ACTUALITATE 11 iulie 2019

Cum va arăta Piața Libertății anul viitor

de Daniela Luca | 1603 vizualizări

Investiția se ridică la 2,7 milioane de lei 

Autoritățile locale spun că la anul Piața din centrul municipiului va căpăta o formă finală. În acest sens, în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Sfântu Gheorghe a fost aprobat studiului de fezabilitate care vizează amenajarea terenului în Piața Libertății. Lucrările care vor fi efectuate anul viitor vizează zona din în fața Prefecturii și a Consiliului Județean. 

În prezent, terenul din fața celor două instituții este ocupat de o platformă respingătoare cu o suprafață de nisip, folosită pe timp de iarnă ca suport pentru patinoar. Această zonă prezintă câteva disfuncționalități printre care faptul că porțiunea este ceva mai înaltă decât piața centrală deja existentă, dar și lipsa accesului pentru persoanele cu dizabilități și aspectul general degradat al locului.   

Conform situației proiectate, după ce va fi renovată, zona va face o legătură funcțională și plăcută vizual dintre noile spații pietonale din partea sudică a Pieței Libertății și Pieței Mihai Viteazu, respectiv va efectua articularea dintre alte vecinătăți funcționale situate în Parcul Elisabeta, cum ar fi cele administrative, culturale sau de alimentație publică. 

În scopul creării unui spațiu adecvat pentru montarea patinoarului, va fi realizată o platformă plană la o cotă mai ridicată față de partea sudică a Pieței, specifică același proiect. Această amenajare va fi folosită și pentru amplasarea scenei mari cu ocazia unor sărbători sau evenimente.   

De asemenea, pentru a permite accesul auto la instituțiile amintite mai devreme, va fi amenajat un drum de acces care va avea o lățime de trei metri în fața Consiliului Județean. Acesta se va lăți în fața clădirii Prefecturii într-o platformă care va realiza legătura cu strada Gábor Áron. 

Diferența de nivel va fi pusă în valoare de niște trepte neuniforme de la o margine la alta a zonei vizate, iar pavajul nou va fi realizat din calupuri de piatră de andezit, treptele și elementele urmând să fie efectuate din piatră naturală. 

În ceea ce privește perioada în care acest proiect va fi pus în practică, autoritățile precizează că lucrările vor demara anul viitor. 

„Depinde de perioada de executare a proiectului tehnic pentru că s-a aprobat studiul de fezabilitate și trebuie licitat proiectul tehnic și atunci când îl vom avea, vom începe lucrarea. Sunt puține șanse să înceapă anul acesta pentru că am intrat în iulie. Anul viitor sigur vor începe lucrările, dar și pregătirea proiectului tehnic necesită timp, procedurile de achiziție publică iarăși necesită timp”,  ne-a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, care a precizat totodată că este de părere că acest proiect este unul reușit. 

Durata de realizare a lucrărilor planificate așadar pentru anul viitor este de șase luni, iar valoarea investiției este de 2.791.750 de lei. 

Un alt proiect al Primăriei Sfântu Gheorghe care vizează zona centrală a municipiului prevede amenajarea spațiilor pietonale din „Inima Orașului”. Acesta a fost prezentat în plenul Consiliului Local în luna aprilie a acestui an și prevede construirea unor căi pietonale moderne, amenajarea spațiilor verzi și dispunerea mobilierului urban adecvate unui astfel de spațiu. Prin acest demers se dorește facilitarea accesului la instituțiile de cultură, a localurilor de alimentație publică și a Pieței Libertății.

Proiectul prevede și lucrări de demolare, respectiv vor fi dărâmate construcțiile nefuncționale – cele două garaje din curtea Casei Keresztes și o baracă metalică din curtea clădirii de pe strada 1 Decembrie 1918.

Valoarea totală a lucrărilor care ar urma să fie efectuate este de 5.970.760 de lei cu TVA din bugetul local, durata de realizare a lucrărilor fiind de 18 luni. 

Sursă foto: Primăria Sfântu Gheorghe/ Proiect de hotărâre privind „Amenajarea terenului în Piața Libertății”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.