ACTUALITATE 1 martie 2017

Dalma Kovács, de la „Regatul de Gheață“ la „Leul Ra“

de Observatorul de Covasna | 2845 vizualizări

Fosta concurentă de la Vocea României va apărea în noul musical al Teatrului Andrei Mureșanu

Kovács Dalma e un nume cunoscut multora dintre noi. Unora, artista originară din Brașov le este cunoscută din colaborările ei cu Grupul Divertis, alții o știu din 2013, de la Vocea României, concurs unde a ajuns până la sfârșitul celui de-la doilea live, în echipa lui Horia Brenciu. Totodată, cei mici, precum și cei cu suflet de copil o cunosc drept vocea Elsei din varianta în română a desenului animat „Frozen“ („Regatul de Gheață“), o celebră producție Disney. Locuitorii din Sfântu Gheorghe și iubitorii teatrului și muzicii, în general vor avea ocazia să o vadă pe scena Teatrul Andrei Mureșanu (TAM), de pe 8 martie. Atunci Dalma va apărea în „Leul Ra“, - un spectacol pe muzica lui Marius Popa și regizat de Cezar Ghioca -, care reprezintă, conform managerului TAM, Anna Maria Popa, primul musical Off Broadway din România. Despre participarea la noua producție TAM, despre Vocea României, dar și despre ce a învățat Kovács Dalma din întâlnirea cu lumea Disney, în rândurile de mai jos.

- Ce ne poți spune despre rolul tău din musicalul „Leul Ra“?

- Rolul meu se desfășoară în două lumi diferite, o dată mă aflu în lumea spirituală, și o dată în lumea reală. Personajul meu este ca un laitmotiv, nu e omniprezent, dar apare și dispare în momentele cele mai importante.

- Din câte am văzut pe internet, ai participat până acum la cel puțin un spectacol muzical. Ce aduce nou „Leul Ra“ pentru tine?

- E adevărat, nu mulți știu dar în 2006 am avut onoarea de a participa și pe scenă și la punerea în scenă al unui musical nou în San Francisco, pe urmă în 2008, tot cu un musical nou, compus de Marius Moga, am avut un turneu național cu trupa Simplu și uite așa am văzut câtă muncă cere un astfel de eveniment.

„Leul Ra“ mi-a adus ceva nou, într-adevăr: aici nu sunt doar în backing (backing vocalist - „solist vocal ce interpretează împreună cu solistul principal, cu alţi interpreţi sau singur partea de fundal a unei melodii“, potrivit dex.ro - n. red.) sau în cor. Acum am un personaj care transmite o stare anume spectatorului și tocmai asta studiez cu drag și spor de dimineață până seară. Musai să vă spun că am noroc. Colaborez numai cu oameni de excepție iar muzica, compusă de supremul Marius Popa, este fenomenală, ceea ce face ca repetițiile să fie mai dulci.

- Ce a însemnat pentru tine experiența de la Vocea României?Dalma Kovacs (1)

- La Vocea României mi-am atins scopul propus: scopul era ca toată România să mă cunoască. În lumea asta dacă nu te cunoaște publicul, în calitate de cântăreț, ești inexistent și în momentul de față televizorul încă bate radioul și Youtube-ul. E adevărat că timp de trei ani am fost cântăreața principală la Divertis, sau că am fost în finala (națională - n. red.) Eurovision de trei ori, dar aparițiile la Vocea României au avut mai mare impact pentru că toată România se uită la acest concurs.

- Cum este să cânți pe scena TAM cu alți doi foști concurenți de la Vocea României?

- Faptul că avem ceva comun în trecut, ne simțim mai aproape unul de altul, ne luăm altfel în brațe când ne vedem, chiar dacă am fost în același concurs.

- I-ai dat voce și viață Elsei pentru desenul animat Regatul de gheață/Frozen (2013), iar ulterior ai înregistrat două cântece pentru alt lungmetraj de animație, „Clopoțica și Legenda Bestiei de Nicăieri” (2014). Cu ce ai rămas după această experiență în lumea desenelor animate?

