Detalii despre aplicarea indicelui de corecţie a pensiilor
Pentru a înţelege esenţa aplicării indicelui de corecţie, considerăm a fi necesară prezentarea unui mic istoric referitor la modificările legislative în domeniul pensiilor.
Astfel, până la data de 1 ianuarie 2011, a fost în vigoare Legea nr. 19/2000 privind sistemul de pensii publice, iar începând cu acea dată a intrat în vigoare Legea nr. 263/2010 – lege care este în vigoare şi în prezent. Această lege a introdus unele modificări, care în esenţa lor au înăsprit condiţiile de pensionare şi au dezavantajat persoanele pensionate în baza acestei legi faţă de cei ale căror pensii au fost stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2011.
Pentru a atenua aceste dezavantaje, a fost introdus un articol – articolul 170 – care prevede aplicarea unui indice de corecţie asupra punctajului mediu anual a celor pensionaţi după data de 1 ianuarie 2011.
Prezentăm aici definiţia oficială, cea iniţială a indicelui de corecţie, astfel: Indicele de corecţie este raportul dintre 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat în anul precedent şi valoarea uni punct de pensie în vigoare la data pensionării.
Aplicarea prevederilor acestui articol au fost prorogate prin ordonanţe de urgenţă până la data de 1 ianuarie 2013.
Astfel că, prevederile articolului 170 (în forma iniţială) au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2013.
Formula de calcul iniţială, aşa cum a fost citată mai sus, nu se putea aplica întrucât la începutul anului 2013 Institutul Naţional de Statistică nu putea încă să calculeze şi să comunice care au fost salariile medii brute realizate în anul 2012. Aceste cifre se cunosc şi se comunică abia în toamna anului 2013 – ceea ce făcea imposibilă aplicarea indicelui de corecţie în forma iniţială de la începutul anului 2013.
În acest context a fost adoptat un act normativ – OUG nr. 1/2013 – care a precizat că în anul 2013 indicele de corecţie care s-a aplicat punctajului mediu anual determinat iniţial să fie de 1,06. Acest indice de corecţie s-a aplicat automat şi acelor persoane ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.
Prin decizia Curţii Constituţionale – decizie care a fost publicată în Monitorul Oficial al României din data de 7 noiembrie 2013 – se constată că aplicarea acestui indice de 1,06 de la data de 1 ianuarie 2013 este neconstituţională. Din considerentele cuprinse în decizia susmenţionată rezultă că la data de 1 ianuarie 2013 trebuiau aplicate prevederile art. 170 aşa cum era în forma iniţială.
Având în vedere că Decizia Curţii a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 7 noiembrie 2013, pensionarii care s-au pensionat după data de 1 ianuarie 2011 au dreptul la o diferenţă datorită aplicării noilor prevederi aferentă perioadei de după 7 noiembrie 2013.
În situaţia pensiilor care de la data de 1 ianuarie 2013 nu au înregistrat nicio revizuire – modificare a pensiei, în mod automat au primit diferenţe în luna martie.
În judeţul Covasna sunt în această situaţie un număr de 2.640 persoane, în cazul cărora au fost virate în mod automat diferenţele, valoarea medie ale acestora fiind de 52 de lei.
Atenţie, aceste diferenţe diferă de la pensionar la pensionar, în funcţie cu punctajul fiecăruia.
Această diferenţă a fost evidenţiată distinct pe cupoanele de pensie. Atenţie însă, aceste diferenţe au fost date o singură dată, începând cu luna aprilie, pe cupoane vor apărea pensiile simple aferente lunii în curs, fără diferenţa primită.
În celelalte cazuri pensia trebuie recalculată pe dosar, ceea ce presupune o decalare a datei de acordare, însă cu plata retroactivă a diferenţelor. În judeţul nostru sunt în această situaţie un număr de 327 de persoane. Ele – începând cu luna aprilie 2014 – primesc treptat diferenţa ce le revine în urma aplicării indicelui de corecţie.
Facem precizarea că indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie, doar în situaţia în care data stabilirii drepturilor iniţiale este ulterioară datei de 1 ianuarie 2011.
Astfel, în cazul drepturilor de pensie de invaliditate sau pensie anticipată / anticipată parţială deschise înainte de 1 ianuarie 2011 şi recalculate după această dată prin trecerea la pensia pentru limită de vârstă, indicele de corecţie nu se aplică, întrucât recalcularea nu reprezintă o stabilire nouă de drepturi.
Köllő Piroska,
consilier comunicare Casa Judeţeană de Pensii Covasna