ACTUALITATE 6 aprilie 2020

Dezinfecție în scări de blocuri și instituții publice, la Întorsura Buzăului

de Observatorul de Covasna | 1740 vizualizări

O firmă specializată din Brașov a preluat această sarcină

La Întorsura Buzăului, ca de altfel în mai multe localități din județ, a început procedura de dezinfecție a scărilor de bloc și instituțiilor publice. Autoritățile spun că aceasta este o măsură de prevenție în lupta împotriva coronavirusului și totodată, că dezinfecția se va realiza periodic. În plus, se plănuiește ca străzile orașului să fie din nou curățate în perioada următoare. 

Sâmbătă, 4 aprilie, a fost prima oară când scările de bloc din Întorsura Buzăului au fost stropite cu clor activ – substanță menită să eradicheze temutul virus COVID – 19.

Ioan Brie, inspector de protecție civilă în cadrul Primăriei Întorsura Buzăului, spune că substanțele folosite nu dăunează oamenilor, însă că este bine ca după ce se realizează dezinfecția cetățenii să rămână în case 30 de minute.

„Produsul are acțiune o jumătate de oră după care se poate ieși. Nu este foarte toxic pentru persoane, fiind clor activ, imediat se evaporă, nu poate afecta”, a spus Ioan Brie, care a mai adăugat că firma din Brașov este una specializată în astfel de activități. 

Ora la care s-a anunțat începerea procedurii de dezinfecție a scărilor de bloc din orașul covăsnean a fost 10:30, perioadă care cuprindea și intervalul orar în care cei vârstnici pot ieși din case, conform noilor reglementări. 

Totuși, Ioan Brie spune că această oră și inclusiv ziua în care să se realizeze procedura, sâmbătă, nu au fost alese întâmplător. Sâmbăta a fost potrivită mai ales pentru că instituțiile publice sunt închise și s-a putut dezinfecta cum se cuvine, iar, pentru că angajaților firmei din Brașov le-a rămas și timp și soluții, au trecut și pe la scările de bloc.  

Până la urmă, în aceeași zi toate scările de bloc au avut parte de o dezinfectare, urmând ca procedura să mai fie efectuată în perioada următoare și la școlile din oraș.

Reprezentantul Primăriei Întorsura Buzăului a mai spus că soluția folosită pentru dezinfectarea, pe cât posibil, a zonelor des frecventate de cetățeni are o componentă de 1,5 grame de clor activ și, printre alte substanțe, conține și sodiu.

Liniște pe scări 

Cetățenii au primit, se pare, cu bucurie măsurile luate de conducerea orașului pentru dezinfectarea scărilor de bloc, astfel că nu au existat probleme în ceea ce privește posibilul disconfort pe care procedura de dezinfecție l-ar fi putut crea.

„Au făcut foarte bine ca au dezinfectat, deoarece așa putem preveni dezvoltarea bacteriilor. Mai ales în această perioadă, pentru că bacteriile se pot dezvolta și pot supraviețui, iar pentru asta, trebuie să avem grijă să ne dezinfectăm mereu”, spune Denisa, o localnică din Întorsura Buzăului care locuiește la bloc.

Autoritățile spun de asemenea că cetățenii au cooperat  atunci când a fost nevoie.

„Persoanele au fost foarte încântate de măsura asta, plus că nu au circulat pe scările blocului în perioada în care s-a făcut dezinfecția și după. Cei care au ieșit și i-am prins în afara locuinței au așteptat afară o jumătate de oră și nu a fost nicio problemă”, a mai precizat Ioan Brie. 

Urmează o nouă dezinfecție a străzilor

Chiar dacă acum mai bine de o săptămână, pe 27 martie, s-au dezinfectat străzile Gheorghe Doja, Ciucaș și DN10, autoritățile au de gând să repete procedura săptămâna aceasta. Mai mult, înainte de reluarea cursurilor din instituțiile de învățământ sălile de clasă vor fi dezinfectate și ele.

„Săptămâna viitoare o să începem dezinfecția pe străzi din nou și tot cu aceeași firmă, probabil, dezinfecția școlilor înainte de începerea cursurilor, să fie toate puse la punct, să nu avem probleme la începerea cursurilor, să fie toate dezinfectate”, a mai precizat inspectorul de protecție civilă din cadrul Primăriei Întorsura Buzăului.

Soluțiile de dezinfectare de la intrarea în bloc încă lipsesc 

Ioan Brie spune că procedura de achiziție a dozatoarelor care ar trebui să fie amplasate la intrarea în fiecare bloc din Întorsura Buzăului este greoaie, deoarece nu se mai găsesc în această perioadă. Totuși, acesta spune că dezinfectantul a fost deja cumpărat.

„Deocamdată nu, nu găsim dozatoare. Am dat comandă pe SEAP și ne-a venit înapoi răspuns că nu mai au în stoc. De luni o să continuăm să căutăm. Dezinfectantul îl avem, nu avem dispenserele”, a explicat acesta. 

Acțiunea autorităților locale de a dezinfecta spațiile de la bloc vin ca urmare a Ordonanței Militare cu numărul 4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, care prevede, printre altele, că „autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune”. 

David Leonard Bularca

Sursa foto: Ioan Brie

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.