ACTUALITATE 11 martie 2015

De Zilele Sfântu Gheorghe, Păcală le dă întâlnire copiilor la Teatrul de Păpuşi

de Mirela Cara | 220 vizualizări

Directorul artistic al Teatrului de Păpuşi din cadrul Teatrului Tamási Áron, Nagy Kopeczky Kálmán, a prezentat miercuri programul spectacolelor pentru copii din cadrul Săptămânii culturale a Zilelor Sfântu Gheorghe.

În calitate de organizator, Teatrul de Păpuşi Cimborák a invitat la Sfântu Gheorghe 5 trupe de artişti păpuşari din Zalaegerszeg (Ungaria), Kaposvár (Ungaria), Cluj-Napoca, Braşov şi Sfântu Gheorghe, care în perioada 26 aprilie – 2 mai vor juca 24 de reprezentaţii, din cele 6 spectacole incluse în program.

Pentru copiii români, ca şi pentru toţi ceilalţi copii, Teatrul Arlechino din Braşov va juca spectacolul „Păcală în satul lui”, în regia lui Valentin Dobrescu. Micuţii care doresc să îl descopere pe Păcală şi să participe la păţaniile lui o vor putea face venind la Studioul Nou al Teatrului Tamási Áron, marţi, 28 aprilie, fie de la ora 11:00, fie de la ora 13:00.

Nagy Kopeczky Kálmán îi încurajează atât pe părinţi, cât şi pe cadrele didactice, să trimită copiii la spectacol deoarece acesta le oferă un prilej rar de a veni în contact cu un personaj care face parte din folclorul românesc şi care nu trebuie dat uitării. „Cred că fiecare popor are în folclorul lui nişte personaje care sunt extrem de importante şi care ar trebui să fie cunoscute de copii. Părerea mea este că Păcală este un astfel de personaj, care, mai ales în ultimul timp, parcă e mai mult uitat şi eu cred că merită o atenţie sporită. Acest spectacol este un spectacol clasic cu păpuşi – a spus Nagy Kopeczky Kálmán.

Directorul teatrului de păpuşi a subliniat că pe Păcală îl ştie toată lumea, dar nimeni nu ar putea spune cum arată el exact. După cum îl prezintă Teatrul Arlechino, el este aşa cum şi-l imaginează fiecare: „Dacă aţi privi cu mai multă atenţie în jur l-aţi recunoaşte. Este înalt… sau poate scund, blond… a, nu! şaten sau poate brunet. E slab…sau poate rotofei, dar cu siguranţă are un zâmbet care te molipseşte şi chiar te face să râzi în hohote. S-au povestit atâtea despre el că a devenit cel mai cunoscut dintre noi. Nu-l ştiţi? Nu se poate. Este Păcală.”

Nagy Kopeczky Kálmán a mai precizat că toţi copiii din Sfântu Gheorghe pot veni la oricare din spectacolele incluse în program. „Eu cred că orice spectacol, în orice limbă, poate fi vizionat. Spectacolele bune sunt gustate de copii, sunt înţelese pentru că, fiind vorba de dramatism, este important ce se întâmplă pe scenă, iar textul vine pe locul doi” – a spus el, precizând că la multe festivaluri din ţară şi din străinătate copiii vin la teatrul de păpuşi, chiar dacă nu înţeleg limba în care se joacă.

Deşi spectacolele nu vor fi traduse în limba română, copiii vor primi la intrare un pliant cu un rezumat al poveştii în limba română. În felul acesta, orice copil se poate bucura de oferta de spectacole pentru cei mici din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe. „Teatrul de păpuşi este un pic diferit faţă de un teatru dramatic. Teatrul de păpuşi diferă în primul rând prin mecanismul lui de a ajunge la sufletul copilului – a mai spus Nagy Kopeczky Kálmán, care a făcut şi o recomandare în acest sens: spectacolul „Vitéz László”, în care personajul principal este varianta maghiară a lui Vasilache, din celebrul cuplu de păpuşi „Vasilache şi Mărioara”, şi care în mod cert îi va putea amuza pe toţi copiii, indiferent de limba pe care o vorbesc.

Nagy Kopeczky Kálmán şi-a exprimat de asemenea speranţa ca la ediţia din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe, spre deosebire de alţi ani, spectacolele de teatru de păpuşi să se bucure de o prezenţă cât mai mare din partea copiilor vorbitori de limba română.

Deşi li se adresează în special copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani, spectacolele pot bucura deopotrivă şi adulţii. Doritorii îşi pot rezerva bilete la numărul de telefonul 0740-095234 (Urbanovici-Nagy Zsuzsa). Preţul biletelor este de 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi. Pedagogii însoţitori beneficiază de intrare gratuită.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
IONICA, 13 martie 2015
AM PLACEREA SA ASCULT IN LIMBA ROMANA TEXTUL UNEI PIESE DE TEATRU SI CU ATAT MAI MULT CRED CA SI UNUI COPIL DE 4-12 ANI ATENTIA SI INTERESUL II ESTE TREZIT SI PRIN LIMBAJUL , TONALITATEA, MIMICA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.