De la „Lady&Tramps“ la „Querer“ - proiectele muzicale ale Monicăi Opra
Pentru unii dintre covăsneni, printre care se numără elevii cu înclinații muzicale, Monica Opra este profesoară de pian la Liceul de artă „Plugor Sandor“ și una dintre organizatoarele Concursului de studii care aduce în fiecare an tineri muzicieni din tot județul. Pentru aceiași și pentru alții este artista care își pune „sufletul pe tavă“, în spectacole de înaltă ținută artistică, printre care se numără proiectul „La belle musique francaise“. Citatul anterior este de la un interviu pe care cântăreața ni l-a acordat în 2015. De atunci, cariera muzicală a fost marcată de câteva schimbări, printre care se numără inițierea a două formații muzicale și repetițiile pentru spectacolul „Querer“, o producție a Teatrului Andrei Mureșanu care îi va încânta în această primăvară pe covăsneni cu o întâlnire armonioasă între muzica hispanică și portugheză, film și actorie. Despre toate acestea, în rândurile de mai jos.
„Cu ‘Doamne-ajută’ înainte“
Septembrie 2016 a însemnat o schimbare profesională pentru Monica Opra. Artista s-a despărțit, după 10 ani de colaborare, de formația de cover-uri „Back in time“ cărora le mulțumește pentru colaborare și pentru tot ce a învățat în acești ani de la ei. „2016 a fost un an al schimbărilor radicale din toate punctele de vedere. Nu mi-a fost ușor, am fost speriată, mi-a fost frică, am făcut un pas destul de abrupt, că aveam o siguranță, am renunțat și am început diferite proiecte cu ‘Doamne-ajută’ înainte“, ne mărturisește Monica Opra. După despărțirea de „Back in time“, artista a început să cânte în alte două formule, „Lady and the Tramps“, respectiv „HarMony“.
„Lady&The Tramps“, sau șarmul discret al interbelicului
„Lady&The Tramps“ - în traducere „Doamna și Vagabonzii“ - este o formație de swing jazz, muzică interbelică, unde Monica Opra cântă alături de Gaspar Csaba (vioară), Gaspar Almos (chitară), Kertesz Janos (pian) și Vitalyos Lehel (contrabas). „Am și percuție, dar când nu am nevoie de chitară, chitaristul merge la percuție, la fel și pianistul, când nu are de cântat la pian, e o chestie haioasă pe care o facem tot timpul“, detaliază Monica Opra.
În funcție de cerințele publicului, formația poate oferi muzică interbelică românească – „Maria Tănase și tot ce ține de Bucureștiul interbelic“ -, muzică maghiară, cum ar fi melodiile legendarei interprete Karády Katalinü, franțuzească (Edith Piaf), portugheză (fado) și latino-americană (tangouri). „Avem și muzică gen Marele Gatsby, standardele americane, genul de swinguri din America prohibiției, dar și melodii noi, tot în sonoritate de swing jazz interbelic“, spune Monica Opra. Drept mărturie stă un videoclip în care formația prezintă hitul recent „All about that bass“ într-o orchestrație retro, care îi conferă noblețe și patină. „Eu am crezut că voi avea numai spectacole și concerte, dar ne-au invitat și să cântăm la un ‘christmas party’. Le-am spus că nu e formulă de dans, că nu se va dansa neapărat, dar s-a dansat patru ore non-stop. Aveam și valsuri, tangouri, swing-uri, toată lumea era încântată. Merge formula și pe genul de chef, nu nuntă, dar o mică petrecere cu oameni haioși care apreciază, merge în cluburi și teatre“, punctează cântăreața.
Legat de celălalt proiect, „HarMony“, artista povestește: „Eu, în prima formație, „Back in time“, am cântat foarte mult la zilele orașului, evenimente private, nunți, tot ce ține de muzică de cover. Probabil lumea așa mă cunoaște“. După despărțirea de formația amintită „suna telefonul și trebuia să îmi fac și o formulă de cover-uri (...). Cu formația „HarMony“ cântăm de toți și de toate: rock, pop, muzica anilor 60-70-80-90, până în prezent, muzică populară românească și ungurească“. Repertoriul „HarMony“, deja vast, poate fi lărgit pentru diferite ocazii – de exemplu, invitați la Szecheny Bal din Sfântu Gheorghe, instrumentiștii au învățat melodii noi pentru ei. „Sunt încântată de formula asta, oamenii sunt faini, ne înțelegem bine, repertoriul e vast și sunt profesioniști,(...) limbajul muzical e comun ca și gusturile, nu avem neînțelegeri că ‘asta nu-i facem n-o facem’“. Dacă în „Back in time“ „lipseau toba live și chitara bass, era sintetizator și o chitară, acum totul sună live, toți trăiesc“, spune, cu pasiune, Monica Opra, care este acompaniată în „HarMony“ de instrumentiștii Hompoth Arthur (tobe), Sovárd Attila (bass), Kertész János (clape), Kertész Huba (chitară), Benedek Károly (vioară).
