De la liceu, la acceleratorul de particule – o aventură în fizica reală
Când ești elev și visezi la stele, rar se întâmplă să le și atingi – măcar simbolic. Pentru Andrei Ene și Rareș Voicu, doi liceeni de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, visul a prins contur în Italia, lângă Roma, acolo unde au vizitat un institut de cercetare și au luat parte la experimente reale din lumea fizicii, timp de aproape o săptămână, alături de alți liceeni pasionați de fizică din mai multe țări.
Vizita a avut loc în cadrul proiectului INSPYRE – Școala Internațională de Fizică și Cercetare Modernă organizat în Frascati, Italia. Cei doi elevi din Sfântu Gheorghe au fost însoțiți de profesoara Luminița Costea, directoarea colegiului și coordonatoarea lor la acest proiect.
Pentru cei doi elevi pasionați de fizică de la CNMV, experiența a fost una memorabilă.
„Nici n-am cuvinte să exprim practic cum mi-a deschis ochii și ce a însemnat pentru mine. O experiență inedită, aș recomanda tuturor elevilor care sunt interesați de fizică și care îi pasionează universul și tot ce înseamnă”, ne-a spus Rareș Voicu, elev în clasa a XII-a.
Andrei a completat că experiența nu doar că i-a consolidat pasiunea, datorată profesoarei și directoarei de la CNMV, Luminița Costea, dar și să înțeleagă mai bine cum sunt realizate experimentele științifice.
„A fost un proiect în care cei de la institut ne-au arătat cum se desfășoară viața unui cercetător și ce presupune fizica, mai mult decât ce învățăm la școală”.
Vizita la acceleratorul de particule a fost, fără îndoială, punctul culminant al experienței.
„Unul din momentele «wow» a fost când ne-au prezentat acceleratorul de particule din acel institut, o încăpere foarte mare cu foarte multe cabluri și mașinării. Chiar am rămas impresionat”, ne-a mai spus Rareș.
Și pentru Andrei, ocazia de a vedea acel aparat a fost un moment memorabil.
„Mi-a plăcut mult că ne-au arătat cum fac ei experimentele și cum folosesc aparatura aceea pe care o au în dotare. Ne-au prezentat și acceleratorul de particule, care este o ocazie unică, aș putea zice”.
Pe cât de fascinantă, pe atât de provocatoare a fost și pregătirea pentru această aventură. Tinerii au primit cu o lună înainte materiale avansate, pentru a înțelege mai bine ce vor vedea și experimenta acolo.
„Emoțiile au fost mari. Am avut o serie de materiale care trebuia să ne pregătim ca să fim familiari cu subiectul și da, nu au fost materiale ușoare, au fost chiar dificile, dar au ajutat foarte mult, pentru că acele materiale au fost practic baza a ceea ce urma să învățăm, pe ce urma să lucrăm și chiar au ajutat destul de mult și emoțiile au fost foarte mari, chiar foarte mari”, a adăugat Rareș Voicu.
În Italia, atât cei doi elevi din Sfântu Gheorghe, cât și alți elevi din alte țări, au avut parte și de lucrări practice.
„În trei dimineți din cinci am avut lucrări practice, adică ne arătau cum se folosește aparatura și să determinăm, de exemplu, radioactivitatea din acea zonă”, a mai spus Andrei Ene.
Atât Rareș, cât și Andrei le-au mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă această experiență, incluzând Asociația de dezvoltare locală și culturală din Târgu Secuiesc, reprezentată de Pătru Constantin, Primăria Sfântu Gheorghe și profesorii lor de la Liceul „Mihai Viteazul”.