Digitalizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă a municipiului Sfântu Gheorghe se apropie de final
Proiectul de digitalizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă a municipiului Sfântu Gheorghe, început în urmă cu aproape un an, se apropie de final, a anunţat, luni, conducerea Gospodăriei Comunale.
Potrivit sursei citate, pe lângă instalarea contoarelor pentru digitalizare, au fost înlocuite mai multe robinete de închidere, iar în unele zone a fost modificată ruta de alimentare cu apă, urmând ca în prima săptămână a lunii octombrie să mai fie instalate încă trei contoare de debit.
„S-a finalizat instalarea debitmetrelor, mai sunt câteva detalii minore, precum instalarea întrerupătoarelor cu flotor şi integrarea acestora în sistemul nostru de administrare SCADA, care ne va permite monitorizarea evenimentelor din reţea. În total, au fost instalate 110 debitmetre, iar acum urmează să asigurăm monitorizarea acestora. Sperăm ca până în noiembrie să putem integra aceste echipamente în sistemul SCADA. Proiectul are mai multe componente: prima este instalarea contoarelor de debit, a doua este monitorizarea acestora, iar a treia este conectarea celor 3.000 de apometre digitale la o reţea cu rază lungă de acţiune, folosind tehnologia LoRaWAN, prin intermediul căreia putem urmări de oriunde consumul de apă”, a explicat şeful Serviciului Dispecerat din cadrul Gospodărie Comunală SA, Kelemen Szabolcs, managerul proiectului de digitalizare.
El a adăugat că în oraş au fost create zone mai mici, denumite DMA (District Metered Area), unde poate fi monitorizată cantitatea de apă intrată şi ieşită.
„Vom avea aproximativ 30 de astfel de zone unde vom şti câtă apă a intrat. Pentru a putea determina pierderile, vom folosi două măsurători: consumul minim pe timp de noapte şi consumul înregistrat într-o anumită perioadă, astfel încât să putem identifica dacă într-o anumită zonă se înregistrează un consum neobişnuit de ridicat, ceea ce ar putea indica faptul că există o problemă”, a spus Kelemen Szabolcs.
Directorul instituţiei, Kozsokár Attila, a menţionat că, în perioada următoare, consumatorii vor constata că problemele în alimentarea cu apa potabilă a municipiului Sfântu Gheorghe vor fi mult mai rare.
„Consumatorii vor observa că vor apărea rar probleme în alimentarea cu apă, ceea ce oricum nu era caracteristic la Sfântu Gheorghe, deoarece în oraş există foarte puţine conducte vechi care ar putea crea dificultăţi. Ceea ce nu vor observa locuitorii, dar vom observa noi, este faptul că eventualele pierderi vor fi identificate mai uşor. Cu alte cuvinte, o conductă spartă nu va fi identificată doar după ce apa a ieşit la suprafaţă, ci când măsurătorile continue vor arăta o creştere nejustificată a consumului de apă într-o anumită zonă”, a precizat Kozsokár Attila într-un comunicat de presă.