de mecatronică

de Ana Chiricescu | 2175 vizualizări

La doar 22 de ani, Ștefan Sebastian Ovidiu, un tânăr pasionat din Covasna, demonstrează că perseverența și pasiunea pot depăși granițele țării. De la o alegere aparent întâmplătoare a facultății, povestea lui Ștefan poate inspira o întreagă generație. Acesta a reprezentat România la concursul WorldSkills de la Lyon la mecatronică și a dovedit că, talentul și munca susținută pot aduce performanțe deosebite, chiar și în fața unor sisteme educaționale cu resurse incomparabil mai mari din alte țări. Într-un interviu, Ștefan povestește cum a descoperit mecatronica, cum s-a pregătit pentru competiții internaționale și ce planuri are pentru viitor. Tânărul ne-a oferit sfaturi valoroase pentru cei care vor să-și transforme pasiunea într-o carieră.

Povestește-ne despre tine: cine ești, de unde vii și ce te-a adus la domeniul pe care îl studiezi acum?

Mă numesc Ștefan Sebastian Ovidiu, am 22 de ani, sunt născut în Covasna și am terminat Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” cu specializarea Științe ale Naturii. După, am ales, oarecum la întâmplare și îndemnat de câțiva prieteni „Mecatronica” din Brașov, o facultate care face parte din „Design de Produs și Mediu”. Acolo mi-am descoperit pasiunile astea pentru mecanică, electrică și informatică și le-am dezvoltat.

Poți să ne explici pe scurt ce este Mecatronica și ce aplicabilitate are în viața de zi cu zi?

Mecatronica e un fel de fuziune a mai multor domenii precum cel mecanic, electric, pneumatic și informatic într-o singură meserie. Deci au combinat mecanica cu electrica și informatica. Practic, mecatronica se ocupă cu orice sistem mecatronic de exemplu: un robot, mobil sau o mașină de spălat. Adică tot ce se poate programa și are componente mecanice și electrice este un sistem mecatronic. 

Ce te-a motivat să participi la concursuri precum Olimpiada Națională sau WorldSkills și ce rezultate ai obținut?

Am participat până acum la Olimpiadele Naționale de Mecatronică, care au loc între facultățile de profil din România. Am obținut locul doi la „Zilele Educației Mecatronice”, categoria „Roboți mobili Line Follower”. Profesorii mei au observat că am o înclinație și un talent către asamblările mecanice și electrice. Mi-au propus să particip la Olimpiada Națională „WorldSkills”, care a avut loc în Lyon, Franța și a fost găzduită de Samsung. Anul acesta a fost și am obținut locul 11 mondial, din 36. Deci, am primit și noi premiul de excelență.

Cum ai reușit să te pregătești pentru concurs și care au fost cele mai mari provocări?

Ca să înțelegeți, în alte țări pregătirea se face și cu 10 ani înainte, în centre dedicate doar pentru mecatronică, unde sunt investiții de sute de milioane de euro și mai ești și plătit. Eu și colegul meu Mihai, ne-am pregătit o vară, voluntar. Profesorii au fost cei care au reușit să obțină finanțări, să cumpere stațiile necesare pe care să ne pregătim, să asigure locul în care am stat toată vara și ne-am pregătit. Ne-am dorit foarte mult să ajungem aici și pe această cale doresc să le mulțumesc profesorilor că s-au implicat.

Ce este competiția WorldSkills și cum ai trăit experiența participării la acest nivel?

Competiția WorldSkills are loc odată la 2 ani și la nivel mondial, o putem compara chiar cu jocurile olimpice din sport. Poți participa o singură dată în viață ca și concurent și este cel mai înalt nivel unde poți să ajungi, în momentul în care ai dezvoltat într-o anumită abilitate (skill, cum zic ei).

WorldSkills este un concurs care premiază peste 45 de abilități din mai multe domenii. Fiecare țară poate să își aducă un singur reprezentant la o categorie. La mecatronică în schimb nu este o singură persoană, ci o echipă formată din două persoane. Una se ocupă de partea de mecatronică, iar alta face programul, deci partea informatică. Este o competiție uriașă, iar la Lyon au fost peste 500 de mii de vizitatori în ziua de vârf.

Cum se desfășoară competițiile la WorldSkills și ce presupune proba la Mecatronică?

Concursul are loc pe parcursul a patru zile, toate skillurile au competițiile în același timp. Anul acesta a avut loc la Euroexpo, au fost 10 hale, iar dimensiunea uneia era de aproximativ 10 hectare.

Și în fiecare dimineață, la ora 8 intram în spațiul competițional, cu echipament de lucru. După care venea șeful de la Festo, primeam task-ul (sarcina) și aveam la dispoziție aproximativ 10 minute să citesc 40 de pagini față-verso cu detalii tehnice și poze. 

Competiția durează maxim 5 ore/ zi. După primele 3 ore de concurs, se ia o pauză de masă de o oră și se mai continuă încă o oră sau două. După așteptam punctajul din ziua respectivă.

Care sunt obiectivele tale pe termen scurt și lung în carieră și unde te vezi în următorii ani?

Anul următor, în toamnă, o să fie Euroskill. Vreau să particip, așa că toată vara o să mă pregătesc iar. După terminarea concursului am o propunere pentru continuarea studiilor, anul I de master, în Canada. Dar chiar dacă nu se va concretiza, le voi continua aici în Brașov. Mi-ar plăcea să lucrez undeva în domeniul ingineriei. Îmi place foarte mult acasă, în Covasna, iar cel mai probabil o să fac naveta la muncă, pentru că pe aici nu avem unde să ne angajăm în domeniul acesta.

Ce sfaturi ai pentru elevii care vor să urmeze o carieră tehnică?

În România ești luat oarecum în râs dacă te duci la o școală profesională. În alte țări dezvoltate, în gimnaziu elevii se duc direct către școli profesionale pentru că la sfârșitul lor au o meserie care este foarte, bine plătită. De acolo avansează către concursuri mondiale, internaționale și tot așa.

Le recomand elevilor care au un talent într-o anumită direcție să încerce și școlile profesionale. Există foarte mulți profesori acolo care își dedică timpul să îi pregătească. Iar după ce termină aceste școli, pot  continua cu facultatea. Chiar le recomand să încerce să ajungă la astfel de concursuri ca Euroskill și WorldSkills. Experiența pe care o vor avea este incredibilă.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.