ACTUALITATE 29 ianuarie 2019

„Decebal și Burebista vin acasă!”, proiectul preotului Vasile Antonie Tămaș

de Daniela Luca | 3125 vizualizări

Cele două monumente vor fi inaugurate la Vâlcele în primăvara acestui an

Preotul din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaș, sprijinit de artistul plastic Pompiliu Pleșa, a demarat un proiect de realizare a busturilor regilor daci Decebal și Burebista. Campania de strângere de fonduri din mediul online este una de succes, iar numele fiecărui donator va fi trecut pe un pergament care va fi pus în soclu. Monumente vor fi amplasate în curtea bisericii din Vâlcele. Astfel, inițiativa reprezintă un omagiu adus regilor daci, spun inițiatorii proiectului.  

„Un leu pentru Regii mei!”. Acesta este îndemnul părintelui care a inițiat proiectul de realizare a busturilor celor doi regi daci, către cei care vor să contribuie prin donații la realizarea acestuia. Monumentele vor fi amplasate în curtea bisericii din Vâlcele de-a stânga și de-a dreapta Troiței Eroilor Neamului Românesc.

Cel care va realiza cele două busturi este fost profesor la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, artistul plastic, Pompiliu Pleșa, originar din județul Covasna.

„Bustul lui Decebal va fi copia fidelă a celui de la Vatican și va fi unicat în țară prin splendoarea lui, pentru că acest maestru (n.red. Pleșa Pompiliu) a realizat și busturile lui Avram Iancu, Nicolae Bălcescu și bustul lui Mihai Viteazul”, ne-a spus Vasile Antonie Tămaș.

Inițial proiectul se numea „Decebal în Covasna”, însă datorită multor mesaje și telefoane primite, spune părintele, s-a hotărât să se execute și bustul lui Burebista.

„Proiectul reprezintă aducerea regilor înapoi acasă pentru că acestea sunt pământurile dacice. Județul Covasna și județul Harghita sunt împânzite de cetăți și sanctuare dacice. S-au făcut descoperiri. Cine vrea să le vadă să meargă la Muzeul Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și toate sunt acolo. Înaintașii noștri au fost stăpâni pe aceste pământuri și acesta este un omagiu pentru primii noștri regi. Eu vreau să pun un pergament acolo în soclu și toți donatorii vor avea numele trecut pe acel pergament”, a mai adăugat preotul.

Inaugurarea celor două monumente va avea loc în noaptea Învierii, iar proiectul are binecuvântarea Preasfințitului Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei.

Suma necesară ridicării celor două busturi nu este făcută publică, însă proiectul este susținut în mediul online de sute de români, atât din țară, cât și din străinătate.

„Felicitări! Fiecare localitate din România ar trebui să aibă statuile/busturile lui Decebal și ale lui Burebista!”, a scris într-un comentariu pe Facebook un utilizator al rețelei de socializare.  

Alții însă sunt de părere că ar fi și alte personalități marcante care ar merita un monument. Întrebat ce le-ar răspunde acestora, părintele ne-a spus:

„Eu le-aș răspunde faptul că în curtea bisericii din Vâlcele mai avem doi eroi ai neamului românesc, pe Nicolae Bălcescu și pe Avram Iancu. Ei sunt oameni care au fost pe aceste meleaguri și au făcut lucruri mari. Le-aș spune celor care pun astfel de întrebări, să vină și ei cu o idee de proiect pentru o personalitate și atunci susțin și eu proiectul lor cu toată dragostea”, a punctat Vasile Antonie Tămaș.

Cei care doresc să sprijine proiectul, o pot face prin conturile deschise de părinte, afișate pe rețeaua de socializare.

„Cei care doresc să doneze, participă la relevanța istorică, la relevanța românească și pot pune umărul la conștientizarea istoriei noastre multimilenare de pe aceste meleaguri. Această acțiune este o formă de normalitate și o formă de respect pentru înaintașii noștri daci, aici în Covasna lui Decebal”, a mai spus preotul.

Pentru susținerea proiectului, inițiatorii acestuia au realizat autocolante cu inscripția „Covasna lui Decebal”. Demersul se bucură de popularitate, iar zeci de abțibilduri vor ajunge prin poștă la doritorii din diferite județe și chiar din afara țării. Calitatea acestora este superioară, rezistând ani de zile pe mașină, spune părintele.

Sursa foto: Facebook.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vasile Muresan, 29 ianuarie 2019
Mai sunt unii care cred in povesti? Dacii nu au nimic comun cu noi romanii, mai ales cu noi ardeleni!!! Numai dacopatii debiteaza aceasta idee stupida!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.