ACTUALITATE 11 iunie 2020

De ce a scăzut numărul de cazuri de coronavirus în județul Covasna

de Covasna Media | 1590 vizualizări

Explicația oficială, transmisă de directorul DSP Covasna

Chiar dacă bilanțul de miercuri, 10 iunie, a arătat o creștere a numărului de cazuri COVID-19 în județul Covasna, la 224 de cazuri, de la 223, rămâne, totuși, un mare semn de întrebare când vine vorba despre scăderea de șapte cazuri, înregistrată între 5 și 6 iunie, de la 230 la 223. Dar nu este vreo eroare sau vreo încercare de a ascunde adevărul, ci un reglaj în sistemul național de evidență, a spus directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Agoston László, în urma unei solicitări transmise de Observatorul de Covasna. 

Potrivit directorului DSP Covasna, datele corecte sunt cele înregistrate la nivel județean, nu cele transmise de INSP. 

Referitor la solicitarea Dvs. de informații cu privire la numărul de cazuri Covid înregistrate în județul nostru vă comunic că după cum vă amintiți și în perioadele precedente au existat discuții cu privire la numărul real de persoane cu Covid din județ. Am fost chiar acuzați că vrem să ascundem numărul real al acestora. Și atunci am susținut că datele comunicate de noi sunt cele corecte, având în spate buletinele de analiză oficiale. Între timp însă am început să folosim un program informatic național în care toate laboratoarele, spitalele și DSP-urile își încarcă datele. Avem acces la acestea, având posibilitatea de a face verificări și prin datele introduse de alte județe. În urma acestor verificări s-a constatat că, așa cum am susținut și până acum, există pacienți care nu ar trebui să apară în datele raportate pentru județul nostru. După clarificarea situației acestora ele au fost preluate de județele respective, numărul cazurilor pe județul nostru scăzând de la 230 la 223 și în statisticile oficiale. În zilele următoare mai trebuie clarificată situația altor două persoane și atunci sperăm să ajungem în sfârșit la numărul real de 221 de persoane”, arată răspunsul transmis de DSP Covasna, marți seara, ca urmare a unei solicitări transmise în cursul zilei de marți de Observatorul de Covasna. 

Tot așa, semne de întrebare a ridicat și numărul de testări efectuate la nivelul județului, care în perioada 6 – 8 iunie a fost identic – 5982. 

„În ceea ce privește numărul de analize efectuate, după cum ați văzut, în ultimele zile, din fericire, numărul cazurilor a stagnat în județul nostru. În aceste condiții nu era necesară efectuarea de teste suplimentare, în plus, laboratorul a mai avut 83 de teste în așteptare, adică teste predate care trebuiau analizate. Acestea au fost făcute în weekend”, a explicat Agoston László. 

Între timp, miercuri au fost făcute publice și cele două cazuri de COVID-19 din rândul personalului medical angajat la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc. Raportarea oficială din 10 iunie a arătat însă o creștere cu un caz. Situația s-ar putea schimba însă în continuare, având în vedere că ancheta epidemiologică arată recoltări de la un număr de 50 de persoane în aceste cazuri. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.