ACTUALITATE 16 ianuarie 2018

Datorii de peste 100.000 lei către societatea de termoficare din Întorsura Buzăului; costul gigacaloriei, majorat

de Agerpres | 407 vizualizări

Societatea de termoficare din Întorsura Buzăului are de recuperat peste 100.000 de lei de la beneficiarii care nu şi-au achitat la timp facturile pentru apă caldă şi căldură, iar restanţele ar putea creşte în perioada următoare, pe fondul dublării preţului gigacaloriei începând cu 1 ianuarie, a informat luni conducerea instituţiei. 

Directorul SC Termo Întorsura SRL, Claudiu Morar, a declarat, pentru AGERPRES, că datoriile populaţiei se ridică la aproape 70.000 de lei, iar cele ale persoanelor juridice la peste 30.000 de lei, menţionând totodată că neachitarea facturilor a avut ca efect neplata la timp a salariilor angajaţilor, acestea având o întârziere de aproape o săptămână. 

"Sunt printre restanţieri şi aproape o sută de rău-platnici care nu şi-au mai plătit facturile de câteva luni de zile, mizând pe faptul că nu pot fi debraşaţi de la sistemul centralizat", a spus Morar. 

El a menţionat că societatea se confruntă cu probleme financiare şi pentru că, o lungă perioadă de timp, a livrat apă caldă şi căldură sub preţul de producţie, în condiţiile în care combustibilul s-a scumpit în mod constant. Spre exemplu, preţul lemnului a crescut, conform lui Morar, de la 80-100 de lei metrul ster la aproape 250 de lei, iar rumeguşul pentru centrala termică a oraşului este tot mai greu de găsit. 

În opinia sa, decizia Consiliului local Întorsura Buzăului de a majora preţul gigacaloriei de la aproximativ 170 de lei la 396 de lei cu TVA, începând cu data de 1 ianuarie a.c, a fost o măsură corectă, deşi admite că este posibil ca numărul datornicilor să crească. 

"Până acum beneficiarii noştri, atât firmele şi cetăţenii care locuiesc la blocuri, cât şi instituţiile publice, printre care şi şcolile, au cumpărat gigacaloria sub preţul de producţie. (...) Eu cred că mulţi sunt nemulţumiţi, dar sunt şi oameni care au înţeles situaţia, pentru că era imposibil să continuăm aşa", a mai spus Claudiu Morar. 

Potrivit acestuia, una dintre soluţie pe care cetăţenii o au la îndemână pentru a reduce pierderile de căldură şi implicit facturile la întreţinere este termoizolarea locuinţelor. 

Oraşul Întorsura Buzăului este cunoscut ca unul dintre "polii frigului" din ţară, în unele ierni aici înregistrându-se temperaturi extreme, chiar şi sub minus 30 de grade Celsius.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.