ACTUALITATE 16 noiembrie 2009

Dializă privată la Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 1251 vizualizări
Primul Centru privat de dializă din judeţ a fost deschis vineri de compania B|Braun Avitum [singlepic=582,250,250,,left]Primul Centru privat de dializă din judeţ a fost inaugurat vineri la Sfântu-Gheorghe printr-o investiţie de 1,5 milioane de euro a companiei germane B|Braun Avitum. Dotat cu aparatură ultramodernă, Centrul oferă toate serviciile pentru 60 de pacienţi dializaţi, care beneficiază aici inclusiv de o masă caldă, transport de la şi către domiciliu, cablu, internet, precum şi

Primul Centru privat de dializă din judeţ a fost deschis vineri de compania B|Braun Avitum

Primul Centru privat de dializă din judeţ a fost inaugurat vineri la Sfântu-Gheorghe printr-o investiţie de 1,5 milioane de euro a companiei germane B|Braun Avitum.

Dotat cu aparatură ultramodernă, Centrul oferă toate serviciile pentru 60 de pacienţi dializaţi, care beneficiază aici inclusiv de o masă caldă, transport de la şi către domiciliu, cablu, internet, precum şi programe sociale sau analize gratuite. Conducerea companiei a introdus aceste servicii tocmai din considerentul că un pacient care face dializă are nevoie săptămânal de 2 – 3 şedinţe a câte patru ore fiecare, prin urmare petrece mult timp în Centru.

Al şaselea centru din ţară

Directorul general pe România al companiei ger mane, Gheorghe Bulat, a declarat cu ocazia inaugurării că Centrul de Dializă are o capacitate maximă de 100 de persoane şi este al şaselea care este deschis în ţară de către B|Braun Avitum.

„Pacienţii noştri din Sfântu-Gheorghe vor beneficia de servicii la aceleaşi standarde cu cele pe care le oferim în celelalte centre B|Braun Avitum din Europa. Ne bucurăm că am reuşit finalizarea acestei investiţii care ne permite să venim în sprijinul pacienţilor noştri şi al comunităţii din Sf.Gheorghe”, a precizat Bulat.

Investiţia s-a bucurat de sprijinul autorităţilor locale şi judeţene prezente la eveniment, preşedintele CJ, Tamas Sandor, subliind importanţa unui asemenea Centru şi a unor servicii medicale de calitate la nivel de judeţ.

Centrul de Dializă are în prezent 30 de angajaţi şi potrivit investitorilor nu îşi propune să concureze cu Centrul de Dializă din cadrul Spitalului Judeţean, ci va exista o colaborare între cele două, în interesul pacienţilor. De altfel, între Centru şi Spitalul Judeţean există o relaţie contractuală.

Potrivit directorului Centrului, medicul nefrolog Ivacson Zsofia, oamenii care urmează tratamentul de dializă unii sunt pensionaţi pe caz de boală, dar majoritatea îşi păstrează locurile de muncă şi sunt programaţi astfel încât să nu se simtă excluşi din societate. Dintre pacienţii cu dializă, unii trec prin aceste şedinţe şi de 20 de ani.

„Bolile care duc la insuficienţă renală cronică în zona noastră cele mai frecvente sunt legate de infecţiile căilor respiratorii, dobândite în copilărie şi netratate, de exemplu din zona Târgu-Secuiesc avem multe asemenea cazuri. O altă problemă este creşterea şi pe plan mondial a numărului de pacienţi cu diabet”, a spus dr. Ivacson, explicând în acelaşi timp că în prezent oamenii nu mai stau până în ultima clipă până să se prezinte la medic.

Incidenţa pacienţilor la care apare boala renală cronică este de 6 – 7 la 1.000 de pacienţi, iar în Covasna dacă în 1997 erau 6 astfel de pacienţi, acum sunt peste 60. Până acum, 17 tineri au fost transplantaţi, iar potrivit datelor de luna trecută, o sută de pacienţi vor avea nevoie în următorii cinci ani de o metodă de suplinire a funcţiei renale. Analizele şi tratamentele celor 60 de persoane tratate la Centru vor fi gratuite, fiind suportate prin Programul Naţional de Dializă.

B|Braun Avitum este unul dintre liderii domeniului aparaturii şi produselor medicale şi la nivel global are peste 38.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de euro în anul 2008. În România, unde este prezentă din 2004, investiţiile companiei se ridică la 8 milioane de euro, fiind un jucător important al pieţei româneşti de produse şi servicii pentru dializă. În prezent, compania desfăşoară activităţi în 6 centre de dializă proprii – Timişoara, Tg. Jiu, Tg. Mureş, Sighişoara, Botoşani şi Sf.Gheorghe.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.