Datoriile către farmaciile din judeţ depășesc 5 milioane de euro
Datoriile către farmaciile din judeţul nostru, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), au ajuns la 5-6 milioane de euro și unii furnizori vin să-și recupereze medicamentele direct de pe rafturi, susţine conducerea Colegiului Farmaciștilor din judeţ.
Președintele Colegiului, Nagy Andras, a declarat că datoriile CJAS către farmacii au ajuns undeva la 5-6 milioane de euro, fapt care îi duce pe farmaciști aproape în imposibilitatea de a-și mai desfășura activitatea.
„Sperăm că măsurile luate aduc ceva bani la sănătate și se plătesc datoriile către particulari, firme, pentru că fiecare farmacie este un SRL, o unitate comercială care plătește la sfârșitul lunii, până la data de 25 a lunii, TVA și impozit pe profit obligatoriu, altfel se blochează conturile. Neprimind banii de la CJAS, noi plătim TVA și impozit pe niște facturi neîncasate, care ne aduc în imposibilitatea de a desfășura activitatea comercială în parametri acceptabili”, a spus Nagy Andras.
Potrivit acestuia, patronii de farmacii se află în situaţia de a fi daţi în judecată de către furnizorii neplătiţi, cu care au contracte la 60 sau 90 de zile, iar dacă aceștia nu recuperează banii, apelează la căile legale de recuperare. Mai mult, spune Nagy, au existat și există în continuare situaţii în care furnizorii vin și își iau medicamentele înapoi direct din raft, după serie și număr de ordine.
Farmaciile de la ţară, în pericol
Liderul Colegiului Farmaciștilor a subliniat că o eventuală închidere a farmaciilor în mediul rural ar duce la probleme și mai mari pentru populaţia care va fi nevoită să dea bani pe drum și să piardă timp în căutarea medicamentelor în farmaciile din oraș.
În altă ordine de idei, Nagy Andras a arătat că sistemul de coplată va încărca serviciile de urgenţă, întrucât bolnavii vor apela în număr mare și direct la Urgenţă pentru a se trata.
„Fiecare bolnav va fugi la Ambulanţă, unde e primit de medici și asistente și așa aglomeraţi, și serviciul prestat de ei va deveni de calitate inferioară, datorită unei supramunci”, a spus Nagy, în opinia căruia acest sistem ar trebui revocat și introdus un sistem de asistenţă diferenţiat pentru toată lumea, în funcţie de valoarea contribuţiei.
Afirmaţiile acestuia s-au îndreptat și spre obligaţia medicilor de familie de a prescrie numai 20 de reţete, lucru ce, potrivit acestuia, contravine practicii și eticii medicale. Astfel, spune Nagy Andras, medicii sunt limitaţi în a-și face meseria, iar bolnavul se va vedea nevoit să apeleze la metodele băbești sau la urgenţă, și ajungem la îmbolnăvirea mai acută a populaţiei.
Cât despre restructurarea spitalelor, Nagy Andras a atras atenţia cu privire la lipsa de specialiști și la faptul că, deși statul român a cheltuit bani cu pregătirea lor, nu ajungem să beneficiem de serviciile tinerilor absolvenţi de medicină, pentru că mulţi pleacă în străinătate unde au salarii mai mari și dotări mai performante.
Astfel, afirmă Nagy, între 2005 și 2008 au plecat 3.800 de medici numai în Ungaria.
Acesta a mai subliniat și lipsa de specialiști din cadrul Serviciului de Ambulanţă al judeţului nostru, unde în loc de 23 de medici practică doi – trei.
În opinia lui, medicii nu vor veni nici în continuare dacă nu li se oferă ceva atractiv, cum ar fi spre exemplu locuinţe de serviciu.
„Este importantă descentralizarea și cum putem investi banii. Trebuie reţinut că sănătatea populaţiei este foarte importantă, avem nevoie de specialiști, nu să angajăm numai pe criterii politice, ci obligatoriu să avem specialiști, altfel nu se poate să avansăm”, a conchis Nagy Andras.
Ana Sidon