ACTUALITATE 12 august 2009

Demersuri pentru Planul Înclinat

de Covasna Media | 651 vizualizări
Autorităţile doresc trecerea în administrarea CJ a terenului de sub Plan care aparţine statului

Conducerea judeţului Covasna va face demersurile pentru întocmirea unei Hotărâri de Guvern prin care terenul de sub Planul Înclinat, cel care aparţine statului, să treacă în administrarea Consiliul Judeţean (CJ), pentru valorificarea turistică a Planului. Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că întrucât terenul de sub Planul Înclinat este o parte al statului, în urma discuţiior purtate la Ministerul Turismului au ajuns la

Autorităţile doresc trecerea în administrarea CJ a terenului de sub Plan care aparţine statului

Conducerea judeţului Covasna va face demersurile pentru întocmirea unei Hotărâri de Guvern prin care terenul de sub Planul Înclinat, cel care aparţine statului, să treacă în administrarea Consiliul Judeţean (CJ), pentru valorificarea turistică a Planului.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că întrucât terenul de sub Planul Înclinat este o parte al statului, în urma discuţiior purtate la Ministerul Turismului au ajuns la concluzia că printr-o Hotărâre de Guvern există posibilitatea ca suprafaţa respectivă, fond forestier, să fie trecută în administrarea CJ. Conducerea Consiliului va urma paşii necesari pentru a întocmi o astfel de hotărâre, care ulterior să fie înaintată Guvernului.

„Intenţionăm să redăm în circuit turistic acest obiectiv, pe circuitul dintre Covasna şi Comandău, suma pentru reabilitare este destul de mare dar trebuie să facem paşi în acest sens”, a spus Tamas Sandor.

Situaţia terenului de sub Planul Înclinat este una complicată, în afară de cel care este al statului şi care este fond forestier, alte porţiuni se află în proprietate privată. Dintre cele două societăţi în cauză, cu una CJ se află în litigiu, pentru expropriere, iar cealaltă este în lichidare judiciară.

Suma totală vehiculată pentru a rezolva problema terenului, achiziţionarea de locomotive şi aşa mai departe, ar fi de aproximativ 90 de milioane de lei.

În ultimii ani, autorităţile judeţene au achiziţionat 3 locomotive şi mai multe vagoane cu platformă, care ar putea fi folosite în scop turistic pe acest tronson.

La vizita sa în judeţul Covasna, de la sfârşitul lunii februarie, ministrul turismului, Elena Udrea, şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini acest proiect important din punct de vedere turistic.

Planul Înclinat este un monument tehnic unicat în Europa, situat în oraşul Covasna, în zona Văii Zânelor. Întregul ansamblu are o lungime de 1.236 m, iar diferenţa de nivel dintre cele două staţii este de 327 m. Planul Înclinat transporta zilnic 30 de vagoane de lemne a câte 10 mc şi nu se folosea pentru transportul persoanelor decât ocazional.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alx, 14 august 2009
Sper sa se tina de cuvant
Ariel, 12 august 2009
Sa fie intr-un ceas bun! Ca, fara turism, judetul nu are perspective de relansare dupa ce cartoful a cazut in dizgratie, iar industria locala pendinte de firme mari din afara zonei a dat chix.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.