Desfacere suspectă a contractelor de muncă
Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna (AJOFM) a semnalat către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) existenţa în unele cazuri a prea multe desfaceri de contracte de muncă cu acordul părţilor sau prin demisie, fenomen considerat „suspect” într-un judeţ cu o rată a şomajului de 8,34% şi în condiţii de criză. „Am făcut demesurile către ITM să facă control pentru că acolo unde vedem că sunt prea multe desfaceri
Prea multe acorduri amiabile şi demisii sunt suspecte în perioadă de criză
Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna (AJOFM) a semnalat către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) existenţa în unele cazuri a prea multe desfaceri de contracte de muncă cu acordul părţilor sau prin demisie, fenomen considerat „suspect” într-un judeţ cu o rată a şomajului de 8,34% şi în condiţii de criză. „Am făcut demesurile către ITM să facă control pentru că acolo unde vedem că sunt prea multe desfaceri cu acordul părţilor considerăm că este o absurditate în condiţiile în care se ştie că şomajul este în creştere, se ştie că angajatorii angajează mai puţin. Disponibilizări de tipul „cu acordul părţilor“ sau prin demisie au în subsidiar ceva”, a declarat directorul AJOFM, Kelemen Tibor.
În opinia acestuia poate fi vorba fie despre posibile cazuri de indisciplină a angajatului, care se finalizează cu acordul părţilor, fie de o situaţie de „hărţuire”, de presiuni cu diferite norme asupra angajatului, care nu reuşeşte să le îndeplinească, iar la final acestuia i se pune în vedere că va fi concediat sau să plece de bunăvoie. „Nu e chiar aşa uşoară viaţa în Covasna încât chiar să spună că nu are nevoie de locul de muncă sau de şomaj. Acest lucru este puţin pus sub semnul întrebării”, a mai spus Kelemen Tibor.
Ana Sidon