ACTUALITATE 4 octombrie 2009

De Ziua Observării Păsărilor, la Olteni: Expoziţie de păsări exotice şi parc didactic

de Covasna Media | 141 vizualizări
Rara Avis le-a arătat copiilor un vânturel roşu crescut în captivitate

[singlepic=402,400,200,,left]Asociaţia Rara Avis a marcat Ziua Internaţională a Observării Păsărilor la Olteni, în satul iubitor de păsări. Cu această ocazie, membrii Asociaţiei au organizat în curtea şcolii un adevărat parc didactic pentru copii, au amplasat un observator pentru păsări şi le-au vorbit celor mici despre mai multe tipuri de zburătoare, despre hrana lor preferată şi despre cum trăiesc şi cuibăresc ele.

Rara Avis le-a arătat copiilor un vânturel roşu crescut în captivitate

Asociaţia Rara Avis a marcat Ziua Internaţională a Observării Păsărilor la Olteni, în satul iubitor de păsări. Cu această ocazie, membrii Asociaţiei au organizat în curtea şcolii un adevărat parc didactic pentru copii, au amplasat un observator pentru păsări şi le-au vorbit celor mici despre mai multe tipuri de zburătoare, despre hrana lor preferată şi despre cum trăiesc şi cuibăresc ele.

Un model viu a fost un vânturel roşu curios şi energic în vârstă de un an, care a fost găsit pe când era cât un deget lângă un copac căzut, alături de doi fraţi ai săi.

Vânturelul a fost crescut de preşedintele Asociaţiei, Kelemen Laszlo, cu mici bucăţele de carne şi urmează să fie eliberat în curând deşi se acomodase foarte bine cu viaţa în preajma oamenilor.

Fascinaţi de ochii ca mărgelele ai micii răpitoare, copiii din clasele I – IV de la şcoala din sat şi-au făcut curaj şi unii au îndrăznit chiar să ţină pe mână agitatul vânturel.

Potrivit lui Kelemen Laszlo, în curtea şcolii a fost amplasat un observator din care păsările pot fi urmărite cu ajutorul unui binoclu, şi tot acolo se găsesc şi un cuib şi un hrănitor pentru zburătoare, astfel că cei care doresc să vadă păsări pot merge oricând la Olteni. Investiţia pentru observator s-a ridicat la 5.000 de lei şi a fost realizat prin eforturile Asociaţiei şi cu ajutorul unor fonduri de la Consiliul Judeţean.

Papagali, canari, zebruţe...

Din parcul didactic, copiii au coborât la Căminul Cultural, unde au putut admira în jur de 15 specii de papagali, canari, zebruţe, porumbei pitici sau alte păsări exotice aduse pentru expoziţie. „Este frumos, copiii văd păsările de aproape şi se pot împrieteni cu zburătoarele, nu numai să le vadă la televizor şi poate când cresc nu vor arunca cu piatra în ele pentru că ştiu că este un animal şi le poate fi un prieten, cred că ar fi bine dacă oamenii ar avea timp şi energie să aibă aşa ceva”, a spus Virag Endre, un vizitator din Sfântu-Gheorghe care şi-a adus copilul la expoziţia din Olteni.

Rara Avis a editat cu această ocazie şi primul catalog care conţine nume ale deţinătorilor de păsări exotice din judeţ şi specia pe care o au, cu scopul de a-i ajuta pe crescători să se cunoască între ei. Acesta este singurul catalog de acest gen şi în curând va apărea trimestrial şi o revistă pentru iubitorii păsărilor exotice.

Satul Olteni şi-a câştigat numele de „sat iubitor de păsări” acum 4-5 ani, în urma unei campanii de informare derulată de Rara Avis în 14 sate de pe malul Oltului, în contextul gripei aviare. În funcţie de interesul arătat de oameni, de reacţia lor şi de măsurile luate, Asociaţia a stabilit un punctaj şi a declarat Olteniul „satul păsărilor”. Dovadă pentru acest statut stau plăcuţele de la intrarea în sat care afirmă acest lucru, căsuţele pentru păsări amplasate pe copaci sculptaţi, precum şi cuiburile sau căsuţele din curtea oamenilor.

„De la primar până la preot, în Olteni toată lumea iubeşte păsările”, a spus Kelemen Laszlo.

Ana Sidon

Teme articol: Olteni Rara Avis pasari
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.