ACTUALITATE 24 martie 2010

Dezastru în farmacii

de Covasna Media | 809 vizualizări
Farmaciile din mediul rural covăsnean sunt cu bugetele la limită și au mari greutăţi în a acoperi reţetele. Suma datorată pe judeţul nostru se ridică la aproximativ 5 – 6 milioane de dolari 24mar2010-farmacieFarmaciile din judeţ, în special cele din mediul rural, au ajuns la fundul sacului și multe din ele nu mai pot asigura reţetele din programele naţionale și imediat nu mai au nici din medicamentele unice care se găsesc la preţuri mai ridicate. Pericol de faliment Situaţia prezentată de președintele Colegiului Farmaciștilor din judeţ, Nagy Andras, arată dezastruos și indică faptul că majoritatea farmaciilor din mediul rural sunt în pericol de faliment, întrucât distribuitorii nu mai vor să aducă marfă, nefiind plătiţi. „Din păcate, suntem la limită cu banii. Nu mai suportăm. Majoritatea farmaciilor rurale sunt în pericol, nu se mai găsesc medicamente, oamenii vin la oraș să cumpere. În mediul rural aproape nimeni nu mai poate onora reţetele cerute

Farmaciile din mediul rural covăsnean sunt cu bugetele la limită și au mari greutăţi în a acoperi reţetele. Suma datorată pe judeţul nostru se ridică la aproximativ 5 – 6 milioane de dolari

24mar2010-farmacieFarmaciile din judeţ, în special cele din mediul rural, au ajuns la fundul sacului și multe din ele nu mai pot asigura reţetele din programele naţionale și imediat nu mai au nici din medicamentele unice care se găsesc la preţuri mai ridicate.

Pericol de faliment

Situaţia prezentată de președintele Colegiului Farmaciștilor din judeţ, Nagy Andras, arată dezastruos și indică faptul că majoritatea farmaciilor din mediul rural sunt în pericol de faliment, întrucât distribuitorii nu mai vor să aducă marfă, nefiind plătiţi.

„Din păcate, suntem la limită cu banii. Nu mai suportăm. Majoritatea farmaciilor rurale sunt în pericol, nu se mai găsesc medicamente, oamenii vin la oraș să cumpere. În mediul rural aproape nimeni nu mai poate onora reţetele cerute, în special pe programele naţionale – diabet, transplant, oncologice, și sunt probleme și cu altele”, a declarat Nagy Andras.

Varianta plafonului

Potrivit reprezentantului Colegiului Farmaciștilor, el nu este neapărat un adept al plafonului, dar o asemenea măsură, pe vreme de criză, ar fi de preferat în locul falimentului.

Nagy a subliniat că este mult mai important să se păstreze în viaţă farmaciile rurale, dar și de la oraș, decât să se închidă și bolnavii să fie nevoiţi să se deplaseze la farmaciile din oraș ca să cumpere medicamente.

„Fără un plafon, există tendinţa de a se prescrie cât mai mult, și nu se poate suporta din bugetul Ministerului Sănătăţii. De aceea am spus că ar fi bine ca pe aceste vremuri să se reinstaureze plafonul, să știe fiecare cât se poate da, altfel degeaba se dă fără limită și ajungem la faliment ”, a mai spus Nagy. Președintele Colegiului a mai precizat în privinţa plăţii către farmacii că ar trebui să se revină la parametrii normali, de 60 de zile. În prezent, plata datoriilor se face conform OU 1088, care prevede prelungirea termenelor de plată de la 60 la 210 zile, ceea ce a adus farmaciile într-o situaţie fără precedent.

Așa se face că farmaciștii plătesc TVA și impozit pe profit pe facturi neîncasate. „Nu văd luminiţa de la capătul tunelului”, a spus Nagy.

Apel către UDMR

Apelul lui spre rezolvarea problemei s-a îndreptat și către colegii de la UDMR, care, spune el, conduc Ministerul Sănătăţii și Casa Judeţeană de Asigurări din judeţul nostru, unde urmează să numească un om.

„Vreau să văd facilităţile pentru Covasna, Harghita, Mureș, ca pentru Caraș Severin când era Sorin Frunzăverde. Să văd puterea politicului, sunt bolnavii noștri”, a declarat Nagy.

Cu ocazia vizitei ministrului sănătăţii, Cseke Attila, în Covasna, conducerea Colegiului Farmaciștilor i-a înaintat o petiţie în care solicita plata sumei de 1,5 milioane de lei datorată de minister farmaciilor din judeţ pentru programe naţionale. Suma totală care trebuie încasată este de 5 – 6 milioane de dolari, de anul trecut încoace.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
oblio, 25 martie 2010
Catre Lili si Silvia: Domo ex. cand a ajuns suficient de mare imediat a trebuit sa platesca impozit in Bucurest. Intrebati pe contabili ca ei cunosc mai bine aceasta problema.
Janos Iuhas, 25 martie 2010
Dacă ne-am lua cu care cât participă la buget am făcea numai autonomii mici-mici. Timişoara, Ploieşti, Tg Mureş sau Cluj-Napoca au toate motivele să ţipe. Dar nu e aşa nicăieri. Ăia de la citeste integral
Lili, 25 martie 2010
Exact asta am vrut sa spun, ca indiferent de cine ne-ar conduce, curand sa vedem schimbari in bine in tara asta si deci si in zona asta nu prea vad sanse!! Ati inteles gresit ironia din comentariul citeste integral
Vali, 25 martie 2010
Lili... parca la Ministerul Sanatatii problemele ar persista de la instalarea in functie a lui Cseke? Din datorii sa pui la punct sistemul sanitar... ori esti naiva ori faci intentionat ca nu citeste integral
florin, 24 martie 2010
Politiceni nu au etnie, sunt toti la fel, trag doar pentru ei, chiar daca ar fi autonomie sau nu tot la fel va fi,cei de sus vor trage pentru ei.
Silvia, 24 martie 2010
Care firme ??????????????!!!!!!!!!!!!!!
Lili, 24 martie 2010
Care firme mari ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!
oblio, 24 martie 2010
In cazul autonomiei (speram) ca firmele mari nu platesc impozitul la Bucuresti si altfel se pune problema.
Lili, 24 martie 2010
Ei, daca era AUTONOMIE TERITORIALA, altfel ar fi fost. Bani garla, ce probleme cu bugetul, nu ??!!! Dl Cseke Attila ministrul sanatatii si ministru de UDMR, ce zice, e la guvernare cu UDMR, au chiar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.