ACTUALITATE 29 octombrie 2008

Cursuri de formare profesională în diverse domenii

de Covasna Media | 1043 vizualizări

Peste 40 de tineri care au împlinit vârsta de 18 ani şi au părăsit sau urmează să părăsească centrele de plasament din judeţ vor fi incluşi în cursuri de formare profesională, în cadrul unui proiect care se derulează în judeţele Covasna, Braşov, Harghita şi Sibiu. Directorul de calitate în cadrul firmei Brahms International, care derulează programul, Monica Păltineanu, a declarat că în Covasna au avut loc întâlniri cu 42 de tineri din categoria ţintă, care şi-au exprimat opţiunea de a urma cursuri de formare profesională şi consiliere, în domeniul PC, engleză, ospătari, bucătari, lucrători în alimentaţie publică sau cameriste. „Noi vrem să le dăm o şansă tinerilor care provin din centre de plasament. Pot exista tineri plecaţi din centre care nu au fost contactaţi şi mai pot fi cooptaţi, vrem să aibă acces egal de a se integra în societate“, a afirmat coordonatorul proiectului, Monica Păltineanu.

Peste 40 de tineri care au împlinit vârsta de 18 ani şi au părăsit sau urmează să părăsească centrele de plasament din judeţ vor fi incluşi în cursuri de formare profesională, în cadrul unui proiect care se derulează în judeţele Covasna, Braşov, Harghita şi Sibiu. Directorul de calitate în cadrul firmei Brahms International, care derulează programul, Monica Păltineanu, a declarat că în Covasna au avut loc întâlniri cu 42 de tineri din categoria ţintă, care şi-au exprimat opţiunea de a urma cursuri de formare profesională şi consiliere, în domeniul PC, engleză, ospătari, bucătari, lucrători în alimentaţie publică sau cameriste. „Noi vrem să le dăm o şansă tinerilor care provin din centre de plasament. Pot exista tineri plecaţi din centre care nu au fost contactaţi şi mai pot fi cooptaţi, vrem să aibă acces egal de a se integra în societate“, a afirmat coordonatorul proiectului, Monica Păltineanu. Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Vass Maria, în sistemul de protecţie din judeţ sunt cuprinşi în jur de 85 de tineri care au peste 18 ani, iar dintre aceştia 42 şi-au exprimat dorinţa de a participa la aceste cursuri de formare, unii chiar la mai multe. Cursurile vor începe în data de 15 noiembrie şi vor fi susţinute la Şcoala Specială de la Olteni. Potrivit organizatorilor, la momentul părăsirii instituţiilor, tinerii din centrele de plasament sunt nevoiţi săşi asigure mijloacele necesare traiului şi să devină cât mai repede activi pe piaţa muncii, dar aceştia întâmpină greutăţi, fapt ce duce la excluziune socială. În alegerea cursurilor de formare s-au luat în considerare atât dorinţele tinerilor, cât şi cerinţele pieţei. În general nu a fost nevoie de o calificare din partea tinerilor, doar pentru cursul de bucătari era necesară absolvirea a 10 clase de către aceştia. Per total, numărul estimat de tineri care vor fi implicaţi în mod direct în proiect, din cele patru judeţe, este de minim 175, cuprinzând atât tineri care au măsura de protecţie revocată, cât şi cei care au împlinit 18 ani şi sunt rezidenţi în cadrul centrelor de plasament.

Interesaţi de facultate

Anual, din sistemul de protecţie din judeţ pleacă în jur de 20 de tineri, majoritatea având la bază o pregătire, o meserie, fie o şcoală profesională sau un liceu. Potrivit conducerii Protecţiei Copilului, majoritatea pleacă însă la muncă în străinătate – Slovacia sau Ungaria –, dar se regăsesc şi în domeniul confecţiilor sau al construcţiilor din judeţ. În afara acestora sunt însă şi cei care doresc să urmeze o facultate, iar aceştia rămân în sistem la cerere până la vârsta de 26 de ani. „Unul a terminat Universitatea Babeş Bolyai, la management, şi acum este la master, o tânără din Cluj urmează asistenţa socială şi a câştigat o bursă în străinătate, avem alţi 3 sau 4 în anul I şi alţi 3 în anul II. Nu sunt foarte mulţi, dar sunt“, a spus Vass Maria. Pe durata cursurilor de la facultate, tinerii beneficiază de sprijinul financiar al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, care suportă cheltuielile de hrană, cazare, întreţinere, îmbrăcăminte. Majoritatea acestor tineri se află la Centrul de Sprijin şi Suport, iar cei care urmează cursuri la zi în alte oraşe sunt cazaţi la cămine şi primesc masă la cantină, în baza unor contracte între Direcţie şi facultăţile respective. Pentru implementarea activităţilor s-a încheiat un partaneriat între SC Brahms International SRL Braşov, Asociaţia de Servicii Sociale Scut, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Braşov, Asociaţia Pas Alternativ şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi s-au stabilit convenţii de colaborare cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Covasna, Harghita, Sibiu şi AJOFM Covasna, Harghita şi Sibiu. La finalul programului, AJOFM Covasna va organiza o bursă a locurilor de muncă pentru tinerii proveniţi din centre de plasament, cu predilecţie cei care au optat pentru acest proiect. Proiectul are o derulare de 12 luni, iar costul total al acestuia se ridică la peste 131.000 de euro, din care în jur de 80% reprezintă finanţare nerambursabilă.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.