ACTUALITATE 4 martie 2012

De la școală la profesionalism

de Covasna Media | 332 vizualizări

“O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice carte din lume”, spunea Louis Pasteur. Acest adevăr constatat de marele om de știință cu două secole în urmă l-au putut confirma și elevii clasei a XI-a D – specializarea Organizator de banqueting de la Gr. Şcolar “Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, care au avut onoarea de a-l avea în mijlocul lor timp de două zile pe Sergiu Nedelea, un prestigios somelier a cărui artă în degustarea vinurilor nu e recunoscută doar în România ci și în Europa.

La invitația prof.-ing. Tordai Carmen, Sergiu Nedelea a răspuns cu amabilitate la inițiativa organizării în cadrul modulului de practică comasată: oferta de meniuri, a unei sesiuni de inițiere a elevilor de la clasa de organizatori de banqueting în cunoașterea soiurilor de struguri, sortimentelor de vinuri și a artei degustării lor.

Joia trecută, în prima zi a sesiunii, elevii au facut cunoștință cu somelierul Sergiu Nedelea, au ascultat prelegerea sa în legătură cu zonele de pe glob unde se cultivă vița-de-vie, insistând pe podgoriile din Franța si din țara noastră. A continuat cu prezentarea unui film-parodie ce explica meseria de somelier, a prezentat caracteristicile sortimentelor de vinuri după care, împreună cu elevii, a trecut la degustarea a trei tipuri de vin: alb, rosé și roșu, ajutat de “colegul” somelier din firma de exercițiu a clasei.

A doua zi, vineri, sesiunea de degustare s-a desfășurat într-un cadru mai amplu, fiind invitați atât colegii mai mici (clasa a X-a B – viitori organizatori de banqueting), cât și conducerea școlii şi agenți economici. Trebuie precizat faptul că fără sprijinul conducerii școlii, ai sponsorilor Tag Trust, Restaurantul Șugaș, reprezentanța Murfatlar în județ precum și Bertis, acest eveniment nu ar fi avut succes. În a doua etapă a desfășurării evenimentului, prelegerea lui Sergiu Nedelea a fost susținută de prezentări PowerPoint despre vinul Cabernet Sauvignon, filme vizionate de asistență, având ca temă producerea butoaielor de stejar, arta servirii vinurilor (un scurtmetraj realizat de specialiștii americani), arta somelierului. S-au degustat, împreună cu clasa de organizator de banqueting dar şi cu o parte din asistență, vinuri albe, rosé şi roșii respectând tehnicile de degustare pe care elevii au început să le cunoască și să le stăpânească.

La sfârșitul activității, Sergiu Nedelea a înmânat cadrelor didactice participante la evenimentul derulat timp de două zile (Tordai Carmen și Anton Iustina) cât și elevului Demeter Sandor aflat pe postul de somelier în F.E. Corad S.R.L., câte o diplomă ce certifică faptul că au fost inițiați în meseria de somelier.

Această modalitate de desfășurare a orelor de laborator în cadrul modulelor de practică comasată nu mai este o noutate la Grupul Școlar “Constantin Brăncuși”, întrucât încă din anul școlar 2010-2011, prof.ing. Tordai Carmen a demarat un proiect de creștere a motivării și implicării elevilor în actul instructiv-educativ prin predarea în echipă cu personalități din domeniul specializării elevilor precum și prin participarea elevilor la concursuri de specialitate (și altele decât cele școlare).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.