Cupa Buzaielor la Oină la Sărbătoarea Bărcănenilor
„Cupa Buzaielor la Oină”, evenimentul sportiv desfăşurat în cadrul Sărbătorii Bărcănenilor, a ajuns sâmbătă la a doua ediţie. Două echipe de juniori a câte 11 jucători şi două echipe de seniori, a câte şapte jucători, s-au întrecut pe terenul de sport din zona Lughet a comunei Barcani, în jocul de oină competiţională, respectiv oină tradiţională.
Evenimentul dedicat tradiţionalului joc de oină nu s-a oprit doar aici. Tot pe terenul de sport din Lughet, organizatorii au mai desfăşurat şi concursul de aruncare a mingii de oină pentru toate categoriile, care a ajuns tot la ediţia a II-a, dar şi expoziţia de fotografie „Oina din Bătrâni”, ajunsă la a III-a ediţie.
„Dacă vorbim, în general, de oina din zona Buzaielor, atunci trebuie să vorbim despre oina bărcănenilor. Statistica a arătat că aici s-a jucat cel mai mult şi cel mai frecvent. De aceea am ales acest loc să desfăşurăm activitatea. Am avut ocazia să organizăm, împreună cu Federaţia Română de Oină, şi Campionatul Naţional de Juniori în sală, la sala de sport „Valeriu Bularca” din Întorsura Buzăului, dar activităţile acestea de divertisment, de sport, de mişcare în aer liber, încercăm să le derulăm aici pentru că este un eveniment organizat pe parcursul mai multor zile şi avem şi sprijinul autorităţilor locale”, a spus Dan Buzea, principalul organizator.
Mihaela Popica, profesor de sport la Şcoala Generală „Mihail Sadoveanu”, a precizat sâmbătă că diversificarea sporturilor este importantă pentru tineri, dar nu numai. „Noi, echipa de la „Mihail Sadoveanu”, participăm de mai mulţi ani la concursurile de oină. Am fost şi la un campionat pe zonă, la Cluj, acum trei ani. Cred că este important să ne deschidem şi spre alte sporturi, nu doar spre fotbal”.
Cupa Buzaielor la Oină la ediţia a II-a
„Cupa Buzaielor la Oină” este evenimentul sportiv care îşi propune să readucă în atenţie jocul de oină. „Am început un proiect privind patrimoniul imaterial pentru păstrarea tradiţiilor în zonă. Astfel, am adunat informaţii şi poveşti despre jocul de oină practicat în special de către bărcăneni, în zona Buzaielor, în urmă cu 50 de ani. Am realizat peste 102 interviuri, cu filmări, cu chestionare etnografice. Fiecare persoană intervievată ne-a povestit tot ceea ce avea legătură cu acest sport: cum realizau bâtele, cum erau regulile jocului, unde se desfăşura competiţia, din ce materiale făceau mingile şi aşa mai departe”, a spus Dan Buzea.
Aceeaşi sursă a precizat că motivaţia organizării evenimentului are şi cauze personale: „Am avut ocazia să joc oină la nivel şcolar, până în anul 1989, când am şi participat cu echipa Şcolii Nr. 1, pe atunci, din Întorsura Buzăului, la faza interjudeţeană. După 1990 acest sport a cam ieşit din prim-planul activităţilor cotidiene şi şcolare, fiind abandonat. La insistenţele mai multor prieteni din zonă, în anul 2012 am hotărât să readucem în actualitate acest sport”.
Organizatorii ne-au asigurat că evenimentele sportive dedicate jocului de oină nu se vor opri aici. „Intenţionăm pe viitor să dezvoltăm evenimentul şi să aducem şi echipe din cadrul Federaţiei Române de Oină. Mai mult, ne dorim să dezvoltăm şi expoziţia de fotografie „Oina din bătrâni”. O să căutăm în arhive şi fotografii mai vechi, de prin anii 1989 – 1990”, a mai spus Dan Buzea.
„Cupa Buzaielor la Oină” este evenimentul organizat de Asociaţia Sportivă „Ciucaşul” din Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Primăria Comunei Barcani, Şcoala Generală din Barcani, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică Valea Zânelor”, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Covasna.
(Iulia Drăghici)