Datori vânduţi la apă
Aproape o treime din asociaţiile de proprietari din Sfântu Gheorghe au facturi neachitate pentru apă şi canal. Astfel, protrivit consilier managerului de la SC Gospodăria Comunală SA, Valeriu Şerban, din cele 175 de asociaţii de proprietari din oraş, 59 au facturi neachitate de mai multe luni. Unele dintre ele, chiar mai vechi de un an. Gospodăria Comunală are de încasat de la rău platnici, fără penalităţi şi majorări de întârziere, peste 1,25 milioane de lei. Sunt asociaţii, cum e „Varodi Jozsef 13” care are restanţe la plată din februarie 2007, sau Asociaţia de Proprietari „3E” care are facturi neachitate din aprilie 2007. Cele mai mari datorii în contul serviciilor de apă şi canal le-a acumulat Asociaţia „Speranţa”, care în numai un an de zile a reuşit să adune restanţe la plată de peste 143.000 de lei. Ascociaţia este urmată de cea de pe „Fabricii 48” care în opt luni a adunat datorii de 113.000 ...
Unii proprietari riscă să-şi piardă apartamentele pentru că nu au plătit întreţinerea
Aproape o treime din asociaţiile de proprietari din Sfântu Gheorghe au facturi neachitate pentru apă şi canal. Astfel, protrivit consilier managerului de la SC Gospodăria Comunală SA, Valeriu Şerban, din cele 175 de asociaţii de proprietari din oraş, 59 au facturi neachitate de mai multe luni. Unele dintre ele, chiar mai vechi de un an. Gospodăria Comunală are de încasat de la rău platnici, fără penalităţi şi majorări de întârziere, peste 1,25 milioane de lei. Sunt asociaţii, cum e „Varodi Jozsef 13” care are restanţe la plată din februarie 2007, sau Asociaţia de Proprietari „3E” care are facturi neachitate din aprilie 2007.
„Speranţa”, în topul datornicilor
Cele mai mari datorii în contul serviciilor de apă şi canal le-a acumulat Asociaţia „Speranţa”, care în numai un an de zile a reuşit să adune restanţe la plată de peste 143.000 de lei. Ascociaţia este urmată de cea de pe „Fabricii 48” care în opt luni a adunat datorii de 113.000 de lei. Potrivit lui Şerban aceste datorii s-au adunat pe de o parte pentru că proprietarii lasă plata acestor facturi pe ultimul loc, dar şi modului în care asociaţiile de proprietari îşi fac treaba. „Profită de faptul că nu le putem tăia apa, individual, pentru că avem contract cu asociaţia” a spus consilier managerul. O parte dintre asociaţiile de proprietari cu datorii, cum ar fi „Varodi Jozsef”, „Speranţa”, „Hărniciei” au pornit deja acţiuni în intanţă împotriva rău-platnicilor. Juristul Gospodăriei Comunale, Honcz Laszlo Daniel, a declarat ieri că sunt zeci de astfel de cauze deja pe rolul intanţelor de judecată şi a dat exemplul Asociaţiei „Hărnicia”, unde asociaţia se judecă cu proprietarii a patru apartamente care împreună au datorii de peste 50.000 de lei. Toate aceste datorii s-au adunat în contextul în care, de la an la an, consumul de apă al populaţie scade constant. Astfel, în 2008 populaţia a consumat cu 100.000 de metri cubi de apă mai puţin decât în 2007, când consumul a scăzut faţă de anul anterior cu aceeaşi cantitate. Asta după ce, potrivit lui Şerban, în anul 2000, conumul de apă al populaţiei s-a redus cu aproape 50 de procente. Anual Gospodăria Comunală Sfântu-Gheorghe vinde 3,8 milioane de metri cubi de apă, din care 35-40% reprezintă apa furnizată agenţilor economici din oraş.
Adrian Moise