ACTUALITATE 20 aprilie 2012

Despre România, despre Oameni, Credinţă și Demnitate – cu Dan Puric

de Covasna Media | 339 vizualizări

Publicul este așteptat sâmbătă, de la ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, la o întâlnire-eveniment cu unul dintre cei mai de actualitate români, cel supranumit regele pantomimei, actorul, regizorul și autorul Dan Puric.

După ce în 2007 a oferit la Sfântu-Gheorghe un spectacol impresionant cu creația sa one man show „Vis”, Dan Puric revine în orașul nostru, de această dată în postura de autor, pentru a vorbi despre demnitate, în cadrul unei conferințe organizate de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, cu sprijinul Observatorului de Covasna, al www.covasnamedia.ro și al lui Ioan Bălan. „Biletul de intrare” la această conferință este reprezentat de semnul cărții „Fii demn!”, volum pus în vânzare la centrul de mică publicitate al „Observatorului de Covasna” de la parterul magazinului Şugaş sau în magazinul Doctor Office.

„Regele pantomimei”

Dan Puric s-a născut pe 12 februarie 1959 și este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București, clasa prof. univ. dr. Dem Rădulescu. A fost actor al Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani, devenind apoi, din 1998, actor al Teatrului Național din București (TNB).

Puric a jucat atât teatru, cât și în film, fiind totodată și regizor, iar spectacolele sale – „Toujours l’amour”, „Made in Romania”, „Costumele” și „Don Quijote” au fost reprezentate în mai multe țări. Puric a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziuni precum BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg. În teatru, Dan Puric a jucat zeci de roluri principale, realizând totodată și „Don Quijote” în 2005, o producție cu scenariu și regie proprii, după Miguel de Cervantes.

Premiat în toată lumea

Printre piesele regizate de Dan Puric se mai numără „Made in Romania” – în colaborare cu Institutul Cultural European din București, și „Toujours l'amour” – un adevărat succes pe scena TNB.  Cu spectacolele acestea, dar și cu „Vis”, „Costumele” și „Hic sunt Leones”, a realizat nenumărate turnee internaționale în țări precum China, Slovenia, Egipt, Irlanda, Germania, Albania, Statele Unite, Anglia sau Franța.

A obținut numeroase premii, printre care Premiul UNITER în 2003 pentru Teatru Nonverbal, premiul UNITER acordat de Secția Română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul „Toujours l'amour”, în 1999, și Marele Premiu UNESCO pentru Dezvoltare Culturală – pentru promovarea artei scenice româneşti în străinătate. Ca regizor, Dan Puric a promovat un spectacol de teatru total, o sinteză a artelor dansului, costumului și mimicii, care amintește experimentele din perioada interbelică a marelui regizor francez Jean-Louis Barrault și teoria supramarionetei, formulată de regizorul și teoreticianul teatrului E. G. Craig.

„Fii demn!”

Volumul „Fii demn!” a fost lansat de Dan Puric pe 1 noiembrie 2011, după  „Omul frumos” și „Cine suntem”.

Dan Puric crede că „Omul frumos din România este acela care, cu discreţie, respinge toate încercările de schilodire a sufletului care vin asupra neamului nostru”, arătând că s-a ajuns la o „oboseală de a fi român, care a devenit indiferenţă, pentru ca, apoi, să o trăim astăzi difuz, ca pe o ruşine”.

În „Cine suntem”, Dan Puric vorbește cu regret despre o Românie de azi care „este copacul uscat, care şi-a pierdut frunzele. Aceste frunze, în căderea lor la pământ, au şoptit în taină sau au strigat, neauzite, sensul vieţii, al morţii şi al suferinţei la care au fost supuse”, iar „Fii demn!” Vine ca o continuare a volumelor precedente, tocmai pentru a da speranță și a îndemna la demnitate, ceea ce poate da puterea de a merge înainte.

„Dacă priveşti România prin ochii lui Sancho Panza, un ţăran plin de vitalitate, cu simţul realităţii, vezi un ghetou neocomunist, fără perspectivă politică, fără viitor, trăind o confuzie şi o improvizaţie totală. Un destin aproape tragic.

Dacă priveşti prin ochii lui Don Quijote, vezi o ţară cu o taină imensă, capabilă să dăruiască şi celorlalţi. Depinde prin ce ochi o priveşti. El s-a îndrăgostit de Dulcineea nu din văzute, ci din auzite.

Eu, la fel, m-am îndrăgostit de România, nu din văzute, pentru că îţi vine să te sinucizi dacă ieşi acum pe stradă, ci din ce-am citit şi din ce mi-au povestit alţii despre ea. De ce a scris Gheorghe Brătianu că poporul român e un miracol? De ce nu a spus că e un gunoi, cum fac cei de acum, care l-au decapitat şi pe Eminescu? Scormonesc vulgaritatea în operele lui ca să-l desacralizeze, să-l biologizeze pe scriitorul despre care Cioran spunea că şi Buddha ar fi gelos pe biografia lui” – susține Dan Puric în cartea care conturează ideile conferinței „Despre demnitate”.

Potrivit Radio România, cartea lui Dan Puric, structurată în șase capitole și scrisă la persoana întâi, reprezintă „confesiunea unui om care se bucură de fiecare răsărit de soare și care, cu sensibilitate dar și cu luciditate, redescoperă, pentru sine și pentru oameni, reperele necesare oricărui român: mama, pământul și martirii neamului”. Despre asta va vorbi Dan Puric: despre dragul de țară, de oamenii săi frumoși care nu pot muri, despre dor și mamă, despre iubirea pentru valori, despre credința în Divinitate, despre democrația care nu trebuie transformată în mitocănie, despre intimitate și mai ales despre suflet – cel care „nu trebuie să devină o marfă cu diferite valori”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.