ACTUALITATE 27 noiembrie 2020

De ce nu există un psiholog la secția de Oncologie de la SJU Covasna?

de Daniela Luca | 1513 vizualizări

Managerul spitalului oferă explicația și posibilele soluții 

Persoanele depistate cu diverse patologii oncologice, dar și apropiații acestora au nevoie adesea de consiliere psihologică pentru acceptarea diagnosticului, spune managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert. Cu toate acestea, secția de Oncologie de la   Spitalul Județean de Urgență nu are un medic psiholog care să ofere consiliere celor care ajung aici. Această problemă este una de ordin legislativ, spune managerul unității spitalicești. 

Spitalul dispune totuși de doi medici psihologi care lucrează pe diferite secții, însă nu există un specialist dedicat secției de Oncologie, spune managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert. 

„Este o chestiune de constrângere legislativă. A fost o decizie luată de către noi, ca și conducere. Ca și servicii conexe consultației în ambulatoriu de către medicii de oncologie, se pot atașa servicii de psihologie. Modalitatea de decontare în momentul de față este în felul următor – cu cât este mai mare numărul de servicii conexe, cu atât mai mult scade numărul de servicii medicale. Dacă am servicii conexe, înseamnă că am scăzut numărul de consultații, pentru că este un coș în care trebuie să ne încadrăm ca și punctaj total în decontarea pe lună a serviciului acestora”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, András-Nagy Róbert. 

Acesta a precizat că aceste servicii ar trebui să fie decontate separat pe viitor. 

„Decizia pe care am luat-o în această privință, deși credem că e necesar acest lucru, a fost de a acorda cât mai multe servicii medicale de către medicii oncologi. (...) Concluzia este că în viitor acest lucru ar trebui remediat, dar din punct de vedere legislativ”, a adăugat managerul. 

Manager de caz pentru secția de Oncologie 

Oncologia medicală este o specialitate care implică lucru în echipă, pentru că pacientul oncologic este afectat atât fizic, cât și psiho-emoțional, spune medicul oncolog dr. Hajdu Károly Adrian. O soluție ar fi angajarea unui manager de caz, șeful compartimentului Oncologie medicală. 

„Avem în vedere extinderea secției de oncologie și arondarea unei persoane specializate în gestionarea pacientului onco-hematologic care să îi faciliteze accesul la psihoterapie, să îi ofere informațiile detaliate despre circuitul pe care trebuie să îl parcurgă înainte de inițierea terapiei. Practic dorim să introducem și în spitalul nostru noțiunea de manager de caz, sau navigator de pacienți. Acest concept este necesar datorită complexității investigațiilor și consultațiilor pe care pacientul este nevoit să le parcurgă poate în cele mai derutante momente din viața acestuia. Pentru susținerea psiho-emoțională, într-un mod specializat, dar și pentru urgentarea inițierii terapiilor oncologice”, a spus dr. Hajdu Károly Adrian. 

Acesta a adăugat că, din nefericire, acest proiect va putea fi demarat abia după reintrarea în normal, adică  după ce se va încheia pandemia de coronavirus.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.