- Disney pentru mine este ca un „rock star“ Sunt fana desenelor animate, iar Disney bate tot! Dacă ar fi un artist în carne și oase, l-aș urmări în toate concertele în toate orașele lumii, cum face un fan adevărat. Am văzut toate desenele animate și mereu mă duc la cinema când apare ceva nou. Experiența din studio mi-a arătat taina dublajelor. Este o lume unde trebuie multă răbdare, multe vocalize și concentrare. Practic, trebuie să te împrietenești cu microfonul pentru că nimeni altcineva nu este în camera în care te afli și stai câteva ore bune acolo.

- Ai vreo legătură, de familie sau personală, cu județul Covasna și, dacă da, ne poți spune mai multe?

- Din păcate nu am rude în Covasna, în schimb am prieteni aici, chiar și din copilărie. Țin minte cum alergam prin lumea multă să ajungem la scenă să vedem artiștii care cântau de Zilele Sfântu Gheorghe. Pentru mine și fratele meu era o zi de sărbătoare pentru că mâncam kurtoskalacs, vizitam standul lui Dani bacsi, prietenul lui tata care creează lucruri minunate din oase, auzeam muzică bună și oameni vorbind limba maghiară, ceea ce nu auzeam des în Brașov.

- Ai mai cântat până acum în Sfântu Gheorghe și, dacă da, cum a fost?

- Am cântat în Sfântu Gheorghe chiar anul trecut, când eram în tabăra de jazz. În perioada aceea se făcea jam session în fiecare seară, așa că am luat și eu în mână microfonul de câteva ori și am marcat seara cu câțiva instrumentiști superbi.

- În încheiere, poți să adresezi câteva cuvinte pe această cale fanilor tăi din Sfântu Gheorghe și din județul Covasna?

Alături de alt concurent de la Vocea României, Ciprian Teodorescu, repetând pentru „Leul Ra“

- Dragii mei, continuați să faceți ceea ce ați făcut și până acum, pentru că ce ați făcut până acum a fost foarte bine. Creați o lume unde sufletul omului se liniștește. Am venit mereu cu drag la voi și așa voi face cât timp trăiesc!

Din 8 martie, „Circul este în oraș“

„Din 8 martie, este Circul în oraş, mai întâi în Sf. Gheorghe din Secuime, apoi oriunde va trezi curiozitatea spectatorilor de a se întâlni cu un musical pe care Marius Popa & Cezar Ghioca l-au conceput special pe măsura Trupei lui Andrei Mureşanu şi a invitaţilor săi protagonişti: Ciprian Teodorescu, Dalma Kovacs şi Paula Rotar – trei tineri artişti ce au intrat în atenţia lumii muzicale datorită prestaţiei lor la Vocea României“, scrie Anna Maria Popa, managerul Teatrului Andrei Mureșanu, într-o postare pe Facebook. „Dincolo însă de curiozitatea de a vedea un spectacol în care toată lumea cântă, dansează şi joacă pe partituri muzicale şi actoriceşti originale, Leul Ra mizează pe confruntarea spectatorilor cu sensul propriilor aplauze, atunci când ajung în spaţiul de joc deschis de arena unui circ. Un spaţiu de joc unde cele mai aşteptate şi aplaudate numere sînt cele de dresaj – momente în spatele cărora stă o chinuitore muncă prin care artiştii de circ dresează fie aerul, prin curajoase acrobaţii, fie animale. În numele lor, al animalelor, Leul Ra ne confruntă cu sensul aplauzelor noastre: ştim noi la ce le condamnăm, cînd le aplaudăm cum chipurile se joacă în arena circului?”, mai scrie managerul TAM.

„Leul Ra este un spectacol despre prietenie şi despre fascinaţia şi aberaţia unui spectacol de circ. Pe urmele Leului Ra şi a personajelor cu care îşi împarte viaţa în captivitate, spectatorii vor răscoli prin bogăţia simbolică a acestui animal-vedetă de circ, vor fi atinşi de dorul său de libertate, vor descoperi tipologii umane din lumea spectacolului, vor râde şi vor tresări, iar la final vor pleca cu ceva din misterul şi melancolia vieţii de artist!”, își încheie Anna Maria Popa postarea despre spectacolul care va cuceri, cu siguranță, inimile iubitorilor de teatru și muzică din Sfântu Gheorghe și nu numai, începând cu 8 martie.

covasnamedia.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.