Concert cu Orchestra Castellani, în curând, la Filarmonica din Brașov
La finele lui 2015, Monica Opra a pornit un proiect personal, „La belle musique francaise“. „A fost ceva care a pornit din mine. Vin cântările non-stop, toate weekendurile, telefonul sună, dar la un moment dat simți că te-ai plafonat trebuie să faci ceva nou“. Monica Opra a luat legătura cu foștii săi colegi de facultate, membrii filarmonicii din Brașov, „hai băieți să facem ceva“. Un coleg, trompetist, i-a orchestrat toate piesele în formulă de 16 instrumente acustice. Așa s-au născut 16 piese, orchestrate special pentru aceste instrumente, într-o poveste de dragoste, într-un scenariu fain, ajutată de Mirela Bucur-Pal, regizoarea spectacolului. Având o poveste, muzică live, balerini de la Opera din Brașov, pictură live, grație talentului lui Ramon Grosos, un ecran în spate pe care se derulau imagini sugestive în concordanță cu scenariul, „La belle musique francaise“ a fost un spectacol complet, „un fel de musical“, și a avut mare succes, începând cu Zilele Sfântu Gheorghe de acum doi ani, în 2015. „Mie cel mai mult mi-a plăcut spectacolul de la Opera Comică din București. Ei, acolo (...) a fost succesul cel mai mare“, spune Monica Opra, anunțând că, în curând, împreună cu Orchestra Castellani, va aduce acest proiect muzical în premieră la Filarmonica din Brașov. Până atunci, pe 22 februarie, un spectacol din ciclul „La belle musique francaise“, cu un repertoriu lărgit, va avea loc la Braseria Luther din orașul de sub Tâmpa.
Colaborarea începută pe acest proiect a dus și la alte spectacole cu Filarmonica din Brașov. Astfel, Opra are și alte proiecte cu Orchestra Castellani, cum ar fi concerte cu muzică de film și muzică sud-americană. Totodată, în decembrie 2016, Monica Opra a colaborat cu filarmonica din Brașov, condusă de dirijorul Iulian Rusu, cântând, alături de 50 de instrumentiști toate concertele de Crăciun, în Brașov, dar și la Făgăraș și Feldioara.
Film, actorie și fado. Într-un cuvânt, „Querer“
La începutul lunii mai Monica Opra, Lady&The Tramps și acordeonistul Mihail Tirnovsch vor oferi, în premieră, un spectacol muzical produs de către Teatrul Andrei Mureșanu, „Querer“. Spectacolul va beneficia de regia Mirelei Bucur și de participarea actriței Mona Codreanu.
„Querer“ va fi un spectacol cu „muzică fado și tangouri, îmbinate în așa fel încât toate versurile nasc un fir logic al poveștii. Întrucât nu toată lumea înțelege spaniola, și cu atât mai puțin portugheza, publicul va avea traducere și în română, și în maghiară. Eu știu ce cânt, dar trebuie să știe și publicul, ca să înțeleagă povestea“, precizează Monica Opra, adăugând că spectacolul va beneficia și de prezența unor dansatori: „Deja jumătate de spectacol îl avem. Noi îi zicem spectacol 2 D. Avem două acțiuni. Spectacolul va vedea mereu „dublu“, povestea din primul plan și cea din planul doi“. Dacă prima poveste se întâmplă pe scenă, a doua are loc pe ecranul din spate, cu fotografii și filme realizate de Volker Vornehm. Povestea din imagini este una despre o dragoste pierdută, imaginată în spațiul lusitan. Pentru că filmatul pe malul Oceanului Atlantic ar fi fost prea scump, echipa de filmare a mers la Kavarna, în Bulgaria, „un peisaj absolut asemănător cu cel al Portugaliei, și acolo am făcut (...) poze, clipuri“, povestește, Monica Opra, adăugând că pentru peliculă a trebuit să intre în mare și să se urce pe stânci, iar filmările au avut loc la 5 dimineața, când lumina era mai bună.
„Spectacolul va fi live – depinde de starea mea și a muzicienilor. Nu vom fi legați de o bandă care merge și noi trebuie să cântăm pe negativ. Nu, depinde cum trăim muzica în momentul acela“, mai spune artista despre un spectacol care va aduce puțin din spiritul Portugaliei la Sfântu Gheorghe.
(Covasnamedia.ro)