ACTUALITATE 27 iulie 2016

Dezbatere publică privind introducerea impozitului diferențiat în funcție de infrastructură, la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1089 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe a lansat, miercuri, în dezbatere publică un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Antal Árpád, ce vizează modificarea sistemului actual de impozitare a cetățenilor, respectiv introducerea impozitului diferențiat în funcție de calitatea infrastructurii și nu strict de zona în care locuiesc.

Proiectul, postat pe pagina de internet a Primăriei, la secțiunea Transparență în administrația publică, prevede delimitarea a patru „zone fiscale”, numerotate de la A la D, în funcție de calitatea infrastructurii și utilitățile de care dispun.

Practic, fiecare stradă din municipiu va fi inclusă în una dintre aceste zone pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanța față de centru și față de zona industrială, rețele edilitare, canalizare menajeră și pluvială, iluminat public, starea străzilor și trotuarelor, siguranță publică etc, iar cetățenii vor plăti impozit pe clădiri în funcție de starea infrastructurii, siguranța și confortul zonei.

Ideea a pornit de la faptul că municipiul Sfântu Gheorghe a beneficiat în ultimii 5-6 ani de investiții masive în infrastructură, prin urmare nu mai există diferențe semnificative între zonele din oraș în ce privește starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă și canalizare, în schimb există anumite diferențe de la o stradă la alta în ce privește calitatea infrastructurii.

„Eu cred că singura variantă corectă și dreaptă este de a nu merge pe zone de impozitare, deci să nu spunem că zona asta e de categoria I, pentru că e posibil ca în zona delimitată să fie trei străzi refăcute 100% și lângă ele sau între ele să fie două străzi 'varză' și atunci de ce să plătească același impozit cel care stă pe o stradă care nu e asfaltată, iar vecinul lui, la 50 de metri, să plătească tot același impozit, dar pe o stradă modernizată. Atunci m-am gândit să facem categoriile de impozit în funcție de calitatea infrastructurii, adică dacă într-o zonă sunt două străzi alăturate, dar una are infrastructură 100% reabilitată, iar cealaltă are infrastructura slabă, una să fie de categoria I și cealaltă de categoria a IV-a. Iar omul știe că dacă strada lui e nou-nouță, are toate rețelele noi asta înseamnă categoria I, indiferent dacă locuiește în centru sau la marginea orașului. Eu nu cred că cineva care stă în cartierul de sub pădure, spre exemplu, la aer curat și care beneficiază de toată infrastructura renovată ar trebui să plătească mai puțin decât cei din centru”, a declarat primarul Antal Árpád.

Proiectul de hotărâre va fi dezbatere publică până pe 8 august a.c., iar cetățenii pot trimite propuneri, sugestii și opinii pe adresa Primăriei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mailat, 29 iulie 2016
E si normal, cei din ciucului care sunt mai aproape de centru sa plateasca impozit aproape cat valoarea apartamentului iar cei de sub padure cu vile daca s-ar putea sa strangem bani pentru ei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.